12.02.2024

Olejek ze słodkich migdałów - jakie jest jego zastosowanie?

Olejek ze słodkich migdałów - jakie jest jego zastosowanie?

Ocena artykułu

Na podstawie 4 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Piotr Nowak
Piotr jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką zdrowego stylu życia i fitnessu. Jego artykuły oferują praktyczne wskazówki dotyczące aktywności fizycznej, planowania zdrowych posiłków oraz motywacji do zmiany nawyków na lepsze.
Udostępnij

Olejek migdałowy to produkt, który nie tylko wpływa na nasze zdrowie, ale również wygląd - znany jest z dość wszechstronnego zastosowania, a także dobroczynnych właściwości. Olejku mogą używać osoby dorosłe, jak również dzieci. Olej migdałowy niezwykle często jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym - charakteryzuje się bladożółtą barwą oraz dość lekką konsystencją. Otrzymywany jest w procesie tłoczenia na zimno słodkich migdałów, a następnie poddanych procesowi rafinacji. Jakie są właściwości oraz zastosowanie oleju ze słodkich migdałów? 


Cenne właściwości
Olej ze słodkich migdałów to przede wszystkim ogromna zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc kwasu oleinowego oraz linolowego, soli mineralnych, protein oraz witamin A, B1, B2, B6 oraz D. Dzięki takiemu składowi olej ze słodkich migdałów jest bardzo dobrze tolerowany przez nasz organizm. Olej nie pozostawia na skórze tłustej folii, szybko się rozprowadza i wchłania, dzięki czemu może być nawet stosowany rano, a także jako baza pod makijaż. 

Zastosowanie
Olej ze słodkich migdałów ceniony jest przede wszystkim za cenne właściwości nawilżające. Jest to jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów do masażu, który przyczynia się do poprawy cyrkulacji krwi, a nawet poprawy pamięci. Co więcej, olej ze słodkich migdałów wzmacnia paznokcie. Olej stosowany jest w aromaterapii w funkcji nośnika do rozpuszczania olejków eterycznych. Najczęściej olej ze słodkich migdałów można znaleźć we wszelakiego typu odżywkach do włosów, balsamach, a także w mydłach czy nawet perfumach. Olej ze słodkich migdałów działa jako emolient, a więc nawilża oraz wygładza skórę, a także ma funkcję ujędrniającą. 

Dla kogo?
Olej ze słodkich migdałów idealnie sprawdzi się w zarówno w pielęgnacji cery suchej, wrażliwej, tłustej, jak i dojrzałej. Ważne jest to, że olej ze słodkich migdałów pomaga pozbywać się martwych komórek ze skóry twarzy, regeneruje ją i chroni. Jest to olej idealny dla osób zmagających się ze skórą wrażliwą oraz atopową, a także osób, które mają problem z łuszczycą czy egzemą. Jest to również idealna opcja dla kobiet w ciąży, które boją się rozstępów i chcą zwiększyć elastyczność skóry. Warto wspomnieć, że olej ze słodkich migdałów ma działanie przeciwzmarszczkowe, a więc jest to świetny produkt dla osób walczących z pojawiającymi się objawami starzenia. Od dawna olejek ze słodkich migdałów wykorzystywany jest również w pielęgnacji skóry małych dzieci, ponieważ jest on odpowiedni do każdego typu cery i nie będzie podrażniał naskórka. 

Olej kosmetyczny
Olej ze słodkich migdałów jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych olejów kosmetycznych. Nie tylko jest doceniony ze względu na swoje cenne właściwości, ale również za łatwą aplikację - nie pozostawia tłustej warstwy i nadaje się do każdego rodzaju skóry. 

Dawkowanie
Wystarczy niewielką ilość oleju rozsmarować na dłoniach i delikatnie wmasowywać w skórę twarzy lub ciała. 

Przeciwwskazania
Ogólnie nie ma żadnych przeciwwskazań przeciwko olejowi ze słodkich migdałów, jednakże jeżeli chcą go użyć osoby, które mają uczulenie na orzechy, warto najpierw wykonać próbę uczuleniową na skórze. 

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(4)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Olejek ze słodkich migdałów służy mi do olejowania włosów, daje świetne efekty.
~Kaja
12.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Olejek ze słodkich migdałów stosuje do pielęgnacji ciała.
~Maja
12.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Podczas ciąży wcierałam olejek ze słodkich migdałów w brzuch, pozwoliło mi się to cieszyć skórą bez rozstępów.
~Asia
12.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Najlepsze porady o urodzie Czy porada Olejek ze słodkich migdałów - jakie jest jego zastosowanie? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Olejek ze słodkich migdałów - jakie jest jego zastosowanie?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Olejek ze słodkich migdałów - jakie jest jego zastosowanie?
12.02.2024

Nowe artykuły

Co to jest najpiękniejszy domek do wynajęcia w Radawie wśród lasów iglastych?
Co to jest najpiękniejszy domek do wynajęcia w Radawie wśród lasów iglastych?
Radawa to malownicza miejscowość położona w sercu lasów iglastych. To właśnie tutaj znajduje się najpiękniejszy domek do wynajęcia, który oferuje niepowtarzalne doznania związane z bliskością natury i możliwością
Różnice między maszynami pakującymi dla branży spożywczej oraz przemysłowej
Różnice między maszynami pakującymi dla branży spożywczej oraz przemysłowej
Pakowanie produktów to kluczowy element w wielu sektorach przemysłu, od branży spożywczej po przemysł ciężki. Odpowiednie opakowanie zapewnia nie tylko ochronę produktu, ale także wpływa na efektywność procesów
Technologia CNC i jej rola w nowoczesnym meblarstwie
Technologia CNC i jej rola w nowoczesnym meblarstwie
Współczesne meblarstwo, będące integralną częścią dziedziny wzornictwa i produkcji, znajduje się w dynamicznym procesie przemian, podążając za nieustannym postępem technologicznym i niezbędnymi adaptacjami do zmieniających się
Różnice między aftami a pleśniawkami - jak je rozpoznać?
Różnice między aftami a pleśniawkami - jak je rozpoznać?
Zdrowie jamy ustnej jest kluczowe dla naszego ogólnego samopoczucia, a pojawiające się w niej problemy mogą znacząco wpłynąć na jakość życia. Dwie najczęstsze dolegliwości, które mogą powodować dyskomfort w jamie ustnej, to afty i pleśniawki. Chociaż często używamy tych terminów zamiennie, to są to różne schorzenia, które wymagają innego podejścia do leczenia. W dalszej części niniejszego artykułu przedstawiamy, czym się różnią, jak je rozpoznać i jak skutecznie je leczyć (np. nieocenionym wsparciem w procesie regeneracji uszkodzonych tkanek może być żel na afty i pleśniawki Aftident).
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności