09.02.2024

Linie do pierników - dlaczego warto?

Linie do pierników - dlaczego warto?

Ocena artykułu

Brak opinii. Podziel się swoją opinią w sekcji komentarzy!
autor
Autor artykułu
Michał Lewandowski
Michał jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertem od finansów osobistych i oszczędzania. Jego artykuły zawierają praktyczne wskazówki dotyczące zarządzania budżetem, inwestowania pieniędzy oraz osiągania finansowej stabilności.
Udostępnij

Produkcja wyrobów cukierniczych o zasięgu przemysłowym odbywa się współcześnie przy pomocy nowoczesnych linii do produkcji ciastek. Specjalistyczne urządzenia mogą zazwyczaj pracować w sposób ciągły, dzięki czemu są w stanie wyprodukować bardzo dużą ilość danego rodzaju produktów cukierniczych. Linie do produkcji pierników są tworzone w oparciu o daną recepturę, a zwłaszcza typ produkowanych ciastek. Podobnie jest z piernikami, które potrzebują specjalistycznych maszyn do produkcji pierników. Te od marki Hasborg pozwalają również na wykonanie innych wyrobów cukierniczych za ich pośrednictwem, co stanowi olbrzymi plus danej linii do pierników.


Produkcja pierników

Okres bożonarodzeniowy to czas, kiedy pierniki cieszą się szczególną popularnością i są najchętniej kupowane. Dlatego też sporo przedsiębiorców decyduje się na ich zwiększoną produkcję przed Świętami Bożego Narodzenia. Same w sobie pierniki charakteryzują się wieloletnią tradycją oraz korzennym aromatem i smakiem. Jednak pierniki są nie tylko produkowane sezonowo, ale też znajdują się w stałych ofertach licznych cukierni. Wielu miłośników pierników kupuje je bardzo chętnie także poza Bożym Narodzeniem, więc linie do produkcji pierników mają spory potencjał właściwie przez cały rok. Jeśli natomiast są okresy, w których mniej ich produkujemy, możemy kupić urządzenia opierające się na wymiennych elementach i przeznaczeniu do produkcji także innych ciastek.

Maszyny do produkcji pierników

Cukiernie mogą wykorzystywać różne maszyny do produkcji pierników, na które składają się różnego typu urządzenia wykonujące odmienne czynności. Podstawowymi jednak są maszyny odpowiedzialne za formowanie pierników (Royal Rols) oraz ich wypiek (piec tunelowy-konwekcyjny). Ponadto podaną linię do pierników można wyposażyć w różne urządzenia dekorujące, np.: zraszacz, posypywacz zintegrowany oraz oblewarkę do czekolady HCM. Jeśli zdecydujemy się na produkcję pierników oblanych czekoladą, niezbędny jest zakup tunelu chłodniczego specjalnie zadedykowanego schładzaniu polewy.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka
(0)
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności