Odchudzanie nie powinno polegać na drastycznych zmianach wprowadzanych do naszego życia, tylko na serii drobnych zastęp poszczególnych produktów w rozłożonym czasie. Większość z tych zmian jest niezwykle prosta do wprowadzenia i nie będzie wymagała większych poświęceń. Co warto zmienić, aby dieta w końcu zaczęła działać? Zachęcam Cię do przeczytania tego artykułu, aby poznać odpowiedź na zadane pytanie.
1. Ujemny bilans kaloryczny
W odchudzanie najważniejszym elementem jest dostarczenie organizmowi mniej kalorii, niż potrzebujesz. Zanim zaczniesz się odchudzać oblicz swoje dobowe zapotrzebowanie kaloryczne i połącz je z uprawianymi sportami oraz codzienną aktywnością ruchową. Pamiętaj, że zdrowe tempo odchudzania to ok. 0.5 kg na tydzień.
2. Postaw na niskokaloryczne produkty
W czasie diety sięgaj przede wszystkim na produkty o niskiej objętości kalorycznej. Do takich produktów należą m.in.: awokado, nasiona roślin strączkowych, cukinia, rzodkiewka, papryka, pomidory, rukola, szpinak, sałata, seler naciowy.
3. Co z tym tłuszczem?
Chociaż tłuszcz jest chyba najbardziej kalorycznym składnikiem każdej diety, to jednak nie należy zapominać, że to dzięki niemu dostarczamy smak oraz potrzebne witaminy. Nie można z niego całkowicie zrezygnować! Postaw na oleje roślinne tłoczone na zimno. Do smażenia warto używać olejku rzepakowego lub oliwy z oliwek. Koniecznie zrezygnuj z boczku, masła i słoniny, ponieważ te produkty są szkodliwe dla serca — źródło tłuszczów nasyconych.
4. Więcej białka
Białka nie powinno zabraknąć w żadnym posiłku — śniadaniu, obiedzie ani kolacji. Wpływa ono najsilniej na sytość posiłku. Duże ilości białka znajdziecie w rybach, jajkach, nasionach roślin strączkowych, produktach mlecznych oraz chudym mięsie. Białko jest niezbędnym budulcem mięśni, poza tym przyśpiesza przemianę materii, jako że organizm zużywa znacznie więcej energii na jego przetrawienie.
5. Pij dużo wody
Woda wypełnia żołądek. Warto pić od 2 do 3 litrów dziennie, ponieważ sama w sobie ma właściwości odchudzające. Można ją zastąpić niesłodzoną herbatą zieloną lub owocową, jednakże unikaj słodkich i gazowanych napojów.
6. Sytość = błonnik
Błonnik pokarmowy jest niezwykle ważnym składnikiem każdej diety, ponieważ w znacznym stopniu pomaga ograniczyć odczuwalny głód. Nie jest on trawiony przez organizm, tylko wchłania wodę i pęcznieje w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu odczuwamy wrażenie, że jesteśmy najedzeni na dłużej. Odpowiednie ilości błonnika znajdziemy w produktach pełnoziarnistych i zbożowych, np.: brązowy ryż, pieczywo razowe, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane górskie.
7. Dodaj ostrości do potraw
Chilli, imbir, kurkuma oraz pieprz zwiększają ukrwienie w przewodzie pokarmowym, co czasowo przyśpiesza działanie metabolizmu. Warto dodawać je do marynat dań oraz do kawy i herbaty w okresie jesienno-zimowym.
8. Zwolnij z jedzeniem
Spożywając posiłek upewnij się, że nic nie będzie rozpraszało twojej uwagi. Jedząc wolno, zjesz mniej — skupiając się na odczuciach zmysłowych, twój mózg zarejestruje, że przyjęto pokarm. Zjesz zdecydowanie mniej, gdy podasz posiłek na niebieskim talerzu.
9. Niskokaloryczne zamienniki
Jeśli chcesz schudnąć, dokonuj właściwych wyborów. Wprowadź drobne zmiany w jadłospisie, dzięki którym zjesz nawet do kilkuset kalorii mniej. Poniżej podam przykład: porcję frytek (ok. 331 kcal) zamień na porcję pieczonych ziemniaków z oliwą (ok. 159 kcal).