Walka z rakiem jest jednym z największych wyzwań ludzkości. Czy wiesz, że dzięki odpowiedniemu stylowi życia oraz zdrowej diecie jesteś w stanie znacznie obniżyć ryzyko rozwoju choroby w organizmie? Dieta antyrakowa pozwoli Ci zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka — opiera się ona przede wszystkim na spożywaniu warzyw i owoców. Oprócz diety oczywiście niezwykle ważnym czynnikiem jest zmiana stylu życia i wyeliminowania kluczowych czynników ryzyka zachorowania na raka, tj. braku aktywności fizycznej, nadwagi i otyłości, palenia tytoniu, spożywania alkoholu, jak również niskiego poziomu spożywanych warzyw i owoców. Jak powinna wyglądać dieta antyrakowa?
Jedz warzywa i owoce nawet kilka razy dziennie
Jeżeli chcesz zminimalizować ryzyko wystąpienia raka, warto do swojej diety wprowadzić owoce i warzywa spożywane nawet kilka razy dziennie. WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w diecie antyrakowej spożywać od ośmiu do nawet dziesięciu porcji mieszanki warzyw i owoców dziennie. W ciągu dni powinno spożywać się więcej warzyw w stosunku do owoców, ponieważ zawierają one większe zawartości błonnika pokarmowego, a także mają mniejszą wartość energetyczną. Dzięki diecie bogatej w warzywa i owoce zmniejszysz konsumpcję dużych zawartości tłuszczu.
Sezonowe produkty i kolorowe posiłki
Pamiętaj, aby wybierając warzywa i owoce kierować się ofertą sezonową, ponieważ poza naturalnym okresem rośnięcia wiele gatunków warzyw i owoców jest produkowanych wyłącznie przy zastosowaniu dużych ilości substancji chemicznych, które mogą negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Warto pamiętać, że naturalnie dojrzewające owoce i warzywa będą nie tylko lepsze w smaku, ale również mają one większą zawartość substancji odżywczych. Pamiętaj, aby swoje posiłki komponować w sposób różnorodny i kolorowy — Twoja dieta powinna składać się co najmniej z trzech kolorów.
Unikaj gotowych produktów spożywczych
O ile to możliwe powinieneś zrezygnować ze spożywania gotowych produktów spożywczych, w których składzie często znajdują się związki chemiczne, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Wybieraj tylko te produkty, które mają prosty i krótki skład z naturalnymi składnikami.