Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego powoli można zacząć myśleć o przygotowywaniu świątecznych dań wigilijnych. Dla wielu osób barszcz czerwony z uszkami to kwintesencja kolacji wigilijnej, aby smak tego wyjątkowego dania powalał na kolana, warto tydzień wcześniej zabrać się za przygotowanie zakwasu. Jak szybko i smacznie przygotować zakwas, na którym powstanie przygotowany przez nas barszcz wigilijny?
Jak powstaje zakwas?
Zakwas buraczany polega na kiszeniu, a więc fermentacji buraków. Odpowiednio przyrządzony zakwas powinien być gotowy po ok. tygodniu. Po przygotowaniu zakwasu codziennie trzeba sprawdzać, czy nie namnożyła się na nim pleść, którą trzeba z niego starannie ściągać. Zakwas buraczany jest niezwykle prosty w przygotowaniu, jednakże wymaga cierpliwości oraz uwagi. Zakwas z buraków nie tylko nadaje się do stworzenia zachwycającego podniebienie barszczu czerwonego, lecz także zaleca się go pić samego, ponieważ działa podobnie jak energetyk, a zarazem ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Poniżej przedstawimy prosty sposób na wykonanie zakwasu!
Czego potrzebujesz?
1,5 kg buraków
1 główka czosnku
ok. 2 l przegotowanej wody
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Na samym początku musisz porządnie umyć buraki, jednakże pamiętaj, żeby ich nie obierać. Następnie pokrój buraki w kostkę i połóż je na dnie słoika wraz z pokrojonym czosnkiem.
- Tak przygotowaną substancję zalej przegotowaną wodą, która będzie już w temperaturze pokojowej.
- Przykryj słoik gazą lub zakrętką, jednakże pamiętaj, aby jej nie zakręcać.
- Słoik postaw w dość ciepłym miejscu. Codziennie sprawdzaj, czy nie wytwarza się na nim pleść, która najczęściej pojawia się gdy wszystkie składniki nie są dokładnie zanurzone w wodzie. Jeżeli na zakwasie pojawia się pleśń niebieska lub zielono-niebieska zakwas nie będzie zdatny do spożycia. Jeżeli na zakwasie pojawia się biały nalot, oznacza to, że proces fermentacji przebiega prawidłowo - musisz ją jednak zebrać.
- Po ok. tygodniu oczekiwania zakwas jest gotowy, nabrał kwaśnego i niezwykle wyrazistego posmaku. Kiedy nabierze pożądany wygląd, odlej go do butelki.
Po przygotowaniu zakwasu możesz na spokojnie zająć się gotowanie barszczu czerwonego, który będzie charakteryzował się kwaskowatą nutą!