Najlepsze Porady KulinariaWybitne barolo, czyli przez trudy, do gwiazd

Wybitne barolo, czyli przez trudy, do gwiazd

Wybitne barolo, czyli przez trudy, do gwiazd

Włoscy winiarze mają się czym chwalić. Oprócz esencjonalnego amarone, popularnego prosecco czy konkurencyjnej dla szampana franciacorty warto spróbować prawdziwej perły Italii – niezwykle wytrawnego barolo, którego produkcja jest wymagająca, lecz daje spektakularne rezultaty.


Barolo – gdy wytrawne wino to za mało

Barolo – gdy wytrawne wino to za małoBarolo – gdy wytrawne wino to za mało

Gdybyśmy mieli opisać barolo jednym słowem, powinno ono brzmieć „wytrawność”. To unikalne, włoskie wino, oceniane jako jedno z najlepszych trunków Italii charakteryzuje się wyraźnymi garbnikami i orzeźwiającą kwasowością. Jest to też uczta dla oczu – barolo ma specyficzny, ceglany kolor i niezwykłą klarowność.

Wszystkie wymienione wyżej cechy związane są z wyjątkowym procesem produkcji wina Barolo, który jest przede wszystkim bardzo, bardzo długi: zarówno maceracja zebranych owoców, jak i fermentacja moszczu są o wiele dłuższe, niż w przypadku innych win, trwając nierzadko tygodniami. Powoduje to, że garbniki, zawarte głównie w skórkach winogron przenikają do moszczu w dużych ilościach, sprawiając, że młode wino jest ekstremalnie wyraziste… i w takiej formie nienadające się do spożycia.

Jak poradzili sobie z tym winiarze? Tradycyjną receptą jest ekstremalnie długie leżakowanie w dużych, dębowych beczkach: może ono trwać nawet ponad dekadę! W tym czasie taniny zawarte w winie ulegają polimeryzacji, a zawarte w drewnie dębowym związki chemiczne „zmiękczają” wino. Drugim, nowoczesnym sposobem jest skrócenie okresu maceracji i fermentacji moszczu z tygodni do kilkudziesięciu godzin, a następnie krótsze dojrzewanie w małych beczkach typu barrique. Wina otrzymane w ten sposób są bardziej owocowe i lżejsze, jednak często krytykowane, a wręcz odżegnywane od czci i wiary, jakoby nie były „prawdziwym barolo”.

 

Barolo rodzi się z mgły. Z jakich winogron powstaje to wino?

Swoją wytrawność i niezwykłe smaki i aromaty wino barolo zawdzięcza nie tylko procesowi produkcji, ale przede wszystkim owocom, z których powstaje. Odmiana ta, występująca na terenach włoskiego Piemontu nazywa się „nebbiolo”. Etymologia tego słowa nie jest do końca jasna, jednak najpewniej pochodzi od słowa „nebbia”, które w języku włoskim oznacza „mgłę”. Jest to o tyle prawdopodobne, iż w październiku – czyli w miesiącu, gdy zbiera się owoce tej odmiany – na terenach winnic zalega gęsta, ciężka mgła.

Nebbiolo to bardzo wymagająca odmiana: mimo najwcześniejszego owocowania, zbierana jest najpóźniej. Przez długi okres wegetacji, delikatne, pokryte cienką skórką owoce narażone są na choroby, a wysoka wilgotność negatywnie odbija się na ich jakości. W ekstremalnych sytuacjach, gdy piemoncki krajobraz spowity jest deszczem, może dojść do niezawiązania się pąków kwiatowych i całkowitego braku zbiorów.

Charakterystyczne aromaty barolo

Niezwykle wysoka zawartość związków aromatycznych – spowodowana zarówno przez wysokie stężenie polifenoli w owocach, jak i przez długie dojrzewanie w dębowych beczkach powoduje, że barolo jest winem bardzo ciekawym i wymagającym. Słynie ono szczególnie obecności aromatów róży… oraz smoły. Na tym nie kończy się jednak złożoność tego trunku. Kosztując tego wina, odnaleźć można nuty lukrecji, wiśni, malin. Wraz z dojrzewaniem barolo staje się coraz bardziej skomplikowane: wyczuć w nim można także truflę czy porcini, zioła, tytoń, skórę i przyprawy.

Złożona struktura barolo predestynuje je do spożycia w towarzystwie odpowiedniego jedzenia. To wybitne wino najepiej komponować z posiłkami wyrazistymi, które będą dobrze harmonizowały z trunkiem. Dobrze sprawdzi się w towarzystwie czerwonego mięsa i dziczyzny, a także makaronów i risotto.

 

Dodaj komentarz


Ostatnio komentowane porady

Jakie proporcje ?
sprawdza się! polecam
Znakomity artykuł, bardzo dobrze sie go czyta. Wiele...
Zawsze z kumplami zamawiamy taki drink :)
Najlepsze porady Kulinarne Czy inspiracja Jak zrobić omlet?...
Najlepsze porady Kulinarne Czy nasza porada Przepis na pyszną...
Polecam ten przepis. Mi zawsze naleśniki wychodziły płaskie,...