09.01.2025

Wino musujące – odkryj smak ukryty w bąbelkach

Wino musujące – odkryj smak ukryty w bąbelkach

Ocena artykułu

Na podstawie 1 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Piotr Nowak
Piotr jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką zdrowego stylu życia i fitnessu. Jego artykuły oferują praktyczne wskazówki dotyczące aktywności fizycznej, planowania zdrowych posiłków oraz motywacji do zmiany nawyków na lepsze.
Udostępnij

Wieczory w gronie przyjaciół, wznoszenie toastów podczas ważnych uroczystości lub szampańska noworoczna zabawa aż do białego rana! Wino musujące doskonale pasuje do każdej z tych sytuacji. Szlachetne bąbelki od lat są nierozerwalnie związane z celebrowaniem liczących się chwil w życiu. Sprawdź, co sprawia, że wino musujące ma tak wyjątkowe znaczenie i co odróżnia je od innych trunków!

Czy każde wino musujące to szampan?

Krótka odpowiedź brzmi – nie! Wino musujące niejedno ma imię. Chociaż znakiem rozpoznawczym każdego z jego rodzajów są przyjemne bąbelki, to w praktyce trunki z tej kategorii różnią się m.in.:

  • miejscem uprawy
  • sposobem fermentacji
  • i oczywiście… smakiem!

Oto najpopularniejsze z nich.

Szampan, czyli eleganckie wino musujące

Bez niego trudno wyobrazić sobie noworoczne toasty i świętowanie sukcesów. Jest on synonimem klasy i luksusu, o czym świadczyć mogą wysokie ceny za butelkę tego trunku (najdroższa została sprzedana za ponad 2 miliony dolarów!). Warto wiedzieć, że określenie “champagne” jest chronioną nazwą pochodzenia. Może ona określać wyłącznie wino musujące pochodzące z francuskiego regionu Szampanii. Szampan jest produkowany głównie ze szczepów: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier.

Prosecco – lekkie i owocowe wino musujące

To opcja idealna dla wielbicieli orzeźwiających bąbelków. Ten trunek jest doskonałą bazą dla wielu kultowych drinków z owocowym twistem takich jak Aperol Spritz i Bellini. Tak jak w przypadku szampana, także nazwa prosecco jest chroniona prawem. W tym wypadku określa ona włoskie wino musujące produkowane na obszarze Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecji Julijskiej. Jeżeli zależy nam na jakościowym prosecco, najlepiej wybierać butelki z oznaczeniem DOC i DOCG.

Cava – wino musujące z hiszpańskim rodowodem

Pod nazwą cava kryje się wino musujące pochodzące z Hiszpanii, które produkowane jest głównie w Katalonii. Nazwa tego trunku wzięła się od słowa “caves”, co po hiszpańsku oznacza piwnice lub jaskinie. Do jego produkcji używa się najczęściej trzech lokalnych szczepów: macabeo, xarel.lo i parellada. Z racji stosowanej metody wytwarzania, cava jest nazywana także hiszpańskim szampanem.

Sekt – niemiecka wariacja na temat wina musującego

Jest to świeże, owocowe wino musujące wywodzące się z Niemiec. Sekt produkowany w 100% z winogron niemieckich określa się mianem Deutscher Sekt. Warto wiedzieć, że ten rodzaj trunku jest produkowany także w Austrii.

Poziomy słodyczy win musujących

Poza rodzajem i krajem pochodzenia naszego trunku, warto także orientować się w poziomach słodyczy, jakich oczekujemy.

  1. Brut nature – oznacza całkowicie wytrawne wino musujące, które praktycznie nie zawiera cukru (maksymalna zawartość to 3g/l).
  2. Extra brut – bardzo wytrawne wino, w którym zawartość cukru wynosi do 6g/l.
  3. Brut – wino wytrawne, w którym maksymalna zawartość cukru to 12 g/l.
  4. Extra dry/ extra sec – wino półwytrawne, w którym zawartość cukru waha się od 12 do 17 g/l.
  1. Sec – wino półwytrawne/półsłodkie z zawartością cukru od 17 do 32 g/l.
  1. Demi-sec – wino półsłodkie,w którym ilość cukru to od 32 do 50 g/l.
  1. Doux – słodkie wino musujące, w którym zawartość cukru to powyżej 50 g/l.

Oczywiście poziom słodyczy określa także rodzaj potraw, z którymi dane wino musujące smakuje najlepiej. Wina wytrawne będą doskonałym dodatkiem do owoców morza oraz serów, z kolei słodkie trunki najlepiej pasują do ciast i deserów.

Jak bezpiecznie otworzyć wino musujące

Każdy z nas przynajmniej raz w życiu był świadkiem sytuacji, w której korek od wina musującego omal nie trafił w czyjeś oko lub nie strącił czegoś z półki. Nic dziwnego – w końcu uwięzione w butelce bąbelki skrywają w sobie naprawdę sporą moc. Na szczęście aby uniknąć podobnych sytuacji, wystarczy opanować prawidłową technikę otwierania wspomnianego trunku.

Prawidłowe otwieranie wina musującego

  • Zdejmujemy ochronne sreberko.
  • Luzujemy koszyczek, ale nie zdejmujemy go z korka.
  • Pochylamy butelkę mniej więcej pod kątem 45 stopni, aby ciśnienie wewnątrz niej mogło rozłożyć się na większej powierzchni.
  • Jedną ręką łapiemy za korek, drugą zaś za butelkę.
  • Delikatnie zaczynamy kręcić butelką (korek powinien pozostać nieruchomy).
  • Po jakimś czasie ciśnienie wypchnie korek z butelki prosto do trzymającej go dłoni.
  • Gotowe! Wino musujące już czeka na rozlanie do kieliszków.

Jak podawać wino musujące

Wino musujące najlepiej serwować w temperaturze 6-10°C. Pozwoli to wydobyć pełnię jego smaku. Jeśli chodzi o szkło, to do tego rodzaju trunków najlepiej pasują kieliszki typu flute. Ich kształt pozwala na dłużej zachować bąbelki, aromat i pożądaną temperaturę alkoholu. Ważne, by podczas picia wina musującego trzymać kieliszek za nóżkę. Dzięki temu nie tylko unikniemy niepotrzebnego podgrzewania trunku, lecz także udowodnimy, że zasady alkoholowego savoir-vivre nie są nam obce.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(1)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Pamiętam sylwestra 1985/1986 kiedy z przyjaciółmi piliśmy szampana wznosząc toasty do białego rana film urwał się gdzieś w połowie nocy Piękne czasy pozdrawiam
Jerzy W
31.03.2025