09.02.2024

Jak schładzać czekoladę?

Jak schładzać czekoladę?

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Piotr Nowak
Piotr jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką zdrowego stylu życia i fitnessu. Jego artykuły oferują praktyczne wskazówki dotyczące aktywności fizycznej, planowania zdrowych posiłków oraz motywacji do zmiany nawyków na lepsze.
Udostępnij

Czekolada jest chętnie wykorzystywana w procesach produkcji wszelakich rodzajów ciast oraz ciasteczek. Aromatyczna czekolada jest stosowana podczas oblewania wyrobów cukierniczych polewą lub ich nadziewania. Czekolada powinna być wcześniej temperowana, jeżeli chcemy ją wykorzystać do wyrobów cukierniczych, ponieważ tylko po przejściu takiego procesu będzie charakteryzowała się błyszczącym połyskiem i nie będzie się nadmiernie roztapiać pod wpływem naszego dotyku. Co więcej, temperowanie czekolady sprawia, że zyskuje ona na przyjemnej teksturze i subtelnie topi się podczas jedzenia. Dlaczego temperowanie czekolady jest takie ważne?


Jak wygląda proces temperowania czekolady?

Proces temperowania czekolady nie należy do najłatwiejszych, szczególnie jeżeli nie mamy odpowiedniego doświadczenia lub profesjonalnego sprzętu w postaci temperówki. Celem temperowania czekolady jest prekrystalizacja masła kakaowego, które zmieni swoją formę i stanie się bardziej stabilne. Temperowanie czekolady przybliży ją do temperatury ciała człowieka, co ułatwi jej wyciąganie z foremek, a także estetyczne oblewanie ciastek. W procesie temperowania niezwykle ważny jest czas temperowania, dokładne mieszanie, a także utrzymanie odpowiedniej temperatury topienia.

Jak najlepiej schładzać czekoladę?

Do temperowania czekolady wykorzystywane są urządzenia zwane temperówkami, natomiast do schładzania czekolady wykorzystywane są tunele chłodnicze. Podczas schładzania czekolady, konieczne jest unikanie nadmiernych wahań temperatury, ponieważ idealna temperatura do schładzania wynosi od 10°C do 12°C. Oczywiście ogromne znacznie podczas procesu schładzania czekolady ma jej późniejsze wykorzystanie, ponieważ czekolada, która będzie używana do formowania, powinna mieć zapewnioną odpowiednią cyrkulację powietrza, a jeżeli czekolada zostanie wykorzystana do oblewania czekolady, lepszym rozwiązaniem jest chłodzenie jej bez wentylacji.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Bilait Polska - Producent i dystrybutor maszyn do przetwórstwa czekolady ???? Bilait to włoska firma specjalizująca się w produkcji maszyn do obróbki czekolady oraz innych urządzeń cukierniczych Oferujemy szeroką gamę urządzeń na każdą potrzebę: ✔️ Temperówka do czekolady Aya S / Aya K6 ✔️ Czekoladziarka do lodów, oblewarka do czekolady ✔️ Temperówka do czekolady Adam 6 kg / 24 kg / 60 kg ✔️ Maszyna do rozpylania czekolady, pistolet natryskowy Chocohot Spray ✔️ Podgrzewacz do czekolady, pojemnik GN chocobox 0,8l / 1,5l / 2,5l / 3,5l / 6,0l / 9,0l ✔️ Żelownica natryskowa, maszyna do rozpylania żelatyny Minijel ✔️ Maszyna urządzenie do wypieku tartaletek, mini-tart i babeczek ✔️ Termoformierka, maszyna do termoformowania tworzyw sztucznych i produkcji form spożywczych ✔️ Gitara cukiernicza pojedyncza / podwójna / mini ✔️ Przenośniki taśmowe do temperówek do czekolady Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą: WWW.BILAIT.PL ????????
~~Bilait Polska
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Mamy nadzieję nasza porada Jak schładzać czekoladę? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak schładzać czekoladę?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak schładzać czekoladę?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
coś w tym jest
~Karol Bąk
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności