09.02.2024

Sommelier – ekspert z nosem do wina

Sommelier – ekspert z nosem do wina

Ocena artykułu

Na podstawie 4 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Anna Kowalczyk
Anna jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z rodzicielstwem i wychowaniem dzieci. Jej artykuły są pełne praktycznych porad dla rodziców, inspiracji oraz wskazówek dotyczących budowania zdrowych relacji rodzinnych.
Udostępnij

Ogromny wybór win z całego świata może przytłoczyć niejedną osobę – nawet jeżeli ma wiedzę i doświadczenie. Na szczęście enologiczny świat ma swoich superbohaterów – sommelierów, którzy doradzą i pomogą wybrać wino, które idealnie trafi w gust klienta.


Title

Co musi wiedzieć sommelier?

Tak, jak wspomnieliśmy – sommelier ma przed sobą trudne zadanie: musi odpowiednio wysłuchać klienta, zrozumieć jego oczekiwania, a na samym końcu zaproponować odpowiednie wino w ten sposób, by jego spożywanie było przyjemnością, a nie rozczarowaniem. Łatwo się domyślić, że do tej pracy potrzeba ogromnej wiedzy merytorycznej, ale także wyobraźni, wrażliwości i otwartości na nowe doświadczenia, gdyż cały proces doboru wina opiera się na abstrakcyjnych pojęciach i subiektywnych odczuciach. 

Aby sommelier mógł skutecznie pomóc klientowi, musi być zaznajomiony z dziesiątkami szczepów winogron, aby móc świadomie dobrać trunek. Musi wiedzieć, czym charakteryzuje się pinot noir i czym różni się np. od cabernet sauvignon, merlot czy syrah i jak dane odmiany zachowują się w winach kupażowanych. Powinien mieć świadomość przemian chemicznych zachodzących podczas dojrzewania wina i ich wpływu na smak – tak, żeby móc dobrać wino z odpowiedniego rocznika. Całość musi być uzupełniona wiedzą o odpowiednim serwowaniu alkoholu i podkreślona nienagannymi manierami. Praca sommeliera na pewno nie jest pracą dla „mruków” – zbudowanie relacji z klientem jest tu podstawą. 

Jak zostać sommelierem?

Bycie sommelierem to nie tylko zawód – to przede wszystkim pasja i chęć ciągłego rozwoju, próbowania nowych smaków. Droga do perfekcji w tej pracy nigdy się nie kończy – sommelier wciąż się rozwija i ćwiczy swoje zmysły. 

Pierwszym, podstawowym krokiem jest zapałanie miłością do wina – jeżeli pojawi się w nas iskra ciekawości i chęć edukowania się na temat tego trunku – jesteśmy na świetnej drodze! Kolejne etapy zależą już tylko od nas: warto zacząć od profesjonalnych degustacji, następnie zacząć zwiedzać winnice i poznawać enologiczny świat. Dalej są specjalistyczne kursy… i ciągła praktyka, praktyka… i jeszcze raz praktyka!

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(4)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
praca marzeń!
~mm
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
praca marzeń!
~mm
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinaria Czy inspiracja Sommelier – ekspert z nosem do wina przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Sommelier – ekspert z nosem do wina? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Sommelier – ekspert z nosem do wina
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
to jest pyszne
~Sommelier – ekspert z nosem do wina
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności