Ziemniak jest warzywem, które najczęściej spożywamy. Jeśli nie jako przystawkę do dania głównego, to jako składnik sałatek, zupy, w postaci frytek czy w farszach do pierogów czy gołąbków. Jest on bardzo przydatny w kuchni. Skąd się jednak pochodzi i jak trafił na nasze stoły?
Amerykańskie korzenie ziemniaka
Ziemniak pochodzi z Ameryki Południowej. W dzisiejszych czasach znane jest ponad tysiąc odmian uprawy ziemniaków. W Peru ziemniaki uprawiane są od ponad 10 tysięcy lat. Minęło bardzo dużo czasu, zanim ziemniaki pojawiły się w Europie. Pierwszy raz sprowadzone zostały przez Hiszpanów w XVI wieku i nie wzbudzały zachwytu wśród rolników. Jednak inna odmiana, zwana chilijską pojawiła się dopiero w XIX wieku i była przez cały wiek uprawiana.
Dzieje ziemniaka w Polsce
W Polsce znajduje się niecałe 130 odmian ziemniaków. Dziś jednak nie wyobrażamy sobie żeby nie uprawiać tych smacznych bulw w glebie. Ziemniaki doskonale się nadają do wielu dań, którym nadają smak. Smakują doskonale same z odrobiną przypraw, jak i połączone z innymi warzywami. Wiele osób jest jego przeciwnikami, ponieważ jest niby kaloryczny i niezdrowy. Zastępują go kaszami, ryżem czy makaronem. Ziemniaki jednak wcale nie są niezdrowe. Nie warto ich jednak zalewać gęstymi, mącznymi sosami, wystarczy ozdrobina soli i masła.