Wina białe – podział i główne odmiany winorośli

Świat białych win jest niezwykle zróżnicowany, chociaż większość z nich produkowana jest zaledwie kilku głównych szczepów winorośli. Które z białych trunków warto poznać i jak odnaleźć się w szerokiej gamie tych alkoholi?
Białe wina niejedno mają imię
Mimo iż wszystkie rodzaje wina produkowane są z odmian tej samej rośliny, profil aromatyczno-smakowy tych alkoholi różni się od siebie dramatycznie. Podobnie, jak w przypadku win czerwonych, które mogą być lekkie lub pełne, taniczne lub okrągłe, prezentujące szeroką gamę nut smakowych i zapachowych, tak i wina białe oferują niezwykłą różnorodność.
Wina białe produkuje się zwykle (chociaż nie zawsze) z białych winogron, z których wyciska się sok, poddając go fermentacji. Możliwa jest także ich produkcja z wykorzystaniem ciemnych owoców, pod warunkiem, iż sok zostanie wyciśnięty od razu po zbiorach i zminimalizuje się kontakt ze skórkami, które nadają winu charakterystyczny, krwisty kolor. Dobrym przykładem jest szampan, który, mimo iż jest winem białym, produkuje się z wykorzystaniem ciemnej odmiany winogron – pinot noir.
Najpopularniejsze odmiany winogron, z których produkuje się wina białe

Tak jak wspominaliśmy na samym początku, zdecydowana większość win białych produkowana jest zaledwie z kilku odmian winorośli. Wyróżnia się około czterech najbardziej popularnych szczepów, z których powstają trunki w różnorodnych stylach.
- Chardonnay, czyli jedna z najpopularniejszych odmian winorośli na świecie. Swoją sławę zdobyła dzięki dużej odporności, łatwości uprawy oraz wyraźnemu oddawaniu terroir, czyli przekładaniu właściwości gleby, na której rośnie, na smaki i aromaty wina. Wina białe produkowane z chardonnay są bardzo różnordone – od orzeźwiającego chablis, przez pełne, dębowe pozycje aż po wykwintne szampany blanc de blancs.
- Riesling – niezwykle aromatyczna odmiana, która po latach niepowodzeń przeżywa renesans. Jeszcze do niedawna kojarzona głównie z podłymi, tanimi winami z supermarketu, obecnie uznawana za doskonałej jakości surowiec do produkcji wysokiej jakości win białych. Na szczególną uwagę zasługuje riesling uprawiany w niemieckiej dolinie rzeki Mozeli. Dojrzałe rieslingi charakteryzują się wyjątkowymi nutami naftowo-benzynowymi, będącymi wizytówką win białych z tej odmiany.
- Sauvignon blanc, czyli szczep, który zawładnął Nową Zelandią. Pochodzące stamtąd białe wina cechują się niezwykłą rześkością i obecnością ciekawych nut smakowo-zapachowych, przypominających zieloną paprykę… oraz (co jest nieco bardziej kontrowersyjne) koci mocz. Wina te kocha się całym sercem lub nienawidzi – chociaż uznawane są za jedne z najlepszych, produkowanych z tej odmiany. Nie mają potencjału starzenia.
- Pinot gris / pinot grigio – pochodząca z Francji odmiana, z której tworzone są zarówno bogate w aromaty, ciężkie trunki, jak i orzeźwiające białe wina. W zależności od regionu i warunków uprawy, wina z pinot gris mogą charakteryzować się aromatami kwiatowymi, owocowymi, a nawet przypominającymi zieloną paprykę.
Wina białe, które warto poznać bliżej
Oprócz win wytworzonych z czterech najpopularniejszych szczepów istnieją dziesiątki trunków, które zachwycają swoimi właściwościami. Nie sposób opisać je wszystkie w ramach jednego, krótkiego tekstu, dlatego przytoczymy tylko kilka z nich, które według nas świetnie pokazują, jak niezwykłym alkoholem jest białe wino.
Mówiąc o białych, winnych trunkach nie sposób nie wspomnieć o tokaju. Mimo że w ostatnich latach zaczęto produkować na Węgrzech wytrawne wina z odmian winorośli tradycyjnie używanych do produkcji klasycznego węgrzyna, to jednak tokaj kojarzy się z winem deserowym. Ten słodki, esencjonalny napój powstaje z winogron pokrytych szlachetną pleśnią, która wysusza owoce i koncentruje w nich zawartość cukru. Wina te są uznawane za jedne z najlepszych win słodkich – polecamy odmiany szamorodni oraz aszu.
Na drugim końcu spektrum znajduje się portugalskie vinho verde. Kwaśne, orzeźwiające, idealne na letnie posiadówki na tarasie. To młode, „zielone” wino może zawierać odrobinę bąbelków, a jego aromaty opisywane są jako kwiatowo-owocowe. To wspaniała propozycja na niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi.
Sherry, czyli wzmacniany brandy, hiszpański trunek, także jest białym winem. Ten typ alkoholu ma niezwykle długą i ciekawą historię, w której swoje ślady odcisnęli Maurowie, a także wielcy odkrywcy, tacy jak Magellan, czy Kolumb, którzy transportowali ten trunek na swoich statkach.
Próbując białych win, warto być właśnie takim odkrywcą. Świat tych trunków jest niezwykle bogaty i zróżnicowany, przez co zadowoli osoby zarówno początkujące, jak i wytrawnych koneserów.
Dodaj komentarz
uwielbiam do krewetek - jako dodatek do sosu i do picia podczas jedzenia :)