Woda po ciecierzycy, na co się nam przyda?

Woda po ciecierzycy, czyli tzw. aquafaba to prawdziwy hit wśród miłośników zdrowego odżywania, wegan, a także osób, które lubią eksperymentować z nowymi przepisami w przestrzeni swojej kuchni. Pod tajemniczą nazwą aquafaba, kryje się właśnie woda z ciecierzycy z puszki, a także woda, którą otrzymujemy po ugotowaniu ciecierzycy samemu w domu. Do czego możesz wykorzystać wodę po ciecierzycy? Nie wiem czy wiesz, ale jest to świetny zamiennik jajka! Zadziwiające, prawda? Poznaj jeszcze inne zastosowania wody z ciecierzycy.
Aquafaba w diecie wegańskiej
Dieta wegańska cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ z produktów pochodzenia zwierzęcego ludzie rezygnują nie tylko ze względów zdrowotnych, ale również kwestii moralnych. Chociaż kuchnia roślinna oferuje wiele możliwości, to jednak nie zawsze jest łatwo znaleźć odpowiedni zamiennik. Przez dłuższy czas dużym problemem było zastąpienie jajka, jednakże teraz już wiemy, że jego wegańskim zamiennikiem jest aquafaba z ciecierzycy.
Zastosowanie wody z ciecierzycy
Aquafaba szybko się ubija, dzięki czemu można z niej stworzyć puszystą i lekką pianę, która świetnie będzie zastępować ubite jajka. Z powodzeniem aquafaby można użyć do przygotowania bezy, majonezu, a także musu owocowego czy lodów. Aquafaba ma właściwości zagęszczające, spulchniające i zlepiające, a ze względu na swój neutralny smak można ją z powodzeniem wykorzystać w daniach słodkich lub bardziej wytrawnych.
Właściwości aquafaby
Aquafaba to połączenie białka i skrobi, dlatego jest to idealne połączeni dla wegan. Warto wspomnieć, że aquafaba nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być również wykorzystywana w diecie bezglutenowej. Woda po ciecierzycy jest niskokaloryczna, a także zawiera małe ilości węglowodanów, za to jest bogata w białko i witaminy z grupy B.
Prosty przepis na bezy z wykorzystaniem aquafaby
Czego potrzebujesz?
- ½ szklanki cukru
- aquafabę z jednej puszki ciecierzycy ok. 400 g
Przygotowanie:
1. Aquafabę przelej do miski i ubij na sztywną pianę.
2. Stopniowo zacznij dodawać cukier, aż piana będzie sztywna - możesz to sprawdzić ostrożnie odwracając miskę do góry dnem.
3. Większą łyżką nabieraj puszystą masę i nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Nagrzej piec do temperatury 100 stopni.
5. Piecz wegańskie bezy w piekarniku przez półtorej godziny.
6. Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw je do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
Nie zapomnij napisać nam w komentarzach, czy używasz aquafaby podczas gotowania i jak wyszły bezy!
Dodaj komentarz
Porady Kulinarne Czy porada Woda po ciecierzycy, na co się nam przyda? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Woda po ciecierzycy, na co się nam przyda?? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
warto spróbować ten przepis
Nie wiedziałam, że woda po ciecierzycy jest przydatna.