Pigwa przez wielu uznawana jest za jednej z najzdrowszych polskich owoców — nie tylko jest pełna witamin, ale również minerałów. Pozytywnie wpływa na działanie naszego organizmu. Jak się okazuje, od samego owocu, jeszcze zdrowsze są jego nasiona. Przygotowana nalewka z nasion pigwy w skuteczny sposób może zwalczyć grypę lub przeziębienie. Pigwa jest również znana z poprawy trawienia czy wspomożenia leczenia różnego rodzajów stanów zapalnych. Poniżej znajdziesz jeszcze inne zastosowania nasion pigwy oraz przepis na przepyszną nalewkę zdrowotną.
Co zawierają nasiona pigwy?
Przede wszystkim te niewielkie nasionka są bogate w witaminę C oraz przeciwutleniacze. Ponadto znajdziesz tam również witaminę A, B oraz PP, sporo kwasu foliowego, żelaza, miedzi, fosforu, wapnia oraz magnezu. Po ilości wymienionych witamin oraz minerałów niemal trudno się dziwić, dlaczego mają tak dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Jak pigwa wpływa na organizm?
Pigwa pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, ponieważ znacznie łagodzi wszelkie dolegliwości układu trawiennego i wspomaga leczenie refluksu kwasowego czy nieżytu żołądka lub jelit. Ponadto zażywanie pigwy w różnorodnych formach wzmocni ogólną odporność organizmu i wspomoże leczenie stanów zapalnych. Warto wiedzieć, że pigwy wspomagają pracę nerek oraz oczyszczają organizm z toksyn. Co więcej, nasiona pigwy pozytywnie wpływają na odchudzanie, jak również na stan skóry.
Przepis na nalewkę z pigwy
Czego potrzebujesz?
· ok. 200 g pestek pigwy
· 250 ml spirytusu
· 250 ml wody
· 250 g cukru
Przygotowanie
1. Na początku przygotuj syrop z wody i cukru. Wodę zagotuj, dodaj cukier i dokładnie mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie odstaw miksturę do ostudzenia.
2. W litrowym słoiku umieść pestki, dodaj syrop oraz zalej całość spirytusem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i szczelnie zakręć stolik.
3. Odstaw nalewkę na co najmniej cztery tygodnie. Co kilka dni delikatnie potrząśnij słoikiem. Nalewka gotowa!