09.02.2024

Rodzaje i właściwości pesto

Rodzaje i właściwości pesto

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Karolina Wiśniewska
Karolina jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z domem i ogrodem. Jej artykuły zawierają praktyczne porady dotyczące aranżacji wnętrz, pielęgnacji roślin, oraz organizacji przestrzeni wokół domu.
Udostępnij

Pesto to jeden z najzdrowszych sosów, które warto wprowadzić do swojej diety, ponieważ zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz jest cennym źródłem białka, cennych witamin oraz minerałów. Pesto potrafi obniżyć poziom złego cholesterolu oraz skutecznie chroni przed miażdżycą, a nawet wzmacnia odporność. Pesto wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne, a to wszystko dzięki wartościowym składnikom, tj. bazylii, orzeszkom piniowym, czosnkowi oraz oliwie z oliwek. Z jakich innych produktów można przyrządzić pesto?


Tradycyjnie przygotowane pesto
Pesto wywodzi się z Włoch, gdzie jego głównymi składnikami były: świeża bazylia, twardy ser (parmezan), orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwa z oliwek. Aby przyrządzić pesto, wszystkie składniki wystarczy zmiażdżyć w moździerzu — zaczynamy od czosnku oraz orzeszków. Pesto jest nie tylko super dodatkiem do makaronów, ale również do pieczywa, sałatek, pizzy oraz serów.

Pesto z pietruszki
Jeżeli nie przepadasz za smakiem bazylii, z pewnością polubisz pesto z natki pietruszki. Tego typu pesto polecane jest osobom, które zmagają się ze schorzeniami układu moczowego. Natka pietruszki działa moczopędnie oraz pomaga zwalczyć kamicę moczową. Tak przygotowane pesto poprawi trawienie oraz wesprze pracę jelit.

Pesto z rukoli
Rukola znana jest z intensywnego oraz lekko gorzkiego smaku. Warto włączyć ją do diety ze względu na liczne właściwości odżywcze. W rukoli znajdziemy mnóstwo wapnia, żelaza oraz innych cennych witamin. Rukola korzystnie wpływa na wzrok oraz działa bakteriobójczo. Świetnie będzie komponowała się z nasionami słonecznika.

Pesto z kolendry
Pyszne pesto można przyrządzić również ze świeżej kolendry, nie zmieniając pozostałych składników. Wspomniana roślina znana jest z wielu właściwości leczniczych, które wykorzystuje się nawet w medycynie naturalnej. Kolendra jest niezastąpiona w walce z niestrawnościami, a nawet pasożytami układu pokarmowego. Poprawia perystaltykę jelit oraz wzmacnia żołądek poprzez złagodzenie stanów zapalnych. Co więcej, kolendra poprawia funkcjonowanie wątroby oraz ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn.

Pesto z jarmużu
Jarmuż to jedno z najzdrowszych znanych warzyw — jego składnikami są silne przeciwutleniacze o właściwościach antynowotworowych. Warzywo dostarczy Ci witamin oraz minerałów, które wzmocnią układ pokarmowy, układ krążenia oraz układ odpornościowy. Jarmuż fajnie komponuje się z migdałami, którymi można zastąpić orzeszki piniowe.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Najlepsze porady Kulinarne Czy porada Rodzaje i właściwości pesto pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Rodzaje i właściwości pesto? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Rodzaje i właściwości pesto
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
porada do kuchni w sam raz
~Rodzaje i właściwości pesto
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności