WspóÅ‚czeÅ›nie trwa moda na zdrowy tryb życia, funkcjonowanie w zgodzie z naturÄ… i odchodzenie od wysoko przetworzonych produktów. Można stwierdzić, że w odróżnieniu od innych trendów, ten konkretny jest pozytywny - zbilansowana dieta i aktywność ruchowa majÄ… bez wÄ…tpienia dobry wpÅ‚yw na organizm czÅ‚owieka, co pozwala zachować mu zdrowie. Wiele osób nie jest jednak pewna, od czego zacząć zdrowÄ… dietÄ™ - obecnie mamy dostÄ™p do wielu gotowych jadÅ‚ospisów oraz egzotycznych, czÄ™sto drogich produktów. Dlatego też poniżej przedstawiamy pięć produktów, które warto włączyć do swojej diety na poczÄ…tku. I najlepiej spożywać je codziennie.
Szpinak
Wielu osobom szpinak kojarzy siÄ™ z zielonÄ… brejÄ… pozbawionÄ… smaku, którÄ… w bajkach wmusza siÄ™ dzieciom mimo ich sprzeciwu. Tymczasem jego liÅ›cie zawierajÄ… szereg pożądanych substancji, takich jak kwasy omega-3, kwas foliowy czy luteina. Kwas foliowy pomaga zapobiegać chorobom serca, udarom oraz osteoporozie, natomiast luteina stanowi budulec mięśni. Szpinak warto spożywać w iloÅ›ci okoÅ‚o jednej szklanki Å›wieżych liÅ›ci dziennie i można go dodawać do saÅ‚atek, jajecznicy, tortilli czy nawet pizzy.
Jogurt naturalny
W jego typu jogurtach znajdujÄ… siÄ™ miliony przyjaznych organizmowi bakterii, które wspomagajÄ… ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy i zmniejszajÄ… ryzyko zachorowania na raka. Ponadto stanowi źródÅ‚o wapna i protein. Przed zakupem warto upewnić siÄ™, że jogurt zawiera żywe kultury bakterii - tylko takie bÄ™dÄ… mieć pozytywny wpÅ‚yw na organizm. AlternatywÄ™ dla jogurtu naturalnego może stanowić też kefir i niektóre jogurty sojowe. Produkt ten, uzupeÅ‚niony przez jagody, orzechy czy nasiona lnu bÄ™dzie stanowiÅ‚ wspaniaÅ‚e Å›niadanie. Może stać siÄ™ też Å›wietnÄ… bazÄ… dla sosów i dipów.
Orzechy włoskie
O tym, że orzechy sÄ… zdrowe wiadomo już od dawna. Wciąż jednak wiele osób nie wie, jak zdrowe sÄ… orzechy wÅ‚oskie. ZawierajÄ… one wiÄ™cej kwasów omega-3 niż Å‚osoÅ›, dziaÅ‚ajÄ…ce przeciwzapalnie polifenole oraz prawie tyle samo protein, co kurczak. Ta kombinacja zdecydowanie wyróżnia ten gatunek na tle innych orzechów. Dlatego też warto spożywać okoÅ‚o siedem orzechów dziennie - dobrze sprawdzÄ… siÄ™ szczególnie jako przekÄ…ska po treningu. Można je dodać do saÅ‚atki, ciasta na naleÅ›niki czy marynaty do ryb lub miÄ™s.
Płatki owsiane
O ich dobroczynnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach mówi siÄ™ coraz wiÄ™cej. Nie tylko stanowiÄ… one peÅ‚nowartoÅ›ciowe, dajÄ…ce energie na caÅ‚y dzieÅ„ Å›niadanie, ale i sÄ… źródÅ‚em Å‚atwo przyswajalnego bÅ‚onnika, który reguluje pracÄ™ ukÅ‚adu trawiennego i zapobiega chorobom serce. Zaleca siÄ™ spożywanie okoÅ‚o szklanki pÅ‚atków dziennie. Najczęściej wykorzystuje siÄ™ je do owsianek - wtedy z Å‚atwoÅ›ciÄ… można połączyć je z innymi zdrowymi produktami, takimi jak ziarna lnu, masÅ‚o orzechowe, banan czy granola.
Pomidory
Może to siÄ™ wydawać zaskakujÄ…ce, ale pomidory sÄ… naprawdÄ™ bardzo zdrowe. StanowiÄ… źródÅ‚o likopenu, który zapobiega zachorowaniu na raka pÄ™cherza, pÅ‚uc, prostaty czy skóry, a także chroni przed chorobami naczyniowymi. Zawiera siÄ™ nie tylko w Å›wieżych, zwykÅ‚ych pomidorach, ale i tych z puszki oraz w pomidorkach cherry. Warzywa te spożywać wiÄ™c można na różne sposoby - jako dodatek do kanapek, saÅ‚atek, sosów czy past kanapkowych.
Opinie na temat artykułu
Nowe artykuły




Losowe artykuły



