Najlepsze Porady TechnologiePiec konwekcyjno-parowy — jakie dodatkowe funkcje posiada?

Piec konwekcyjno-parowy — jakie dodatkowe funkcje posiada?

Piec konwekcyjno-parowy — jakie dodatkowe funkcje posiada?

Piec konwekcyjno-parowy cieszy się ogromną popularnością wśród właścicieli cukierni i piekarni, a także innych lokali gastronomicznych — jest on zdecydowanie bardziej rozwiniętą wersją zwykłego pieca tunelowo-konwekcyjnego. Oczywiście piec konwekcyjno-parowy związany jest z wieloma nowymi zastosowaniami, jednakże podstawową różnicą pomiędzy wspomnianym modelem a tradycyjnym piecem konwekcyjnym jest funkcja parowania komory, która umożliwia zachowanie aromatu pieczonego dania, jak również pogłębienie jego smaku i barwy. Piec konwekcyjno-parowy umożliwia pieczenie na parze, pieczenie z sondą, grillowanie, smażenia, wędzenie potraw, a nawet ich regenerację. Jak działa piec konwekcyjno-parowy i czy nadaje się do pracy w cukierni?


Zalety pieca konwekcyjno-parowego

Do głównych zalet pieca konwekcyjno-parowego należy możliwość przygotowania kilku potraw jednocześnie, jak również możliwość skorzystania z szerokiego wachlarzu zastosowań wspomnianego pieca. Ogromną zaletą jest również nieprzenikanie zapachów pomiędzy potrawami, co umożliwia nam jednoczesne pieczenie kilku potraw lub ciast na raz. Co więcej, piece konwekcyjno-parowe wyposażone są w specjalne systemy, dzięki którym mogą zapamiętywać receptury i mają możliwość automatycznego czyszczenia, co jest znacznym ułatwieniem przy dużym przebiegu — tak jak to ma miejsce w cukierni lub piekarni. Kolejną zaletą wspomnianego pieca jest niższe zużycie wody, energooszczędność na skutek utrzymywania wysokiej temperatury, jak również niewielka powierzchnia urządzenia, co pozwoli nam go zaaranżować nawet w małych przestrzeniach.

Jak działa piec konwekcyjno-parowy

Działanie pieca konwekcyjno-parowego jest niezwykle proste — wentylatory wtłaczające do komory gorące powietrze doprowadzają do ich poziomego ruchu, po czym dochodzi do oczyszczenia powietrza z drobinek tłuszczu, aby ponownie trafił do wentylatorów. Wspomniany proces jest to cyrkulacja powietrza, dzięki której mamy pewność, że potrawy nie będą przechodziły swoimi zapachami i powietrze będzie rozchodziło się po komorze równomiernie. Podczas procesu grzania dochodzi do naparowania komory, dzięki czemu obróbka termiczna jest przyśpieszona i jednocześnie zapobiega wyschnięciu potraw.

Dodaj komentarz


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Najlepszy na cellulit są zabiegi endermologii, skóra ogólnie...
He super
ja chce mieć takiego ale tata nie chcę się zgodzuić
mam i sobie chwale - w lecie zasłaniam słonce w zimie...
Nauka ekonomicznej techniki jazdy jest przydatna jeśli chce...
Wymiana kart sim jest darmowa, a każda nowa karta posiada...
Najszybciej wkleić do painta i zapisać
Meble kuchenne wykonane ze stali nierdzewnej są bardziej...