Arbuz to owoc, który najlepiej smakuje latem. Zawiera w dobie dużo wody i skutecznie gasi nasze pragnienie. Ponadto, ma charakterystyczny, delikatny smak, a kolor jego miąższu jest barwą z pogranicza czerwieni i różu. Arbuz doskonale nadaje się do sałatek owocowych, ozdabiania drinków lub jaki składnik sorbetowych lodów. My jednak proponujemy Ci szybki i szalenie prosty przepis na poncz arbuzowy. Będzie to doskonała alternatywa dla wina lub piwa. Świetnie sprawdzi się jaki trunek na grillu lub domowej imprezie.
Co będzie Ci potrzebne?
- duży arbuz (5-7 kg)
- wódka lub rum
- 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
- sok z limonki
Aby najbardziej efektownie podać drinka, użyj arbuza jako dzbanka. Postaw owoc na jego bardziej spłaszczonej części i lekko ją podetnij ostrym nożem. Następnie odkrój górę (pokrywkę) arbuza na wysokości nie przekraczającej 1/3 jego całkowitej wielkości. Postaraj się nie odcinać zbyt dużo skóry. Chodzi o to, aby do dzbanka powstałego z arbuza zmieściło się jak najwięcej ponczu. Usuń miąższ i oddziel do od pestek. Cały miąższ zmiksuj lub zblenduj razem z cukrem. Możesz też przecisnąć go przez sitko. Po zmiksowaniu miąższu z cukrem, przelej go do szklanego dzbanka i dodaj sok z jednej limonki. Tak przygotowany napój odstaw na 3-4 godziny do lodówki. Przygotowany wcześniej dzbanek arbuzowy również włóż do lodówki (lub zamrażalnika, jeśli posiadasz odpowiedniej wielkości lodówkę). Przygotuj sobie także odpowiednią ilość kostek lodu. Poncz arbuzowy, zarówno alkoholowy jak i bezalkoholowy, najlepiej smakuje, kiedy jest mocno schłodzony. Tuż przed rozpoczęciem imprezy przygotuj sobie sok z arbuza oraz wybrany alkohol.
Jaką ilość alkoholu wlać?
Hmm, to już kwestia indywidualnych upodobań. Jednak aby zachować jakąkolwiek proporcję, proponuje się na każdą wlaną do arbuzowego dzbanka szklankę soku dodać 80ml alkoholu. I tak to 5 pełnych szklanek soku powinno wyjść 400 ml alkoholu. To, jaką ilość wybierzesz zależy tylko i wyłącznie od preferencji Twoich oraz Twoich gości. Pamiętaj, że im mniejszy arbuz, tym mniej miąższu i mniej samego soku.
Drinki arbuzowe powinny być solidnie schłodzone. Dlatego też podając je gościom, każdą szklankę do połowy uzupełniaj lodem. Udekoruj szklanki ulubionymi owocami.
Pysznej zabawy!