Oczywiście, warzywa wraz z owocami zawierają dużą dawkę witamin, minerałów oraz enzymów, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Wegetarianie zamieniają produkty mięsne na równie bogate w biało odpowiedniki, np. produkty sojowe oraz warzywa. Jednakże jedzenie takiego rodzaju potraw wcale nie oznacza, że wegetarianin odżywia się zdrowo i trzyma odpowiednio zbilansowaną dietę. Tak, jak i w normalnej diecie, tak i w wegetariańskiej istnieją produkty „śmieciowe”, których warto się wystrzegać, ponieważ wcale nie są dla Ciebie dobre!
1. Tofu
Tofu w większości przypadków wyprodukowane jest z soi i samo w sobie jest produktem wysoko przetworzonym. Przetwory o charakterze sojowym zawierają w sobie dużą ilość izoflawonoidów, które spożywane w nadmiarze mogą doprowadzić do zaburzeń gospodarki hormonalnej organizmu. Produktami łatwiejszymi do strawienia jest pasta tempeh oraz tofu organiczne. Warto wiedzieć, że tofu jest produktem, który wymaga dużego areału pól uprawnych — nieraz większego niż mleko i mięso, co niekoniecznie wiąże się z wizją ochrony środowiska.
2. Ser
Sery często są głównym źródłem białka dla wegetarian, jednakże zbyt duża ich ilość może nie być dobra dla naszego organizmu. Sery zawierają w sobie ogromne nakłady kwasów tłuszczowych nasyconych, które doprowadzają do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi oraz zwiększają ryzyko chorób serca. Jeżeli jesteś fanem serów, zastanów się nad ilością ich spożywania, a jeśli nie potrafisz bez nich żyć, wybieraj te, które nie mają w składzie sztucznych składników.
3. Wegetariańskie „mięso”
Na półkach sklepów coraz częściej pojawiają się produkty oznaczone jako: wegetariańskie hot-dogi, hamburgery, a nawet boczek, które są zrobione w całości z warzyw oraz sztucznych dodatków — przetworzonej soi, cukru, jak i substancji chemicznych, które nadają „mięsom” odpowiedni smak.
4. Biały ryż i makraon
Ryż oraz makaron są produktami wysoko przetworzonymi, które są ubogi w błonnik — spożywane w dużych ilościach mogą przyczynić się do powstawania wzdęć. Ciekawą alternatywą w przypadku ryżu jest kasza, ryż brązowy lub dziki ryż, natomiast w przypadku makaronu warto przestawić się na makaron pełnoziarnisty lub makaron soba.
5. Chleb
Oczywiście chleb jest mocno zakorzeniony w naszej tradycji i jest spożywany nie tylko przez wegetarian, ale i mięsożerców w dość dużych ilościach. Jednakże warto pamiętać, że biały chleb nie zawiera w sobie ani witamin, ani składników odżywczych. Chleb pieczony masowo często jest nafaszerowany polepszaczami smaku, zagęstnikami oraz konserwantami chemicznymi. Alternatywą dla białego chleba będzie oczywiście chleb pełnoziarnisty lub chleb stworzony w domu na zakwasie z wykorzystaniem wysokiej jakości mąki.