Odkąd trwa moda na zdrowe żywienie i właściwe bilansowanie diety, w telewizji i w Internecie pojawia się wiele treści na ten temat. Często podają one jednak informacje, które nie są poparte żadnymi badaniami albo przedstawiają stanowisko sprzed paru lat, które już dawno uległo aktualizacji. W ten sposób powstają różne mity żywieniowe, które mogą nie tylko mieć negatywny wpływ na proces odchudzania, ale też wykluczać z diety wartościowe produkty lub być realnie szkodliwe. Poniżej przedstawiamy pięć popularnych mitów, z którymi każdy z was na pewno się spotkał.
Mleko jest ważnym źródłem wapnia
Kto z nas nie słyszał w dzieciństwie, żeby pić mleko, bo jest zawiera ono wapno stanowiące budulec kości? Tymczasem szklanka zawiera ok. 30% dziennego zapotrzebowania na ten składnik, co jest ilością porównywalną do tej w szklance soku pomarańczowego czy mleka sojowego. Dobrym źródłem wapnia są także zielone warzywa liściaste oraz warzywa strączkowe. Ponadto badania wykazały, że dzieci pijące krowie mleko wcale nie są o wiele zdrowsze od innych. Wręcz można zauważyć, że dzieci wychowujące się bez mleka są mniej podatne na zapalenie ucha, astmę i ataki kolki.
Wszystkie tłuszcze są szkodliwe
W ogólnej świadomości istnieje przeświadczenie, że wszystkie tłuszcze przyczyniają się do złego stanu zdrowia i otyłości. Tymczasem tłuszcz stanowi główne źródło energii dla organizmu i jest istotny dla wzrostu komórek. Tłuszcze zawarte w awokado, rybach, orzechach i maśle orzechowym dłużej się wchłaniają, przez co dają dłużej uczucie nasycenia. Pozytywnie wpływają też na pracę mózgu i zmniejszają ryzyko zachorowania na demencję.
Marchewka najlepiej surowa
Wbrew pozorom marchewka surowa wcale nie jest bardziej wartościowa od marchewki gotowanej. Obróbka cieplna tego warzywa wręcz podnosi jego walory, ponieważ znacznie ułatwia wchłanianie się do organizmu dobroczynnego beta-karotenu. Mitem jest także stwierdzenie, że marchewki poprawiają wzrok. O ile nie ma się poważnych niedoborów w witaminie A, włączenie do diety większej ilości marchwi nie będzie mieć na ten zmysł wpływu.
Zdrowe jedzenie jest drogie
Producenci żywności szybko zauważyli zapotrzebowanie na zdrową żywność i zaczęli sprzedawać swoje produkty jako organiczne i pochodzące ze zdrowych upraw, a jednocześnie - o wiele droższe. Może to odstarszać i sprawiać, że zdrowa dieta wydaje się czymś trudnym do wzdrożenia ze względów finansowych. Tymczasem często różnice między produktami bio a standardowymi są niewielkie. Warto też zauważyć, że warzywa i owoce, kasze czy nawet mięsa nigdy nie były tak przystępne cenowo jak teraz.
Margaryna jest lepsza od masła
Margaryna często polecana jest jako zdrowszy, mniej kaloryczny zamiennik dla masła. Jednak oba produkty mają bardzo podobną ilość kalorii, natomiast sama margaryna niekoniecznie jest zdrowa. Często zawiera się w niej tłuszcze trans, które mają negatywny wpływ na poziom cholesterolu i stan serca. Dlatego też decydując się na ten produkt, warto wybierać producentów, którzy nie stosują szkodliwych składników.