Czosnek to nie tylko niezwykle aromatyczne warzywo, które dodaje lekko pikantnego smaku potrawom, ale przede wszystkim warzywo, które od lat używane jest w medycynie naturalnej do leczenia wielu dolegliwości. Codzienne jedzenie ząbka czosnku korzystnie wpływa nie tylko na nasz organizm, ale również na nasze ciało. Czosnek jest rośliną, która wykazuje cenne właściwości lecznicze i chociaż charakteryzuje się dość specyficznym smakiem i zapachem oferuje zdrowotne bogactwo. Już w jednym ząbku czosnku znajduje się ogrom substancji leczniczych, takich jak aminokwasy, saponiny, związki flawonoidowe, a także witaminy typu C, B1, B2, PP, prowitamina A, a także sole mineralne oraz dość rzadko spotykane mikroelementy, np. kobalt, chrom czy nawet nikiel. Jak wpłynie regularne spożywanie czosnku na nasz organizm?
Obniżenie poziomu cholesterolu
Czosnek nie tylko przyczynia się do obniżenia niekorzystnego poziomu cholesterolu, ale również do zwiększenia dobrego poziomu cholesterolu. Cholesterol ma ogromne znaczenie w zapobieganiu chorobom serca. Badania wykazują, że regularne spożywanie czosnku może obniżyć ciśnienie nawet o 10%, co znacznie zapobiegnie zawałowi serca. Co więcej, czosnek wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe, a więc chroni przed zawałem i udarem.
Nie będziesz przechodził infekcji dróg moczowych
Czosnek znany jest ze swoich właściwości antybiotycznych oraz przeciwbakteryjnych, dlatego jego regularne spożywanie może wyleczyć infekcje dróg moczowych — badania wskazują, że zabija on nawet do 80% bakterii odpornych na antybiotyki.
Wzmocnisz ogólną odporność
Czosnek skutecznie wspomaga leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego, dlatego tak ważne jest spożywanie go w sezonie jesienno-zimowym. Jeżeli nie lubisz smaku surowego czosnku, być może lepiej przypadnie ci do gustu z ciepłym mlekiem i odrobiną miodu. Czosnek nie tylko udrożni drogi oddechowe, ale również obniży gorączkę i ułatwi odkrztuszanie wydzieliny. Czosnek często jest nazywany naturalnym antybiotykiem, który nie będzie wyniszczał naturalnej flory bakteryjnej.
Ułatwione odchudzanie
Czosnek ma zbawienny wpływ na układ trawienny, ponieważ przyśpiesza wydzielanie żółci z organizmu, a także przyśpiesz ogólną pracę jelit, dzięki czemu nie będziesz mieć do czynienia ze wzdęciami. Jeżeli zamierzasz spożywać potrawy ciężkostrawne, warto dorzucić do nich kilka ząbków czosnku. Czosnek niezwykle często jest też stosowany jako skuteczny środek na pozbycie się pasożytów z jelit, m.in. owsików, tasiemca czy nawet glisty.
Czosnek a bakterie
Olejki eteryczne, które znajdują się w czosnku, stanowią naturalny antybiotyk, który niszczy niebezpieczne dla naszego zdrowia baterie, a więc paciorkowce lub gronkowca złocistego. Warto pamiętać, że czosnek nie uszkadza flory bakteryjnej, dlatego jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, okrężnicy oraz raka żołądka.
A co z żyłami?
Czosnek zwalcza wolne rodniki i zapobiega powstawaniu nowych, dzięki czemu dochodzi do opóźnienia starzenia się komórek organizmu. Czosnek dostarcza naszemu organizmowi wiele minerałów oraz witamin — korzystnie działa na stan naszych żył — zapobiega powstawaniu pajączków, a nawet żylaków.