Słyszał o niej każdy wielbiciel wysokiej klasy win musujących. Nic dziwnego, w końcu Szampania stanowi klasę samą w sobie i trudno wyobrazić sobie bez niej winiarskiego świata. Sprawdź, co wyróżnia ten region, z jakich rodzajów win jest najbardziej znany i dlaczego warto odwiedzić go nie tylko w poszukiwaniu winnych inspiracji.
Szampania – położenie geograficzne
Polska nazwa Szampania wywodzi się od francuskiej nazwy Champagne. Prowincja ta położona jest na północnym wschodzie Francji, odległości około 150 kilometrów od stolicy kraju – Paryża. Specyficzne warunki atmosferyczne (w tym dość niska średnia roczna temperatura i umiarkowane opady) sprawiają, że jest ona ojczyzną najwyższej klasy, luksusowych win musujących i nie ma w tym ani grama przesady! Chłodny klimat sprawia, że grona dojrzewają dłużej. Pozwala im to na rozwinięcie wyjątkowych aromatów przy zachowaniu wysokiej kwasowości, która jest znakiem rozpoznawczym dobrego szampana.
Szampania – ojczyzna prawdziwego szampana
A skoro o nim mowa, to właśnie Szampania dała nazwę znanemu na całym świecie kultowemu winu musującemu. Warto przy tym wiedzieć, że szampan to zarejestrowana w Unii Europejskiej chroniona nazwa pochodzenia. Mogą nią być określane wyłącznie trunki pochodzące z tego francuskiego regionu, spełniające konkretne standardy produkcji oraz jakości.
Szampania – jakie szczepy są w niej uprawiane
Oryginalne szampany są produkowane głównie z trzech szczepów dominujących w regionie Szampanii. Należą do nich: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Sprawdź, co je wyróżnia i o jakie intrygujące nuty wzbogacają kultowe szampany.
Chardonnay
Biały szczep, któremu szampan zawdzięcza delikatne, kwiatowo-cytrusowe nuty i wyjątkową świeżość.
Pinot Noir
Ten czerwony szczep jest fundamentem wielu prestiżowych szampanów, dodając im głębokiego, intensywnego aromatu. Dominują tu nuty czerwonych owoców.
Pinot Meunier
Jego znakiem rozpoznawczym są owocowo-kwiatowe nuty. Wchodzi w znany kupaż ze szczepami pinot noir i chardonnay.
Szampany – metoda produkcji
Oryginalne szampany produkowane są charakterystyczną dla regionu metodą szampańską, która określana jest także jako klasyczna. Jej znakiem rozpoznawczym jest dwukrotna fermentacja.
Pierwszy etap przebiega identycznie jak przy wytwarzaniu klasycznych win i odbywa się w obszernych zbiornikach. Po tym procesie dodawany jest tzw. liqueur de tirage, a mieszaninę przelewa się do specjalnych butelek. W hermetycznie zamkniętym pojemniku, dochodzi do połączenia drożdży i cukru, które odpowiada za powstawanie charakterystycznych dla szampana eleganckich bąbelków.
Przygotowane w ten sposób butelki wraz z ich zawartością dojrzewają nawet przez kilka lat. W kolejnym etapie wino umieszcza się na specjalnej konstrukcji z szyjką skierowaną ku dołowi i stopniowo obraca, aby osad z drożdży gromadził się przy zamknięciu. Następnie szyjkę zamraża się, usuwa tymczasowe zabezpieczenie i dopełnia zawartość butelki miksturą wina z cukrem, a następnie ponownie korkuje. Po tej fazie szampany muszą jeszcze dojrzewać przez kilkanaście tygodni.
Warto zaznaczyć, że nad prawidłowym przebiegiem całego procesu nadzór sprawuje CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne), co daje gwarancję, że otrzymujemy produkt najwyższej klasy. Dzięki temu mamy pewność, że kupując butelkę oznaczoną nazwą champagne, możemy delektować się oryginalnym francuskim trunkiem, którego smak i jakość nie mają sobie równych.
Szampania – miejsce, które trzeba zobaczyć
Szampania to region nie do przecenienia, gdy chodzi o szlachetne trunki – oczywiście z szampanami na czele. Warto jednak odwiedzić go nie tylko wtedy, gdy jesteśmy wielbicielami francuskiego winiarstwa.
Małe miejscowości, przepiękne widoki i jedyny w swoim rodzaju klimat sprawiają, że do Szampanii warto wybrać się w celach turystycznych. Wycieczkę można oczywiście połączyć ze zwiedzaniem lokalnych winnic i degustacją nie tylko trunków, lecz także tradycyjnej francuskiej kuchni. Dlatego zachęcamy do odbycia tej kulinarnej podróży i smakowania tego, co oferuje Szampania.