Tłusty czwartek to wyjątkowy dzień w roku, w trakcie którego możemy bezkarnie zajadać się słodkimi wypiekami, nie licząc kalorii. Przygotowanie tradycyjnych dań takich jak pączki czy faworki zabiera jednak mnóstwo czasu, którym nie każdy dysponuje. Jeśli masz ochotę przyrządzić coś słodkiego ale nie chcesz spędzić w kuchni całego dnia, proponujemy przepisy które nie wymagają długiego smażenia, ani oczekiwania na wyrośnięcie ciasta.
Co upiec szybko na tłusty czwartek?
Tłusty czwartek kojarzy nam się przede wszystkim z pączkami i faworkami. Nie oszukujmy się jednak - ich przygotowanie jest bardzo czasochłonne. Ciasto musimy bardzo dokładnie wyrobić, zaczekać aż dobrze wyrośnie, a później pilnować w trakcie smażenia. Oczywiście, jeśli masz na tyle czasu i nie jesteś w stanie wyobrazić sobie tłustego czwartku bez pączków ze słodkim nadzieniem czy chrustu - nie zniechęcamy cię do tego. Jeśli natomiast twój czas jest ograniczony, ale jednak chcesz przygotować coś słodkiego, mamy dla ciebie kilka propozycji.
Proste donuty z piekarnika
Donuty z piekarnika to doskonałe rozwiązanie dla osób, które dbają o linie, ale nie chcą rezygnować ze słodkich przyjemności. Tak przygotowane donuty zawierają 1/3 mniej kalorii od tych, które smażone są na oleju, a jednocześnie nie ustępują im smakiem. Do przygotowania potrzebne będzie około 400 gram mąki pszennej, po jednej łyżeczce sody i proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru i aromat waniliowy. Wszystkie składniki mieszamy w misce i dodajemy do nich 2 żółtka, 1 całe jajko, 2 łyżki śmietany i 250 gram chudego twarogu. Całość mieszamy i wyrabiamy przez kilka minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto do grubości około 1 cm i wycinamy przy pomocy szklanki krążki. Pośrodku każdego z nich, wykrawamy dodatkowo kieliszkiem mniejsze otwory. Gotowe donuty wykładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut.
Rożki ciasta francuskiego
Wypieki z ciasta francuskiego są niezwykle proste, szybkie i wychodzą nawet tym osobom, które nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu. Gotowe ciasto francuskie kupimy w niemal każdym sklepie spożywczym. Do przygotowania rożków wystarczy jedno opakowanie. Składniki możesz oczywiście podwoić, jeśli chcesz upiec większą ilość tej słodkiej przekąski. Do przygotowania nadzienia potrzebne będzie małe opakowanie twarogu, dwa żółtka i opakowanie cukru waniliowego, które należy utrzeć ze sobą. Do masy dodajemy ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, migdały). Ciasto francuskie kroimy na dość duże kwadraty (około 7 cm) i wykładamy na nie masę. Składamy ciasto w taki sposób, aby powstały trójkąty i zlepiamy dobrze brzegi. Wierzch możemy posmarować żółtkiem. Układamy ciasteczka na blasze i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni.
Ptysiowe pączki
Ta słodka przekąska będzie wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych pączków, a jej przygotowani zajmie znacznie mniej czasu. Potrzebna ci będzie pełna szklanka mleka i około 100 gram masła. Zagotuj je w rondelku wraz z dwoma łyżkami cukru i szczyptą soli, aby masło dobrze się rozpuściło. Możesz dodać również opakowanie cukru waniliowego, aby ciasto wyszło bardziej aromatyczne. Gdy mleko się zagotuje, zdejmij je z ognia i wsyp 400 gram mąki. Podgrzewaj delikatnie na małym ogniu mieszając, aż ciasto zacznie się odklejać od łyżki. Następnie przełóż ciasto do miski, i wbij do niego pojedynczo 3 jajka, mieszając na gładką masę. Ulep z masy niewielkie kuleczki i smaż je na głębokim oleju przez około 5 minut. Gotowe pączuszki możesz posypać cukrem pudrem lub podawać z domową konfiturą.