Jeżeli jesteś właścicielem cukierni, zdajesz sobie sprawę, jak ważne jest odpowiednie wyposażenia hali produkcyjnej w wielofunkcyjne automaty i nowoczesne maszyny, które pozwolą Ci przeprowadzić sprawny proces produkcji rozmaitych ciasteczek, m.in. kruszonych, biszkoptów, czy muffinków. W wyposażeniu cukierni powinny znaleźć się urządzenia, które będą przystosowane do pracy w linii produkcyjnej. Nowoczesnymi maszynami oferowanymi przez producenta maszyn cukierniczych Hasborg jest urządzenie przeznaczone do pracy z czekoladą. Hasborg od wielu lat działa w branży maszyn cukierniczych i obsługuje klientów na całym świecie. W ofercie Hasborg znajduje się wszystko, co pozwoli w praktyczny sposób urządzić zarówno małą, jak i dużą cukiernię.
Praktyczne urządzenia do czekolady
Kompletując wyposażenie cukierni, warto zwrócić uwagę na nowoczesną oblewarkę do czekolady HCM, której zadaniem jest polewanie produktów czekoladką według ustalonych wartości temperatur. Celem takiego procesu jest utrzymanie konkretnego sposobu krystalizacji masła kakaowego, co będzie miało wpływ na połysk i twardość powstałej czekolady. Natomiast automatyczna temperówka przepływowa HTM 25 jest urządzeniem, które doskonale nadaje się do napełniania form czy uzupełnienia zbiorników automatu dozującego, a nawet bezpośredniego polewania produkowanych ciasteczek. Maszyna jest w pełni zautomatyzowana, dzięki czemu wcześniej ustalone parametry utrzymuje przez długi czas, przez co można prowadzić proces produkcyjny nieprzerwanie. Temperówka została solidnie wykonana, dzięki czemu jest urządzeniem energooszczędnym i niezawodnym.
Tunel chłodniczy do czekolady
Oblewanie czekoladą jest procesem wymagającym skupienia i ogromnej precyzji, dlatego warto postawić na zautomatyzowane linie produkcyjne. W ofercie Hasborg dostępny jest tunel chłodniczy https://www.hasborg.pl/produkt/tunel-chlodniczy.html, którego zadaniem jest obniżenie temperatury produktów, zwłaszcza ciastek i wypieków, na które została naniesiona polewa lub masa. Jak działa to urządzenie? W tunelu został zastosowany system, w którym powietrze krąży w zamkniętym obiegu i ochładza ciepłe od polewy czekoladowej ciasteczka. Następnie ogrzane od produktów powietrze jest kierowane do specjalnej komory, w której ponownie ulega schłodzeniu. Tunel chłodniczy działa niezawodnie, wydajnie, a w dodatku jest energooszczędny i łatwy w obsłudze.