09.02.2024

Bekon - czym jest i czy rzeczywiście nam szkodzi?

Bekon - czym jest i czy rzeczywiście nam szkodzi?

Ocena artykułu

Na podstawie 4 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Marcin Kaczmarek

Marcin jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatem podróży i ekspertem od turystyki. Jego artykuły oferują praktyczne porady dotyczące planowania wyjazdów, szukania tanich lotów oraz odkrywania ukrytych atrakcji turystycznych.

Udostępnij

Odpowiednia dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. Współcześnie dużą wagę przykłada się do spożywania odpowiednich produktów. Coraz częściej mówi się o ograniczeniu spożywania mięsa i włączeniu do jadłospisu większej ilości warzyw i owoców, co jest nie tylko zdrowe, ale i lepsze dla środowiska. Wciąż jednak wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez mięsa - najczęściej drobiu, ale też szynki czy schabu wieprzowego. Mniej popularnym produktem jest bekon. Nie znamy jego właściwości, a wiele osób ma wątpliwości, czym dokładnie jest. Poniżej przedstawiamy go nieco bliżej.


Czy bekon i boczek to to samo?
Te dwa produkty często są ze sobą utożsamiane. Oba posiadają budowę warstwową, w której wyróżnia się tkankę tłuszczową i mięso. Bekon jednak jest mniej tłusty i posiada tzw. strukturę marmurkową, w której możemy dostrzec poszczególne części składowe. Ponadto pozyskiwany jest z innej części tuszy - pochodzi z grzbietu, podczas gdy boczek pozyskuje się z boku tułowia świni.

Negatywny wpływ na organizm
Produkt ten kojarzy nam się głównie z daniami kuchni anglosaskiej. Stanowi podstawę typowego "angielskiego śniadania", gdzie towarzyszą mu jajka, fasola i pomidory, natomiast w Stanach Zjednoczonych można go spotkać nie tylko w daniach wytrawnych, ale i deserach. Pozornie decyzja o tym, czy bekon należy spożywać, wydaje się prosta do podjęcia. Zawiera on dużo niekorzystnie wpływających na organizm nasyconych kwasów tłuszczowych. Przyczyniają się one do chorób układu krążenia. Ponadto bekon jest słony, co także może nam zaszkodzić i stanowi bombę kaloryczną: 100 g produktu zawiera 140 kcal.

Dobroczynne właściwości
Jednocześnie badania pokazują, że nie musimy całkowicie rezygnować ze spożywania bekonu. Jest on źródłem pełnowartościowego białka, które pomaga w budowaniu mięśni, ma dobry wpływ na metabolizm i dodaje nam energii. Znaleźć w nim można także korzystnie wpływające na układ nerwowy aminokwasy, sprzyjające zapamiętywaniu i koncentracji. Zawarta w nim witamina B3 stymuluje białe krwinki, a tłuszcze pomagają w wchłanianiu witamin do organizmu. Spożywany w niewielkich ilościach i odpowiednio przyrządzony, bekon dostarczy nam energii i korzystnie wpłynie na kondycję skóry.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(4)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Myślałem że bekon no po prostu smażony boczek, teraz już wiem że nie miałem racji
~marcin
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Smażony boczek i bekon raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi
~Filip
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy porada Bekon - czym jest i czy rzeczywiście nam szkodzi? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Bekon - czym jest i czy rzeczywiście nam szkodzi?? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w komentarzu
~Porada Bekon - czym jest i czy rzeczywiście nam szkodzi?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
hmmm ciekawe
~Nikola Borkowska
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności