Najlepsze Porady TechnologieJak schładzać czekoladę? Ocena 5 na podstawie 1 komentarza

Jak schładzać czekoladę?

Jak schładzać czekoladę?

Czekolada jest chętnie wykorzystywana w procesach produkcji wszelakich rodzajów ciast oraz ciasteczek. Aromatyczna czekolada jest stosowana podczas oblewania wyrobów cukierniczych polewą lub ich nadziewania. Czekolada powinna być wcześniej temperowana, jeżeli chcemy ją wykorzystać do wyrobów cukierniczych, ponieważ tylko po przejściu takiego procesu będzie charakteryzowała się błyszczącym połyskiem i nie będzie się nadmiernie roztapiać pod wpływem naszego dotyku. Co więcej, temperowanie czekolady sprawia, że zyskuje ona na przyjemnej teksturze i subtelnie topi się podczas jedzenia. Dlaczego temperowanie czekolady jest takie ważne?


Jak wygląda proces temperowania czekolady?

Proces temperowania czekolady nie należy do najłatwiejszych, szczególnie jeżeli nie mamy odpowiedniego doświadczenia lub profesjonalnego sprzętu w postaci temperówki. Celem temperowania czekolady jest prekrystalizacja masła kakaowego, które zmieni swoją formę i stanie się bardziej stabilne. Temperowanie czekolady przybliży ją do temperatury ciała człowieka, co ułatwi jej wyciąganie z foremek, a także estetyczne oblewanie ciastek. W procesie temperowania niezwykle ważny jest czas temperowania, dokładne mieszanie, a także utrzymanie odpowiedniej temperatury topienia.

Jak najlepiej schładzać czekoladę?

Do temperowania czekolady wykorzystywane są urządzenia zwane temperówkami, natomiast do schładzania czekolady wykorzystywane są tunele chłodnicze. Podczas schładzania czekolady, konieczne jest unikanie nadmiernych wahań temperatury, ponieważ idealna temperatura do schładzania wynosi od 10°C do 12°C. Oczywiście ogromne znacznie podczas procesu schładzania czekolady ma jej późniejsze wykorzystanie, ponieważ czekolada, która będzie używana do formowania, powinna mieć zapewnioną odpowiednią cyrkulację powietrza, a jeżeli czekolada zostanie wykorzystana do oblewania czekolady, lepszym rozwiązaniem jest chłodzenie jej bez wentylacji.

Dodaj komentarz

~Bilait Polska
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
facebook like 0
facebook unlike 12

Bilait Polska - Producent i dystrybutor maszyn do przetwórstwa czekolady ???? Bilait to włoska firma specjalizująca się w produkcji maszyn do obróbki czekolady oraz innych urządzeń cukierniczych Oferujemy szeroką gamę urządzeń na każdą potrzebę: ✔️ Temperówka do czekolady Aya S / Aya K6 ✔️ Czekoladziarka do lodów, oblewarka do czekolady ✔️ Temperówka do czekolady Adam 6 kg / 24 kg / 60 kg ✔️ Maszyna do rozpylania czekolady, pistolet natryskowy Chocohot Spray ✔️ Podgrzewacz do czekolady, pojemnik GN chocobox 0,8l / 1,5l / 2,5l / 3,5l / 6,0l / 9,0l ✔️ Żelownica natryskowa, maszyna do rozpylania żelatyny Minijel ✔️ Maszyna urządzenie do wypieku tartaletek, mini-tart i babeczek ✔️ Termoformierka, maszyna do termoformowania tworzyw sztucznych i produkcji form spożywczych ✔️ Gitara cukiernicza pojedyncza / podwójna / mini ✔️ Przenośniki taśmowe do temperówek do czekolady Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą: WWW.BILAIT.PL ????????


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Najlepszy na cellulit są zabiegi endermologii, skóra ogólnie...
He super
ja chce mieć takiego ale tata nie chcę się zgodzuić
mam i sobie chwale - w lecie zasłaniam słonce w zimie...
porada: Płyta wiórowa
Nie wiedziałem że płyta wiórowa ma aż tyle zastosowań.
Ja nie mogę się uczyć bez włączonej muzyki
Według mnie to świetny pomysł.