09.01.2025

Wino musujące – odkryj smak ukryty w bąbelkach

Wino musujące – odkryj smak ukryty w bąbelkach

Ocena artykułu

Brak opinii. Podziel się swoją opinią w sekcji komentarzy!
autor
Autor artykułu
Piotr Nowak
Piotr jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką zdrowego stylu życia i fitnessu. Jego artykuły oferują praktyczne wskazówki dotyczące aktywności fizycznej, planowania zdrowych posiłków oraz motywacji do zmiany nawyków na lepsze.
Udostępnij

Wieczory w gronie przyjaciół, wznoszenie toastów podczas ważnych uroczystości lub szampańska noworoczna zabawa aż do białego rana! Wino musujące doskonale pasuje do każdej z tych sytuacji. Szlachetne bąbelki od lat są nierozerwalnie związane z celebrowaniem liczących się chwil w życiu. Sprawdź, co sprawia, że wino musujące ma tak wyjątkowe znaczenie i co odróżnia je od innych trunków!

Czy każde wino musujące to szampan?

Krótka odpowiedź brzmi – nie! Wino musujące niejedno ma imię. Chociaż znakiem rozpoznawczym każdego z jego rodzajów są przyjemne bąbelki, to w praktyce trunki z tej kategorii różnią się m.in.:

  • miejscem uprawy
  • sposobem fermentacji
  • i oczywiście… smakiem!

Oto najpopularniejsze z nich.

Szampan, czyli eleganckie wino musujące

Bez niego trudno wyobrazić sobie noworoczne toasty i świętowanie sukcesów. Jest on synonimem klasy i luksusu, o czym świadczyć mogą wysokie ceny za butelkę tego trunku (najdroższa została sprzedana za ponad 2 miliony dolarów!). Warto wiedzieć, że określenie “champagne” jest chronioną nazwą pochodzenia. Może ona określać wyłącznie wino musujące pochodzące z francuskiego regionu Szampanii. Szampan jest produkowany głównie ze szczepów: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier.

Prosecco – lekkie i owocowe wino musujące

To opcja idealna dla wielbicieli orzeźwiających bąbelków. Ten trunek jest doskonałą bazą dla wielu kultowych drinków z owocowym twistem takich jak Aperol Spritz i Bellini. Tak jak w przypadku szampana, także nazwa prosecco jest chroniona prawem. W tym wypadku określa ona włoskie wino musujące produkowane na obszarze Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecji Julijskiej. Jeżeli zależy nam na jakościowym prosecco, najlepiej wybierać butelki z oznaczeniem DOC i DOCG.

Cava – wino musujące z hiszpańskim rodowodem

Pod nazwą cava kryje się wino musujące pochodzące z Hiszpanii, które produkowane jest głównie w Katalonii. Nazwa tego trunku wzięła się od słowa “caves”, co po hiszpańsku oznacza piwnice lub jaskinie. Do jego produkcji używa się najczęściej trzech lokalnych szczepów: macabeo, xarel.lo i parellada. Z racji stosowanej metody wytwarzania, cava jest nazywana także hiszpańskim szampanem.

Sekt – niemiecka wariacja na temat wina musującego

Jest to świeże, owocowe wino musujące wywodzące się z Niemiec. Sekt produkowany w 100% z winogron niemieckich określa się mianem Deutscher Sekt. Warto wiedzieć, że ten rodzaj trunku jest produkowany także w Austrii.

Poziomy słodyczy win musujących

Poza rodzajem i krajem pochodzenia naszego trunku, warto także orientować się w poziomach słodyczy, jakich oczekujemy.

  1. Brut nature – oznacza całkowicie wytrawne wino musujące, które praktycznie nie zawiera cukru (maksymalna zawartość to 3g/l).
  2. Extra brut – bardzo wytrawne wino, w którym zawartość cukru wynosi do 6g/l.
  3. Brut – wino wytrawne, w którym maksymalna zawartość cukru to 12 g/l.
  4. Extra dry/ extra sec – wino półwytrawne, w którym zawartość cukru waha się od 12 do 17 g/l.
  1. Sec – wino półwytrawne/półsłodkie z zawartością cukru od 17 do 32 g/l.
  1. Demi-sec – wino półsłodkie,w którym ilość cukru to od 32 do 50 g/l.
  1. Doux – słodkie wino musujące, w którym zawartość cukru to powyżej 50 g/l.

Oczywiście poziom słodyczy określa także rodzaj potraw, z którymi dane wino musujące smakuje najlepiej. Wina wytrawne będą doskonałym dodatkiem do owoców morza oraz serów, z kolei słodkie trunki najlepiej pasują do ciast i deserów.

Jak bezpiecznie otworzyć wino musujące

Każdy z nas przynajmniej raz w życiu był świadkiem sytuacji, w której korek od wina musującego omal nie trafił w czyjeś oko lub nie strącił czegoś z półki. Nic dziwnego – w końcu uwięzione w butelce bąbelki skrywają w sobie naprawdę sporą moc. Na szczęście aby uniknąć podobnych sytuacji, wystarczy opanować prawidłową technikę otwierania wspomnianego trunku.

Prawidłowe otwieranie wina musującego

  • Zdejmujemy ochronne sreberko.
  • Luzujemy koszyczek, ale nie zdejmujemy go z korka.
  • Pochylamy butelkę mniej więcej pod kątem 45 stopni, aby ciśnienie wewnątrz niej mogło rozłożyć się na większej powierzchni.
  • Jedną ręką łapiemy za korek, drugą zaś za butelkę.
  • Delikatnie zaczynamy kręcić butelką (korek powinien pozostać nieruchomy).
  • Po jakimś czasie ciśnienie wypchnie korek z butelki prosto do trzymającej go dłoni.
  • Gotowe! Wino musujące już czeka na rozlanie do kieliszków.

Jak podawać wino musujące

Wino musujące najlepiej serwować w temperaturze 6-10°C. Pozwoli to wydobyć pełnię jego smaku. Jeśli chodzi o szkło, to do tego rodzaju trunków najlepiej pasują kieliszki typu flute. Ich kształt pozwala na dłużej zachować bąbelki, aromat i pożądaną temperaturę alkoholu. Ważne, by podczas picia wina musującego trzymać kieliszek za nóżkę. Dzięki temu nie tylko unikniemy niepotrzebnego podgrzewania trunku, lecz także udowodnimy, że zasady alkoholowego savoir-vivre nie są nam obce.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka
(0)