Piec konwekcyjno-parowy — jakie dodatkowe funkcje posiada?

Piec konwekcyjno-parowy cieszy się ogromną popularnością wśród właścicieli cukierni i piekarni, a także innych lokali gastronomicznych — jest on zdecydowanie bardziej rozwiniętą wersją zwykłego pieca tunelowo-konwekcyjnego. Oczywiście piec konwekcyjno-parowy związany jest z wieloma nowymi zastosowaniami, jednakże podstawową różnicą pomiędzy wspomnianym modelem a tradycyjnym piecem konwekcyjnym jest funkcja parowania komory, która umożliwia zachowanie aromatu pieczonego dania, jak również pogłębienie jego smaku i barwy. Piec konwekcyjno-parowy umożliwia pieczenie na parze, pieczenie z sondą, grillowanie, smażenia, wędzenie potraw, a nawet ich regenerację. Jak działa piec konwekcyjno-parowy i czy nadaje się do pracy w cukierni?
Zalety pieca konwekcyjno-parowego
Do głównych zalet pieca konwekcyjno-parowego należy możliwość przygotowania kilku potraw jednocześnie, jak również możliwość skorzystania z szerokiego wachlarzu zastosowań wspomnianego pieca. Ogromną zaletą jest również nieprzenikanie zapachów pomiędzy potrawami, co umożliwia nam jednoczesne pieczenie kilku potraw lub ciast na raz. Co więcej, piece konwekcyjno-parowe wyposażone są w specjalne systemy, dzięki którym mogą zapamiętywać receptury i mają możliwość automatycznego czyszczenia, co jest znacznym ułatwieniem przy dużym przebiegu — tak jak to ma miejsce w cukierni lub piekarni. Kolejną zaletą wspomnianego pieca jest niższe zużycie wody, energooszczędność na skutek utrzymywania wysokiej temperatury, jak również niewielka powierzchnia urządzenia, co pozwoli nam go zaaranżować nawet w małych przestrzeniach.
Jak działa piec konwekcyjno-parowy
Działanie pieca konwekcyjno-parowego jest niezwykle proste — wentylatory wtłaczające do komory gorące powietrze doprowadzają do ich poziomego ruchu, po czym dochodzi do oczyszczenia powietrza z drobinek tłuszczu, aby ponownie trafił do wentylatorów. Wspomniany proces jest to cyrkulacja powietrza, dzięki której mamy pewność, że potrawy nie będą przechodziły swoimi zapachami i powietrze będzie rozchodziło się po komorze równomiernie. Podczas procesu grzania dochodzi do naparowania komory, dzięki czemu obróbka termiczna jest przyśpieszona i jednocześnie zapobiega wyschnięciu potraw.
Dodaj komentarz
Liczymy,że inspiracja Piec konwekcyjno-parowy — jakie dodatkowe funkcje posiada? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Piec konwekcyjno-parowy — jakie dodatkowe funkcje posiada?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
porada dość ciekawa