Czekolada może nie należy do najzdrowszych produktów świata, jednak całkowicie inne podejście powinniśmy mieć w stosunku do kakao. W kakao zawarte są cenne składniki odżywcze — pełne są przeciwutleniaczy oraz substancji, które zwiększają możliwości całego organizmu. To nie tylko napój, który lubią pić dzieci przed pójściem spać. Przeczytaj o zastosowaniach oraz właściwościach zdrowotnych kakao — wtedy z pewnością będziesz chciała po nie sięgnąć!
1. Ilość przeciwutleniaczy
Kakao zawiera więcej przeciwutleniaczy niż wino lub zielona herbata. Antyoksydanty to grupa związków chemicznych, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, dzięki czemu zapobiegają poważnym uszkodzeniom komórek, jak również przedwczesnemu starzeniu.
2. Źródło magnezu
Kakao poleca się przede wszystkim anemikom oraz miesiączkującym kobietom, ponieważ zawiera w swoim składzie magnez, który zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, napięcie nerwowe oraz objawy napięcia przedmiesiączkowego. Dodatkowa dawka magnezu przyda Ci się również, gdy jesteś zmęczona po ciężkim dniu.
3. Poprawia procesy myślowe
Kakao może wspomagać procesy myślowe, ponieważ zawiera dużą dawkę flawonoidów. Flawonoidy zwiększają przepływ krwi do mózgu oraz poprawiają koncentrację i jasność myślenia.
4. Dobre dla serca
Polifenol to jeden ze składników, którego kakao jest pełne. Naukowcy udowodnili, że regularne picie kakao może znacznie zmniejszyć ciśnienie krwi oraz poprawić pracę serca.
5. Uspokaja
Kakao zmniejsza napięcie oraz uspokaja organizm, dlatego tak wiele osób pije je przed snem. Pozwoli Ci się maksymalnie zrelaksować.
6. Właściwości przeciwzapalne
Nawet niewielka ilość kakao spożywana codziennie może zmniejszyć stany zapalne, które powstały w organizmie. Ważne jest również to, że kakao przeciwdziała tworzeniu się groźnych dla życia zakrzepów.
7. Dodaje energii
Jeżeli kakao spożyjesz z rana, może Ci dać mnóstwo energii — nawet więcej niż poranna kawa. W przeciwieństwie do kawy, która po krótkim czasie powoduje spadek energii z braku kofeiny we krwi, kakao da Ci energię na dłużej.
8. Zawiera zdrowe tłuszcze
Kakao w przeciwieństwie do czekolady zawiera różnorodne tłuszcze, np.: kwas oleinowy, który znajduje się między innymi w oliwie z oliwek. Spożywanie kakao oraz gorzkiej czekolady może pomóc w zmniejszeniu objętości „złego” cholesterolu w organizmie.