Sprawdzony przepis na dżem gruszkowy

Warto zrobić przetwory z gruszek, kiedy są one w sezonie, aby zimą cieszyć się pełnym wyrazu smakiem. Gruszki można przygotować zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Dżem gruszkowy zachowuje smak świeżych gruszek prawie idealnie. Trudno wyobrazić sobie lepsze śniadanie w zimowy poranek, prócz świeżego pieczywa z domowym dżemem oraz poranną kawą. Każdy przepis na dżem można wzbogacić o dodatkowe składniki, np.: orzechy lub czerwone wino.
Czego potrzebujesz?
cytryna
2 paczki cukru waniliowego
50 dag cukru żelującego 2:1
1 kg gruszek
Przygotowanie aromatycznego dżemu:
1. Na samym początku umyj gruszki, obierz je ze skórki i wytnij nasienne gniazda, po czym pokrój miąższ na mniejsze kawałeczki.
2. Cytrynę przetnij na pół i wyciśnij z niej sok. Przelej sok do większego garnka i dodaj do niego gruszki wraz z cukrem żelującym i cukrem waniliowym.
3. Całość gotuj przez ok. 4 minuty, nieustannie mieszając na dużym ogniu. Następnie zdejmij miksturę z ognia i zmiksuj ręcznym blenderem.
4. Gorącym dżemem napełnił wyparzone słoiki, zakręć je i odstaw do góry dnem aż do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!!!
Dodaj komentarz
Doskonały smak
Porady Kulinarne Czy porada Sprawdzony przepis na dżem gruszkowy pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Sprawdzony przepis na dżem gruszkowy? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu