09.02.2024

5 zdrowych przypraw, które warto stosować w kuchni

5 zdrowych przypraw, które warto stosować w kuchni

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Michał Lewandowski
Michał jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertem od finansów osobistych i oszczędzania. Jego artykuły zawierają praktyczne wskazówki dotyczące zarządzania budżetem, inwestowania pieniędzy oraz osiągania finansowej stabilności.
Udostępnij

Każdy, kto lubi spędzać czas na przygotowywaniu posiłków lub jest fanem programów kulinarnych wie, jak ważne jest odpowiednie doprawianie potraw. Właściwe przyprawy podkreślają charakter i nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu. Warto jednak być świadomym, że nie tylko urozmaicają one gotowanie, ale również posiadają dobroczynne właściwości, które wspomagają pracę organizmu. Które z przypraw są najzdrowsze i warto je wprowadzić do jadłospisu? Zapraszamy do lektury.


Kurkuma
Ta przyprawa o charakterystycznym, żółtym kolorze posiada właściwości przeciwzapalne, pomaga ranom szybciej się goić i obniża poziom cholesterolu. Zawarte w niej kurkuminoidy zapobiegają chorobom wątroby i mają działanie antynowotworowe. Kurkuma pozytywnie wpływa na układ nerwowy i krążenia, poprawia pamięć i jest ważna w procesie usuwania toksyn z organizmu. 

Kolendra
Podobnie jak kurkuma, zapobiega zapaleniom i wspomaga w walce z cukrzycą. Korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego i odpornościowego, stabilizuje ciśnienie krwi i pomaga w usuwaniu z organizmu toksycznych metali. Kolendra zawiera witaminy z grup C i K, a także minerały takie jak żelazo, wapń lub magnez. Ponadto zawarty w niej dodecenal niszczy bakterie Salmonella. 

Bazylia
Również ma właściwości przeciwzapalne, a do tego łagodzi nudności i wymioty oraz chroni żołądek. Wspomaga układ nerwowy człowieka, a przez zawartość witaminy A chroni wzrok przed zaburzeniami. Stymuluje krążenie i usprawnia pracę serca oraz nerek. 

Cynamon
Łagodzi bóle mięśni, wzmacnia i rozgrzewa organizm, a także korzystnie wpływa na narządy wewnętrzne. Pomoże w walce z wypryskami i przebarwieniami, a także wzmocni pamięć i pozytywnie wpłynie na samopoczucie. Cynamon obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a przy tym zawiera potrzebne organizmowi żelazo, mangan i błonnik. Zapobiega zapaleniom. 

Imbir
Ma świetny wpływ zwłaszcza na układ odpornościowy - jego spożywanie może ochronić przed przeziębieniami, bólem gardła czy problemami jamy ustnej. Jest zalecany osobom z chorobą lokomocyjną, ponieważ zapobiega mdłościom. Stymuluje ukrwienie mózgu i pamięć, i może być stosowany również w celu złagodzenia migreny. 

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy nasza porada 5 zdrowych przypraw, które warto stosować w kuchni pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema 5 zdrowych przypraw, które warto stosować w kuchni? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w komentarzu
~Porada 5 zdrowych przypraw, które warto stosować w kuchni
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
proste i banalne
~Wiktor Kaźmierczak
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności