Najlepsze Porady KulinariaSkórka arbuza- jak ją wykorzystać Ocena 5 na podstawie 3 komentarzy

Skórka arbuza- jak ją wykorzystać

Skórka arbuza- jak ją wykorzystać

Sezon na arbuzy właśnie trwa. To pyszne soczyste owoce . Składają się głównie z wody dzięki czemu wspaniale orzeźwiają w gorące, parne dni. Stanowi ona aż 95 % tego owoca. Z tego też względu arbuz ma działanie moczopędne i jest polecany w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Uwagę zwraca piękny różowy miąższ tego owocu, który jest pyszny i najczęściej spożywany. Choć jest on smaczny ma niewiele witamin i minerałów w przeciwieństwie do skórki, która po zjedzeniu środka arbuza- zazwyczaj trafia do kosza. Okazuje się że niesłusznie bo można ją powtórnie wykorzystać. Ma ona wiele cennych właściwości, z czego niewiele osób zdaje sobie sprawę. Należą do nich przeciwutleniacze, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Skórka od arbuza jest jadalna- chodzi o jej wewnętrzną stronę. Obierając owoc należy należy odkroić tylko zewnętrzną jej część. Wewnętrzna jasnozielonkawa część skórki arbuza świetnie nadaje się do zamarynowania. Co można z niej zrobić? Oto prosty przepis na konfiturę ze skórki arbuza. 


Składniki

  • 500 g skórki z arbuza 
  • 600 g cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka z cytryny


Przygotowanie:

Obraną wcześniej ( przy pomocy obieraczki) skórkę arbuza kroimy na mniejsze kawałeczki. W połowie szklanki wrzącej wody rozpuszczamy sodę oczyszczoną, dodajemy do niej jeszcze trzy szklanki zimnej wody i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy do środka kawałki arbuza i zostawiamy na cztery godziny. Po tym czasie skórki należy opłukać pod bieżącą wodą. Kolejnym etapem jest wsypanie do garnka 300 g cukru i zalanie ich dwiema szklankami wody. Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy ją pod przykryciem na noc. Następnego dnia rano dodajemy do garnka kolejne 300 gramów cukru i skórkę cytryny. Całość gotujemy prze trzy godziny na małym ogniu. Tak przygotowaną konfiturę przekładamy do słoików i odwracamy je dnem do góry. Pyszna i zdrowa konfitura jest gotowa do spożycia.

Dodaj komentarz

Karolina
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Nie wiedziałam, że istnieje konfitura ze skórki arbuza. Wypróbuję!

KAsia
Dodano:
0
0

Wspaniały przepis. Zawsze starałam się być "zero-waste" w kuchni, teraz będę częściej kupować arbuzy bez obawy, że coś zmarnuję.

sonia
Dodano:
0
0

moje dzieciaki jedzą arbuzy kilogramami. z takiej ilosci skórek wyjdzie mi dużo tej konfitury :)


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

stx21 Ontota NIPDURNE durne noclegi pracownicze w...
od dłuższego czasu używam programu faktura.pl, obsługa jest...
Mi w walce pomogła zmiana materaca na nowy. Stary był źle...
Nie słyszałam nigdy o zupie piernikowej, musi być smaczna.
W tym okresie lata, dobry pomysł na ochłodzenie się pijąc...
Bardzo ciekawy przepis. Spróbuję zrobić jedną porcję na próbę...
uwielbiam !