Chłodziarki w lokalu gastronomicznym są równie ważne, o ile nie ważniejsze, niż sprzęty służące do przyrządzania posiłków. Lodówki zachowują świeżość produktów, dzięki czemu zachowują one swój smak, zapach i właściwości odżywcze. To także bardzo ważny sprzęt bardzo często znajdujący się na wyposażeniu cukierni czy restauracji.
ważne funkcje
Na obecnym rynku dostępna jest niezliczona ilość chłodziarek przystosowanych do lokali gastronomicznych. Oczywiste jest, że lodówka do tego rodzaju lokalu musi być bardzo duża, nie sprawdzą się więc sprzęty, których na co dzień używamy w domu. Lodówki gastronomiczne wykonane są zwykle ze stali nierdzewnej, tworzywa lub blachy. Niektóre modele mają wbudowany zamrażalnik, nie jest on jednak niezbędny. Najlepiej będzie, jeśli zakupimy osobne urządzenie mrożące, które również spełnia bardzo istotną rolę w każdym lokalu. Chłodziarki wyposażone mogą być w dynamiczny lub statyczny układ chłodzenia, z których każdy ma swoje wady i zalety.