Każdy, kto lubi spędzać czas na przygotowywaniu posiłków lub jest fanem programów kulinarnych wie, jak ważne jest odpowiednie doprawianie potraw. Właściwe przyprawy podkreślają charakter i nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu. Warto jednak być świadomym, że nie tylko urozmaicają one gotowanie, ale również posiadają dobroczynne właściwości, które wspomagają pracę organizmu. Które z przypraw są najzdrowsze i warto je wprowadzić do jadłospisu? Zapraszamy do lektury.
Kurkuma
Ta przyprawa o charakterystycznym, żółtym kolorze posiada właściwości przeciwzapalne, pomaga ranom szybciej się goić i obniża poziom cholesterolu. Zawarte w niej kurkuminoidy zapobiegają chorobom wątroby i mają działanie antynowotworowe. Kurkuma pozytywnie wpływa na układ nerwowy i krążenia, poprawia pamięć i jest ważna w procesie usuwania toksyn z organizmu.
Kolendra
Podobnie jak kurkuma, zapobiega zapaleniom i wspomaga w walce z cukrzycą. Korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego i odpornościowego, stabilizuje ciśnienie krwi i pomaga w usuwaniu z organizmu toksycznych metali. Kolendra zawiera witaminy z grup C i K, a także minerały takie jak żelazo, wapń lub magnez. Ponadto zawarty w niej dodecenal niszczy bakterie Salmonella.
Bazylia
Również ma właściwości przeciwzapalne, a do tego łagodzi nudności i wymioty oraz chroni żołądek. Wspomaga układ nerwowy człowieka, a przez zawartość witaminy A chroni wzrok przed zaburzeniami. Stymuluje krążenie i usprawnia pracę serca oraz nerek.
Cynamon
Łagodzi bóle mięśni, wzmacnia i rozgrzewa organizm, a także korzystnie wpływa na narządy wewnętrzne. Pomoże w walce z wypryskami i przebarwieniami, a także wzmocni pamięć i pozytywnie wpłynie na samopoczucie. Cynamon obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a przy tym zawiera potrzebne organizmowi żelazo, mangan i błonnik. Zapobiega zapaleniom.
Imbir
Ma świetny wpływ zwłaszcza na układ odpornościowy - jego spożywanie może ochronić przed przeziębieniami, bólem gardła czy problemami jamy ustnej. Jest zalecany osobom z chorobą lokomocyjną, ponieważ zapobiega mdłościom. Stymuluje ukrwienie mózgu i pamięć, i może być stosowany również w celu złagodzenia migreny.