Kiedy upały dają się we znaki, doskonałym sposobem na orzeźwienie i schłodzenie jest zjedzenie solidnej porcji lodów. Do produkcji tradycyjnych lodów używa się mleka oraz cukru. Co jednak jeśli nie możesz spożywać produktów mlecznych albo po prostu jesteś na diecie? Odpowiedź na to pytanie jest jedna - sorbet. Co prawda sorbet z założenia jest deserem, do wyrobu którego nie używa się mleka, ale istnieją przepisy zawierające właśnie mleko czy też smakowe likiery. W wielu krajach dostępne są różne wariacje sorbetu. W Stanach Zjednoczonych popularne są lody sherbet, które mają w składzie mleko o maksymalnie 3%-owej zawartości tłuszczu. Pozostałe lody określa się w tym kraju jako ice cream. We Francji także można spotkać podobny deser, ale nosi od tam nazwę sorbet laitier.
Geneza sorbetu nie jest do końca znana. Jedno jest jednak pewne - są doskonałym zamiennikiem lodów zawierających mleko. Są niezwykle łatwe w wykonaniu, a dzięki temu, że można je wykonać właściwie ze wszystkiego, możesz dowolnie kombinować ze smakami, formami i składnikami. Przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na pyszne i niskotłuszczowe lody, idealne na gorące lato. Jak wszystkie lody, sorbety można użyć zarówno w maszynie do lodów, jak i przy pomocy zwykłego miksera kuchennego.
Sorbet winogronowy
Składniki:
- 50 dag fioletowych winogron
- 125 ml wody
- sok z cytryny
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Umyte winogrona oddziel od kiści. Piecz je w temperaturze 190 stopni przez około pół godziny. Następnie zblenduj je aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Weź niewielki garnek i wymieszaj w nim wodę z cukrem pudrem. Doprowadź mieszankę do wrzenia, a następnie gotuj przez około 3 minuty. W oddzielnym naczyniu wymieszaj upieczone i zmiksowane winogrona oraz zagotowaną wodę z cukrem. Dodaj sok z jednej cytryny i całość wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Jeśli dysponujesz maszynką do lodów, postępuj zgodnie ze wskazówkami producenta. Jeśli nie masz takiego urządzenia, umieść pojemnik z mieszanką w zamrażalniku. Przez pierwsze 3 godziny chłodzenia miksuj lody co 30 minut. Dzięki temu sorbet będzie bardziej puszysty. Jeśli chcesz przyrządzić taki sorbet np. na imprezę - z powodzeniem możesz dodać do niego czerwonego wina.
Sorbet herbaciany
Składniki:
- 100 ml mocnej herbaty
- pół szklanki wody
- szklanka mleka
- 20 ml słodkiej śmietanki
- sok z limonki
- pół szklanki cukru
- sól
Sposób przygotowania:
Zaparz herbatę. Najlepsza w smaku będzie dość mocna esencja. Dodaj do niej mleko oraz śmietankę. W oddzielnym naczyniu zmieszaj sok z limonki, cukier oraz sól. Całość przelej do formy i umieść w zamrażalniku. Co pół godziny dokładnie wymieszaj lub miksuj lody. Wytrawny sorbet to doskonała propozycja nie tylko dla miłośników herbaty. Do przygotowania sorbetu herbacianego możesz użyć dowolnej odmiany swojej ulubionej herbaty.
Sorbet truskawkowy
Składniki:
- 250 g truskawek
- 70-80 g cukru
- 125 ml wody
- sok z cytryny
- 2-3 listki żelatyny
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Umyte truskawki zblenduj lub zmiksuj w naczyniu. Dodaj do wody żelatynę i cukier. Mieszankę tę gotuj przez około 3 minuty od momentu wrzenia. Następnie ostudź syrop i wymieszak go z rozdrobnionymi truskawkami. Dodaj sok z połowy cytryny i szczyptę cukru. Miksuj sorbet co pół godziny przez pierwsze trzy godziny mrożenia.
Smacznego!
Opinie na temat artykułu
Nowe artykuły




Losowe artykuły



