Fasola zdobyła swoją popularność w czasie wielkich odkryć geograficznych, a dzisiaj uprawiana jest na całym świecie, niezależnie od szerokości geograficznej. Stanowi składnik większości z lokalnych kuchni i nie trudno się temu dziwić - jej właściwości sprawiają, że powinna na stale trafić do jadłospisu wszystkich, nie tylko wegetarian. Stanowi wspaniałe uzupełnienie dań, a przy tym jest cennym źródłem białka i witamin z grupy B. Ponadto można ją jeść przez cały rok i występuje w ponad 400 odmianach. Dlaczego jeszcze warto jeść fasolę? Zapraszamy do lektury!
Właściwości fasoli
Fasola to roślina z rodziny bobowatych, która wyróżnia się przede wszystkim dużą zawartością białka - zawiera go niewiele mniej od soi i grochu, a o wiele więcej niż mięso. Ponadto w jej składzie znaleźć można sporo dobrze rozpuszczalnego błonnika, regulującego pracę jelit i redukującego zbyt wysoki poziom cholesterolu. W białku fasoli znajduje się ponadto lizyna, przydatna do produkcji karnityny - substancji odpowiadającej za wzmocnienie serca, i tym samym zapobiegającej jego chorobom i zawałom. Fasola zmniejsza też wydzielanie kwasów żołądkowych, przez co uwagę na nią powinny zwrócić osoby cierpiące na nadkwasotę i zgagę. Ponadto w zależności od odmiany fasola może być źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i E, fosforu, potasu, magnezu czy żelaza.
Najpopularniejsze odmiany fasoli
Odmiany fasoli różnią się od siebie ze względu na smak, teksturę, wartości odżywcze oraz wygląd. Jedną z najbardziej popularnych w Polsce odmian jest fasola biała, która ma najniższy wskaźnik tłuszczu i pozytywny wpływa na kondycję cery oraz pracę wątroby i serca. Najczęściej wykorzystuje się ją w kuchni jako dodatek do dań jednogarnkowych, zup i sałatek. Inna znana fasola to ta czerwona, zwana też nerkowatą. Cechuje się purpurowym kolorem i charakterystycznym kształtem, a przy tym ze wszystkich odmian posiada najwięcej witaminy B1. Wspomaga pracę mózgu, działa antystresowo, a dzięki dużej zawartości cynku minimalizuje wystąpienie u mężczyzn raka prostaty. Rzadziej spotykaną odmianą jest fasola czarna - uważana jest za najzdrowszą ze wszystkich, wspomaga pracę nerek i narządów rozrodczych, a przy tym może okazać się pomocna przy łagodzeniu zapalenia krtani. Popularne są też dwa azjatyckie rodzaje fasoli: fasola mung działa detoksykująco, wspiera wątrobę i sprawdza się w leczeniu zatruć. Fasola adzuki zaś reguluje poziom wody w organizmie i jest bogata w kwas foliowy.