Sezon na arbuzy właśnie trwa. To pyszne soczyste owoce . Składają się głównie z wody dzięki czemu wspaniale orzeźwiają w gorące, parne dni. Stanowi ona aż 95 % tego owoca. Z tego też względu arbuz ma działanie moczopędne i jest polecany w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Uwagę zwraca piękny różowy miąższ tego owocu, który jest pyszny i najczęściej spożywany. Choć jest on smaczny ma niewiele witamin i minerałów w przeciwieństwie do skórki, która po zjedzeniu środka arbuza- zazwyczaj trafia do kosza. Okazuje się że niesłusznie bo można ją powtórnie wykorzystać. Ma ona wiele cennych właściwości, z czego niewiele osób zdaje sobie sprawę. Należą do nich przeciwutleniacze, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Skórka od arbuza jest jadalna- chodzi o jej wewnętrzną stronę. Obierając owoc należy należy odkroić tylko zewnętrzną jej część. Wewnętrzna jasnozielonkawa część skórki arbuza świetnie nadaje się do zamarynowania. Co można z niej zrobić? Oto prosty przepis na konfiturę ze skórki arbuza.
Składniki
- 500 g skórki z arbuza
- 600 g cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka z cytryny
Przygotowanie:
Obraną wcześniej ( przy pomocy obieraczki) skórkę arbuza kroimy na mniejsze kawałeczki. W połowie szklanki wrzącej wody rozpuszczamy sodę oczyszczoną, dodajemy do niej jeszcze trzy szklanki zimnej wody i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy do środka kawałki arbuza i zostawiamy na cztery godziny. Po tym czasie skórki należy opłukać pod bieżącą wodą. Kolejnym etapem jest wsypanie do garnka 300 g cukru i zalanie ich dwiema szklankami wody. Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy ją pod przykryciem na noc. Następnego dnia rano dodajemy do garnka kolejne 300 gramów cukru i skórkę cytryny. Całość gotujemy prze trzy godziny na małym ogniu. Tak przygotowaną konfiturę przekładamy do słoików i odwracamy je dnem do góry. Pyszna i zdrowa konfitura jest gotowa do spożycia.