I znowu to samo... Kolejny raz starałaś się upiec sernik i kolejny raz opadł, a Ty dalej nie wiesz, co robisz nie tak? Chcesz, żeby był puszysty i bez zakalca, ale zamiast tego za każdym razem opada?
Sernik idealny
Aby sernik był udany, powinnyśmy pamiętać o kilku niezbędnych zasadach, jakich należy przestrzegać. Na początku zwróćmy uwagę na ser. Jeżeli będzie on chudy, sernik się nie uda. Jego konsystencja nie będzie bowiem odpowiednia. Im bardziej tłusty jest ser, tym smaczniejszy będzie sernik. Wszystkie składniki, jakie będziemy dawać do sernika powinny mieć temperaturę pokojową. Unikniemy dzięki temu pękania sernika pod wpływem zbyt dużych różnic temperatury. Kolejną ważną kwestia jest czas pieczenia. Sernik powinien pieczony być w niższej temperaturze, lecz dłużej. Ciasto wtedy ma okazję dokładanie i powoli się wypiec.
Wiedziałaś o tym?
W trakcie pieczenia pamiętajmy również o obniżaniu temperatury. Początkowo możemy zacząć w 180 stopniach, po czym po około pół godziny obniżyć do 160. Ważną kwestią jest również, aby nie wyjmować sernika zaraz po skończeniu pieczenia. Niech zostanie on jeszcze w piekarniku przez kilkanaście minut.