Warto zrobić przetwory z gruszek, kiedy sÄ… one w sezonie, aby zimÄ… cieszyć siÄ™ peÅ‚nym wyrazu smakiem. Gruszki można przygotować zarówno na sÅ‚odko, jak i wytrawnie. Dżem gruszkowy zachowuje smak Å›wieżych gruszek prawie idealnie. Trudno wyobrazić sobie lepsze Å›niadanie w zimowy poranek, prócz Å›wieżego pieczywa z domowym dżemem oraz porannÄ… kawÄ…. Każdy przepis na dżem można wzbogacić o dodatkowe skÅ‚adniki, np.: orzechy lub czerwone wino.
Czego potrzebujesz?
cytryna
2 paczki cukru waniliowego
50 dag cukru żelującego 2:1
1 kg gruszek
Przygotowanie aromatycznego dżemu:
1. Na samym poczÄ…tku umyj gruszki, obierz je ze skórki i wytnij nasienne gniazda, po czym pokrój miąższ na mniejsze kawaÅ‚eczki.
2. CytrynÄ™ przetnij na póÅ‚ i wyciÅ›nij z niej sok. Przelej sok do wiÄ™kszego garnka i dodaj do niego gruszki wraz z cukrem żelujÄ…cym i cukrem waniliowym.
3. Całość gotuj przez ok. 4 minuty, nieustannie mieszając na dużym ogniu. Następnie zdejmij miksturę z ognia i zmiksuj ręcznym blenderem.
4. GorÄ…cym dżemem napeÅ‚niÅ‚ wyparzone sÅ‚oiki, zakręć je i odstaw do góry dnem aż do caÅ‚kowitego ostudzenia.
Smacznego!!!