Wieczory w gronie przyjaciół, wznoszenie toastów podczas ważnych uroczystości lub szampańska noworoczna zabawa aż do białego rana! Wino musujące doskonale pasuje do każdej z tych sytuacji. Szlachetne bąbelki od lat są nierozerwalnie związane z celebrowaniem liczących się chwil w życiu. Sprawdź, co sprawia, że wino musujące ma tak wyjątkowe znaczenie i co odróżnia je od innych trunków!
Czy każde wino musujące to szampan?
Krótka odpowiedź brzmi – nie! Wino musujące niejedno ma imię. Chociaż znakiem rozpoznawczym każdego z jego rodzajów są przyjemne bąbelki, to w praktyce trunki z tej kategorii różnią się m.in.:
- miejscem uprawy
- sposobem fermentacji
- i oczywiście… smakiem!
Oto najpopularniejsze z nich.
Szampan, czyli eleganckie wino musujące
Bez niego trudno wyobrazić sobie noworoczne toasty i świętowanie sukcesów. Jest on synonimem klasy i luksusu, o czym świadczyć mogą wysokie ceny za butelkę tego trunku (najdroższa została sprzedana za ponad 2 miliony dolarów!). Warto wiedzieć, że określenie “champagne” jest chronioną nazwą pochodzenia. Może ona określać wyłącznie wino musujące pochodzące z francuskiego regionu Szampanii. Szampan jest produkowany głównie ze szczepów: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier.
Prosecco – lekkie i owocowe wino musujące
To opcja idealna dla wielbicieli orzeźwiających bąbelków. Ten trunek jest doskonałą bazą dla wielu kultowych drinków z owocowym twistem takich jak Aperol Spritz i Bellini. Tak jak w przypadku szampana, także nazwa prosecco jest chroniona prawem. W tym wypadku określa ona włoskie wino musujące produkowane na obszarze Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecji Julijskiej. Jeżeli zależy nam na jakościowym prosecco, najlepiej wybierać butelki z oznaczeniem DOC i DOCG.
Cava – wino musujące z hiszpańskim rodowodem
Pod nazwą cava kryje się wino musujące pochodzące z Hiszpanii, które produkowane jest głównie w Katalonii. Nazwa tego trunku wzięła się od słowa “caves”, co po hiszpańsku oznacza piwnice lub jaskinie. Do jego produkcji używa się najczęściej trzech lokalnych szczepów: macabeo, xarel.lo i parellada. Z racji stosowanej metody wytwarzania, cava jest nazywana także hiszpańskim szampanem.
Sekt – niemiecka wariacja na temat wina musującego
Jest to świeże, owocowe wino musujące wywodzące się z Niemiec. Sekt produkowany w 100% z winogron niemieckich określa się mianem Deutscher Sekt. Warto wiedzieć, że ten rodzaj trunku jest produkowany także w Austrii.
Poziomy słodyczy win musujących
Poza rodzajem i krajem pochodzenia naszego trunku, warto także orientować się w poziomach słodyczy, jakich oczekujemy.
- Brut nature – oznacza całkowicie wytrawne wino musujące, które praktycznie nie zawiera cukru (maksymalna zawartość to 3g/l).
- Extra brut – bardzo wytrawne wino, w którym zawartość cukru wynosi do 6g/l.
- Brut – wino wytrawne, w którym maksymalna zawartość cukru to 12 g/l.
- Extra dry/ extra sec – wino półwytrawne, w którym zawartość cukru waha się od 12 do 17 g/l.
- Sec – wino półwytrawne/półsłodkie z zawartością cukru od 17 do 32 g/l.
- Demi-sec – wino półsłodkie,w którym ilość cukru to od 32 do 50 g/l.
- Doux – słodkie wino musujące, w którym zawartość cukru to powyżej 50 g/l.
Oczywiście poziom słodyczy określa także rodzaj potraw, z którymi dane wino musujące smakuje najlepiej. Wina wytrawne będą doskonałym dodatkiem do owoców morza oraz serów, z kolei słodkie trunki najlepiej pasują do ciast i deserów.
Jak bezpiecznie otworzyć wino musujące
Każdy z nas przynajmniej raz w życiu był świadkiem sytuacji, w której korek od wina musującego omal nie trafił w czyjeś oko lub nie strącił czegoś z półki. Nic dziwnego – w końcu uwięzione w butelce bąbelki skrywają w sobie naprawdę sporą moc. Na szczęście aby uniknąć podobnych sytuacji, wystarczy opanować prawidłową technikę otwierania wspomnianego trunku.
Prawidłowe otwieranie wina musującego
- Zdejmujemy ochronne sreberko.
- Luzujemy koszyczek, ale nie zdejmujemy go z korka.
- Pochylamy butelkę mniej więcej pod kątem 45 stopni, aby ciśnienie wewnątrz niej mogło rozłożyć się na większej powierzchni.
- Jedną ręką łapiemy za korek, drugą zaś za butelkę.
- Delikatnie zaczynamy kręcić butelką (korek powinien pozostać nieruchomy).
- Po jakimś czasie ciśnienie wypchnie korek z butelki prosto do trzymającej go dłoni.
- Gotowe! Wino musujące już czeka na rozlanie do kieliszków.
Jak podawać wino musujące
Wino musujące najlepiej serwować w temperaturze 6-10°C. Pozwoli to wydobyć pełnię jego smaku. Jeśli chodzi o szkło, to do tego rodzaju trunków najlepiej pasują kieliszki typu flute. Ich kształt pozwala na dłużej zachować bąbelki, aromat i pożądaną temperaturę alkoholu. Ważne, by podczas picia wina musującego trzymać kieliszek za nóżkę. Dzięki temu nie tylko unikniemy niepotrzebnego podgrzewania trunku, lecz także udowodnimy, że zasady alkoholowego savoir-vivre nie są nam obce.