09.02.2024

Trzy zastosowania ciecierzycy w kuchni

Trzy zastosowania ciecierzycy w kuchni

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Anna Kowalczyk
Anna jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z rodzicielstwem i wychowaniem dzieci. Jej artykuły są pełne praktycznych porad dla rodziców, inspiracji oraz wskazówek dotyczących budowania zdrowych relacji rodzinnych.
Udostępnij

Ciecierzyca, zwana jest inaczej cieciorką lub włoskich grochem. W ciecierzycy znajdują się duże pokłady białka, a także inne składniki odżywcze, które sprzyjają efektywnemu odchudzaniu, obniżają poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, a także zapobiegają zaparciom. Ciekawostką dla niektórych z pewnością będzie fakt, że ciecierzyca jest traktowana również jako silnie pobudzający afrodyzjak. Ciecierzyca występuje w wielu kolorach, np. kremowym, brązowym, czerwonym, żółtym, a nawet zielonym. Każdy z wymienionych kolorów, to inna odmiana cieciorki, która charakteryzuje się nieco słodkawym, a zarazem delikatnie gorzkawym smakiem.


Jakie właściwości zdrowotne ma ciecierzyca?
Ciecierzyca umożliwia zmniejszenie tzw. złego cholesterolu, który przyczynia się do powstawania licznych chorób serca oraz miażdżycy. W ciecierzycy znajduje się wysoka dawka błonnika, białka, a także potasu, dzięki któremu nasze naczynia krwionośne stają się drożne. Co więcej, odpowiednia ilość potasu w organizmie przyczynia się do wydalania nadmiarów soli z organizmu, dzięki czemu obniżany jest poziom ciśnienia. W ciecierzycy zawarte jest również żelazo, które zapobiega anemii.

Hummus
Najpopularniejszym zastosowaniem ciecierzycy jest hummus — znana na całym świecie pasta z ciecierzycy. Hummus można kupić praktycznie w każdym sklepie, a także przygotować go od podstaw w domu. Hummus można podawać jako dip do warzywnych przekąsek, jak również stworzyć hummus smakowy i zestawić go z głównym daniem obiadowym. Aby przygotować hummus w domu, wystarczy przygotować ok. 200 g ciecierzycy, 4 łyżki pasty tahini oraz 4 łyżki soku z cytryny. Składniki należy wrzucić do blendera wraz z dodatkiem ok. 3 ząbków czosnku, 1 szklanki zimnej wody, półtorej łyżeczki soli i kminku rzymskiego. Oczywiście do hummusu możesz dodać również inne przyprawy, np. pieczony czosnek, słodką paprykę czy czarnuszkę. Hummus warto włączyć do swojej codziennej diety, ponieważ jest nie tylko bardzo smaczny, ale również zawiera ogromną ilość białka, witamin z grupy B, błonnika oraz cennych składników mineralnych.

Falafel
Falafel jest świetną opcją dla wegan i wegetarian, najczęściej zastępuje się nim mięso w burgerach lub kebabach. Niewielkie kotleciki z ciecierzycy, jeżeli zostaną odpowiednio przygotowane, będą nie za tłuste, a nadal będą zachwycać aromatycznym zapachem przypraw. Do zrobienia samodzielnie w domu falafeli nie potrzeba zaawansowanych umiejętności, jednakże warto pamiętać, że warto je wykonywać z namoczonej wcześniej ciecierzycy — nie ciecierzycy gotowanej lub ciecierzycy z puszki. Do wspomnianej ciecierzycy będziecie musieli dodać niewielką ilość cebulki, czosnku, drobno posiekanej kolendry oraz pietruszki, a także przyprawy, tj. kumin, ziarna kolendry, kardamon, cynamon, chwili, soda oczyszczona, sól. Falafele można podawać ze świeżymi warzywami, sałatkami, a nawet wspomnianym wcześniej hummusem.

Sałatka z ciecierzycą
W puszcze zostało Ci odrobinę ciecierzycy i nie wiesz, co z nią zrobić? Przygotuj szybką sałatkę idealną na każdą porę dnia. Przedstawiamy szybką sałatkę z ciecierzycą, do której nie będziesz potrzebować nawet dressingu — wystarczy, że wszystko polejesz sokiem z cytryny. Bazą sałatki możesz zrobić roszponkę, szpinak lub rukolę, do której dodasz pozostawioną ciecierzycę, ząbek czosnku, natkę pietruszki, gruszkę oraz orzechy włoskie. Jeżeli się śpieszysz, wykorzystaj dressing w postaci soku z cytryny, jednak jeżeli znajdziesz odrobinę czasu, wymieszaj ze sobą łyżeczkę octu balsamicznego z syropem klonowym i dopraw do smaku pieprzem, solą oraz czosnkiem. Sałatkę możesz podać z ulubionym pieczywem, najlepiej będzie jednak smakowała z grzankami.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Uwielbiam domowy hummus.
~Dorota
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinaria Czy inspiracja Trzy zastosowania ciecierzycy w kuchni pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Trzy zastosowania ciecierzycy w kuchni? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Trzy zastosowania ciecierzycy w kuchni
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
idealna porada do kuchni
~Trzy zastosowania ciecierzycy w kuchni
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności