Najlepsze Porady KulinariaSprawdzony przepis na dżem gruszkowy Ocena 5 na podstawie 2 komentarzy

Sprawdzony przepis na dżem gruszkowy

Sprawdzony przepis na dżem gruszkowy Gruszka

Warto zrobić przetwory z gruszek, kiedy są one w sezonie, aby zimą cieszyć się pełnym wyrazu smakiem. Gruszki można przygotować zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Dżem gruszkowy zachowuje smak świeżych gruszek prawie idealnie. Trudno wyobrazić sobie lepsze śniadanie w zimowy poranek, prócz świeżego pieczywa z domowym dżemem oraz poranną kawą. Każdy przepis na dżem można wzbogacić o dodatkowe składniki, np.: orzechy lub czerwone wino.


Czego potrzebujesz?
cytryna
2 paczki cukru waniliowego
50 dag cukru żelującego 2:1
1 kg gruszek

Przygotowanie aromatycznego dżemu:
1. Na samym początku umyj gruszki, obierz je ze skórki i wytnij nasienne gniazda, po czym pokrój miąższ na mniejsze kawałeczki.

2. Cytrynę przetnij na pół i wyciśnij z niej sok. Przelej sok do większego garnka i dodaj do niego gruszki wraz z cukrem żelującym i cukrem waniliowym.

3. Całość gotuj przez ok. 4 minuty, nieustannie mieszając na dużym ogniu. Następnie zdejmij miksturę z ognia i zmiksuj ręcznym blenderem.

4. Gorącym dżemem napełnił wyparzone słoiki, zakręć je i odstaw do góry dnem aż do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Sprawdzony przepis na dżem gruszkowy
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
facebook like 15
facebook unlike 1

Doskonały smak

Porada Sprawdzony przepis na dżem gruszkowy
Dodano:
facebook like 311
facebook unlike 1

Porady Kulinarne Czy porada Sprawdzony przepis na dżem gruszkowy pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Sprawdzony przepis na dżem gruszkowy? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu


Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Jakie proporcje ?
sprawdza się! polecam
Znakomity artykuł, bardzo dobrze sie go czyta. Wiele...
porada do kuchni w sam raz
Najlepsze porady Kulinarne Czy inspiracja Jak zrobić sos...
Porady Kulinaria Czy nasza porada Co zrobić na śniadanie?...
A z luktem krolewskim jak dluho mozna przechowywac? /Surowe...