09.02.2024

Wybitne barolo, czyli przez trudy, do gwiazd

Wybitne barolo, czyli przez trudy, do gwiazd

Ocena artykułu

Brak opinii. Podziel się swoją opinią w sekcji komentarzy!
autor
Autor artykułu
Ewa Wojciechowska
Ewa jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z kulinariami i zdrowym gotowaniem. Jej artykuły zawierają przepisy na smaczne i zdrowe potrawy, porady dotyczące planowania posiłków oraz informacje o wartościach odżywczych różnych produktów.
Udostępnij

Włoscy winiarze mają się czym chwalić. Oprócz esencjonalnego amarone, popularnego prosecco czy konkurencyjnej dla szampana franciacorty warto spróbować prawdziwej perły Italii – niezwykle wytrawnego barolo, którego produkcja jest wymagająca, lecz daje spektakularne rezultaty.


Title

Barolo rodzi się z mgły. Z jakich winogron powstaje to wino?

Swoją wytrawność i niezwykłe smaki i aromaty wino barolo zawdzięcza nie tylko procesowi produkcji, ale przede wszystkim owocom, z których powstaje. Odmiana ta, występująca na terenach włoskiego Piemontu nazywa się „nebbiolo”. Etymologia tego słowa nie jest do końca jasna, jednak najpewniej pochodzi od słowa „nebbia”, które w języku włoskim oznacza „mgłę”. Jest to o tyle prawdopodobne, iż w październiku – czyli w miesiącu, gdy zbiera się owoce tej odmiany – na terenach winnic zalega gęsta, ciężka mgła.

Nebbiolo to bardzo wymagająca odmiana: mimo najwcześniejszego owocowania, zbierana jest najpóźniej. Przez długi okres wegetacji, delikatne, pokryte cienką skórką owoce narażone są na choroby, a wysoka wilgotność negatywnie odbija się na ich jakości. W ekstremalnych sytuacjach, gdy piemoncki krajobraz spowity jest deszczem, może dojść do niezawiązania się pąków kwiatowych i całkowitego braku zbiorów.

Charakterystyczne aromaty barolo

Niezwykle wysoka zawartość związków aromatycznych – spowodowana zarówno przez wysokie stężenie polifenoli w owocach, jak i przez długie dojrzewanie w dębowych beczkach powoduje, że barolo jest winem bardzo ciekawym i wymagającym. Słynie ono szczególnie obecności aromatów róży… oraz smoły. Na tym nie kończy się jednak złożoność tego trunku. Kosztując tego wina, odnaleźć można nuty lukrecji, wiśni, malin. Wraz z dojrzewaniem barolo staje się coraz bardziej skomplikowane: wyczuć w nim można także truflę czy porcini, zioła, tytoń, skórę i przyprawy.

Złożona struktura barolo predestynuje je do spożycia w towarzystwie odpowiedniego jedzenia. To wybitne wino najepiej komponować z posiłkami wyrazistymi, które będą dobrze harmonizowały z trunkiem. Dobrze sprawdzi się w towarzystwie czerwonego mięsa i dziczyzny, a także makaronów i risotto.

 

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka
(0)

Nowe artykuły

Co to jest najpiękniejszy domek do wynajęcia w Radawie wśród lasów iglastych?
Co to jest najpiękniejszy domek do wynajęcia w Radawie wśród lasów iglastych?
Radawa to malownicza miejscowość położona w sercu lasów iglastych. To właśnie tutaj znajduje się najpiękniejszy domek do wynajęcia, który oferuje niepowtarzalne doznania związane z bliskością natury i możliwością
Różnice między maszynami pakującymi dla branży spożywczej oraz przemysłowej
Różnice między maszynami pakującymi dla branży spożywczej oraz przemysłowej
Pakowanie produktów to kluczowy element w wielu sektorach przemysłu, od branży spożywczej po przemysł ciężki. Odpowiednie opakowanie zapewnia nie tylko ochronę produktu, ale także wpływa na efektywność procesów
Technologia CNC i jej rola w nowoczesnym meblarstwie
Technologia CNC i jej rola w nowoczesnym meblarstwie
Współczesne meblarstwo, będące integralną częścią dziedziny wzornictwa i produkcji, znajduje się w dynamicznym procesie przemian, podążając za nieustannym postępem technologicznym i niezbędnymi adaptacjami do zmieniających się
Różnice między aftami a pleśniawkami - jak je rozpoznać?
Różnice między aftami a pleśniawkami - jak je rozpoznać?
Zdrowie jamy ustnej jest kluczowe dla naszego ogólnego samopoczucia, a pojawiające się w niej problemy mogą znacząco wpłynąć na jakość życia. Dwie najczęstsze dolegliwości, które mogą powodować dyskomfort w jamie ustnej, to afty i pleśniawki. Chociaż często używamy tych terminów zamiennie, to są to różne schorzenia, które wymagają innego podejścia do leczenia. W dalszej części niniejszego artykułu przedstawiamy, czym się różnią, jak je rozpoznać i jak skutecznie je leczyć (np. nieocenionym wsparciem w procesie regeneracji uszkodzonych tkanek może być żel na afty i pleśniawki Aftident).
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności