Francja i wino to połączenie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Nic dziwnego, bo nie sposób wyobrazić sobie współczesnego przemysłu winiarskiego bez francuskich winnic i tamtejszych szczepów. Dlatego warto przyjrzeć się bliżej tej kategorii win i przekonać się, czym wina francuskie zasłużyły sobie na swoją sławę.
Wina francuskie – ich rodzaje i nuty smakowe
Wino francuskie niejedno ma imię, dlatego aby móc w pełni je docenić, warto poznać najpopularniejsze jego rodzaje. Dzięki temu będziemy mogli wybrać takie, które najlepiej trafia w nasze gusta.
Wina czerwone
- Cabernet Sauvignon
To absolutny klasyk, jeśli chodzi o wina czerwone. To właśnie jemu swój niezwykły aromat zawdzięczają wina Bordeaux. Warto wiedzieć, że ten szczep zyskuje wraz z wiekiem, dlatego warto wybierać starsze roczniki. - Merlot Kolejny
francuski klasyk, w którym znajdziemy aromaty owocowo–czekoladowe. To świetny wybór dla osób, które uwielbiają wina czerwone, ale szukają nieco delikatniejszych nut. - Pinot Noir
Szczep ten zachwyca połączeniem nut kwiatowych z aromatami czerwonych owoców. Pinot Noir docenią osoby, które szukają win, które łączą w sobie lekkość, delikatną kwasowość i bogaty bukiet. - Shiraz
Jego głębokiego, intensywnego aromatu nie da się pomylić z niczym innym. Wyczujemy tu nie tylko jeżyny i pieprz, lecz także nieoczywiste nuty ziemne, skórę czy wędzone mięso!
Wina białe
- Chardonnay
To prawdziwa gwiazda na firmamencie białych win, o której słyszał chyba każdy. Znajdziemy tu aromaty cytrusów, jabłek, białych kwiatów połączone z nutami maślanymi, waniliowymi i orzechowymi. - Sauvignon Blanc
Szczep ten jest synonimem świeżości, kwasowości i niesamowitych aromatów, wśród których da się wyczuć między innymi agrest, bez, zielone jabłko i zioła. - Riesling
Odmiana pochodząca z Alzacji zachwyca kwiatowymi aromatami uzupełnionymi o nuty brzoskwini, cytrusów i jabłka. Docenią go wielbiciele win z wysoką kwasowością. - Gewürztraminer
Doskonały wybór dla osób ceniących intensywne aromaty. Francuski Gewürztraminer uwodzi nutami goździków imbiru i miodu, jednak znajdziemy tu także aromaty różano–cytrusowe.
Wina musujące
- Champagne
Bez niego trudno wyobrazić sobie jakikolwiek świętowanie i wznoszenie toastów. Nic dziwnego, bo luksusowe szampańskie bąbelki mają swoją renomę, która zachwyca nutami między innymi pieczywa, orzechów i masła.
Z czym parować wina francuskie
Odpowiednio dobrane dodatki sprawiają, że wina francuskie mogą odsłonić swój pełen potencjał. Podpowiadamy, z czym je parować, by móc w pełni cieszyć się ich niesamowitym smakiem i aromatem.
Czerwone wina francuskie Ich intensywny smak oraz aromat podkreślą:
- Wołowina – zwłaszcza w formie steków lub polędwicy pieczonych albo wrzuconych na grill.
- Jagnięcina – delikatne mięso warto w tym przypadku łączyć z aromatycznymi ziołami.
- Dziczyzna – intensywny smak i aromat sarniny oraz dziczyzny to świetn towarzystwo dla wina czerwonego.
- Drób – zarówno kaczka, indyk jak i kurczak odpowiednio doprawione (najlepiej z użyciem aromatycznych sosów) będą także doskonałym wyborem.
- Grzyby – w postaci sosów, zup lub risotto świetnie współgrają z tym rodzajem wina.
- Sery dojrzałe twarde – Comté, Beaufort a może Mimolette? Tłustość + słony smak to świetne towarzystwo dla czerwonych winnych trunków.
Białe wina francuskie Ich delikatność i świeżość wymaga odpowiedniej oprawy, którą zapewniają:
- Owoce morza – ostrygi, przegrzebki, krewetki i małże świetnie współgrają z aromatem białych win.
- Ryby – łosoś, dorsz, sola i inne delikatne ryby sauté lub z dodatkiem kremowych sosów to także doskonały wybór.
- Kozie sery – delikatne, aromatyczne i niezwykle lekkie sery kozie smakowicie podkreślą nuty win białych.
- Risotto – risotto z grzybami, z krewetkami lub wersji wegetariańskiej z dynią – ich kremowość jest tym, co białe wina francuskie uwielbiają.
- Kuchnia azjatycka – białe wina przyjemnie łagodzą ostre i niezwykle aromatyczne azjatyckie potrawy.
- Desery – w przypadku win białych warto sięgać po owocowe, lekkie desery, które nie są słodsze niż sam trunek.
Wina francuskie – doskonały wybór dla koneserów
Jak widać wina francuskie tworzą niezwykle barwny i bogaty świat, w którym każdy miłośnik tych runków znajdzie coś dla siebie. Dotyczy to zarówno konkretnych szczepów, jak i dań, które można z nimi parować. Jedno jest pewne – kto chociaż raz skosztuje niezwykłych trunków z francuskim rodowodem, ten z pewnością będzie wracać do nich regularnie. Niezależnie od tego, czy chodzi o wielbiciela win białych, czerwonych lub musujących.