09.02.2024

Co jeść, aby nie zachorować na raka?

Co jeść, aby nie zachorować na raka?

Ocena artykułu

Na podstawie 4 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Agnieszka Nowak
Agnieszka jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatką zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące zdrowej diety, aktywności fizycznej oraz radzenia sobie ze stresem.
Udostępnij

Walka z rakiem jest jednym z największych wyzwań ludzkości. Czy wiesz, że dzięki odpowiedniemu stylowi życia oraz zdrowej diecie jesteś w stanie znacznie obniżyć ryzyko rozwoju choroby w organizmie? Dieta antyrakowa pozwoli Ci zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka — opiera się ona przede wszystkim na spożywaniu warzyw i owoców. Oprócz diety oczywiście niezwykle ważnym czynnikiem jest zmiana stylu życia i wyeliminowania kluczowych czynników ryzyka zachorowania na raka, tj. braku aktywności fizycznej, nadwagi i otyłości, palenia tytoniu, spożywania alkoholu, jak również niskiego poziomu spożywanych warzyw i owoców. Jak powinna wyglądać dieta antyrakowa?


Jedz warzywa i owoce nawet kilka razy dziennie

Jeżeli chcesz zminimalizować ryzyko wystąpienia raka, warto do swojej diety wprowadzić owoce i warzywa spożywane nawet kilka razy dziennie. WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w diecie antyrakowej spożywać od ośmiu do nawet dziesięciu porcji mieszanki warzyw i owoców dziennie. W ciągu dni powinno spożywać się więcej warzyw w stosunku do owoców, ponieważ zawierają one większe zawartości błonnika pokarmowego, a także mają mniejszą wartość energetyczną. Dzięki diecie bogatej w warzywa i owoce zmniejszysz konsumpcję dużych zawartości tłuszczu.

Sezonowe produkty i kolorowe posiłki

Pamiętaj, aby wybierając warzywa i owoce kierować się ofertą sezonową, ponieważ poza naturalnym okresem rośnięcia wiele gatunków warzyw i owoców jest produkowanych wyłącznie przy zastosowaniu dużych ilości substancji chemicznych, które mogą negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Warto pamiętać, że naturalnie dojrzewające owoce i warzywa będą nie tylko lepsze w smaku, ale również mają one większą zawartość substancji odżywczych. Pamiętaj, aby swoje posiłki komponować w sposób różnorodny i kolorowy — Twoja dieta powinna składać się co najmniej z trzech kolorów.

Unikaj gotowych produktów spożywczych

O ile to możliwe powinieneś zrezygnować ze spożywania gotowych produktów spożywczych, w których składzie często znajdują się związki chemiczne, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Wybieraj tylko te produkty, które mają prosty i krótki skład z naturalnymi składnikami.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(4)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Zdrowa dieta to także podstawa dobrego samopoczucia.
~Sabi
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Zdrowe odżywianie to podstawa, ale nie zapominajmy o ruchu który jest tak samo ważny dla człowieka.
~Ewelina Niecko
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy nasza porada Co jeść, aby nie zachorować na raka? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Co jeść, aby nie zachorować na raka?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją radę w komentarzu
~Porada Co jeść, aby nie zachorować na raka?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
hmmm ciekawe
~Fabian Piotrowski
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności