Odpowiednia dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. Współcześnie dużą wagę przykłada się do spożywania odpowiednich produktów. Coraz częściej mówi się o ograniczeniu spożywania mięsa i włączeniu do jadłospisu większej ilości warzyw i owoców, co jest nie tylko zdrowe, ale i lepsze dla środowiska. Wciąż jednak wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez mięsa - najczęściej drobiu, ale też szynki czy schabu wieprzowego. Mniej popularnym produktem jest bekon. Nie znamy jego właściwości, a wiele osób ma wątpliwości, czym dokładnie jest. Poniżej przedstawiamy go nieco bliżej.
Czy bekon i boczek to to samo?
Te dwa produkty często są ze sobą utożsamiane. Oba posiadają budowę warstwową, w której wyróżnia się tkankę tłuszczową i mięso. Bekon jednak jest mniej tłusty i posiada tzw. strukturę marmurkową, w której możemy dostrzec poszczególne części składowe. Ponadto pozyskiwany jest z innej części tuszy - pochodzi z grzbietu, podczas gdy boczek pozyskuje się z boku tułowia świni.
Negatywny wpływ na organizm
Produkt ten kojarzy nam się głównie z daniami kuchni anglosaskiej. Stanowi podstawę typowego "angielskiego śniadania", gdzie towarzyszą mu jajka, fasola i pomidory, natomiast w Stanach Zjednoczonych można go spotkać nie tylko w daniach wytrawnych, ale i deserach. Pozornie decyzja o tym, czy bekon należy spożywać, wydaje się prosta do podjęcia. Zawiera on dużo niekorzystnie wpływających na organizm nasyconych kwasów tłuszczowych. Przyczyniają się one do chorób układu krążenia. Ponadto bekon jest słony, co także może nam zaszkodzić i stanowi bombę kaloryczną: 100 g produktu zawiera 140 kcal.
Dobroczynne właściwości
Jednocześnie badania pokazują, że nie musimy całkowicie rezygnować ze spożywania bekonu. Jest on źródłem pełnowartościowego białka, które pomaga w budowaniu mięśni, ma dobry wpływ na metabolizm i dodaje nam energii. Znaleźć w nim można także korzystnie wpływające na układ nerwowy aminokwasy, sprzyjające zapamiętywaniu i koncentracji. Zawarta w nim witamina B3 stymuluje białe krwinki, a tłuszcze pomagają w wchłanianiu witamin do organizmu. Spożywany w niewielkich ilościach i odpowiednio przyrządzony, bekon dostarczy nam energii i korzystnie wpłynie na kondycję skóry.