Czosnek niedźwiedzi to roślina o podobnych właściwościach do czosnku pospolitego, choć swoim wyglądem w ogóle go nie przypomina. Jest od wieków ceniony i stosowany w leczeniu infekcji oraz innych chorób. Doskonale radzi sobie z usuwaniem toksyn z organizmu i zawiera dużo związku siarki. W jakich jeszcze przypadkach warto go stosować?
Czosnek niedźwiedzi - co to za roślina?
Czosnek niedźwiedzi występuje naturalnie w europejskich lasach. Posiada długie liście podobne do konwalii i kwitnie na biało. W Polsce jest pod ochroną, dlatego jego zrywanie w lasach jest zabronione. Można jednak uprawiać czosnek samemu, w przydomowym ogródku. Roślina jest jadalna w całości, włącznie z korzeniami i kwiatem. Najwięcej właściwości i aromatu mają jednak liście. Czosnek niedźwiedzi można jeść na surowo jako dodatek do kanapek lub poddać go obróbce termicznej, przyprawiając zupy oraz sosy.
Co zawiera czosnek niedźwiedzi?
Czosnek niedźwiedzi stanowi bogate źródło witamin i związków mineralnych. Zawiera dużo witaminy C, E i A. Dodatkowo roślina posiada cenny dla zdrowia mangan cynk i żelazo. Czosnek niedźwiedzi ceni się również za antyoksydanty, które pomagają w pozbywaniu się z organizmu toksyn, a także walczą z rozwojem wolnych rodników, które powodują przedwczesne starzenie się. Zawarta w czosnku siarka jest składnikiem tkanek łącznych, odpowiedzialnym za prawidłowe funkcjonowanie kości i stawów. Oprócz tego, czosnek niedźwiedzi ceni się za właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Regularne spożywanie tej rośliny pozwala odtruwać organizm. Pomaga w usuwaniu między innymi metali ciężkich oraz nikotyny. Czosnek dodatkowo przyspiesza przemianę materii oraz chroni wątrobę.Podobnie jak zwykły czosnek jest naturalnym antybiotykiem, który nie niszczy flory antybakteryjnej i wpływa ochronnie na układ pokarmowy. Roślina ta odstrasza pasożyty, dlatego jest uznawana za naturalną metodę do pozbywania się tasiemców, glist czy owsików.
Dodawanie czosnku niedźwiedziego do potraw sprzyja także obniżaniu ciśnienia tętniczego i redukcji złego cholesterolu. Tym samym zapobiega najczęstszym chorobom układu krążenia takim jak miażdżyca oraz zawał.