09.02.2024

Czy jedzenie z puszki jest zdrowe?

Czy jedzenie z puszki jest zdrowe?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Anna Kowalczyk
Anna jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z rodzicielstwem i wychowaniem dzieci. Jej artykuły są pełne praktycznych porad dla rodziców, inspiracji oraz wskazówek dotyczących budowania zdrowych relacji rodzinnych.
Udostępnij

Konserwy to popularne produkty spożywcze. Nie trzeba przechowywać ich w lodówce, mają dług termin przydatności do spożycia i świetnie sprawdzają się w czasie podróży. Często jednak ich atrakcyjny wygląd i aromatyczny zapach są wynikiem używania wielu konserwantów i ulepszaczy. Tu rodzi się pytanie, czy w takim razie produkty z puszki są szkodliwe dla zdrowia? A jeśli tak, to czy jest jakiś sposób, by odróżnić konserwy lepszej jakości od tych gorszej?


Szkodliwe substancje
W puszkach najczęściej sprzedaje się wędliny, ryby, pasztety oraz przeciery. Ich konserwacja opiera się na sterylnym i szczelnym opakowaniu, w którym jedzenie chronione jest przed powietrzem i znajdującymi się w nim drobnoustrojami. Niestety obecnie producenci dodają do żywności z puszek także konserwanty, takie jak azotan sodu czy azotan potasu, których regularnie spożywanie może zwiększyć ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego lub żołądka. Ponadto w takich produktach znajduje się też dużo obciążającej nerki soli oraz ulepszaczy smaku, barwników i emulgatorów. W przypadku produktów z puszki, trudno także określić ich jakość.

Tworzywo puszek
Puszki, w których przechowywane i sprzedawane są konserwy często produkowane są z lakierowanej blachy stalowej lub aluminiowej pokrytej środkiem przeciw korozji. Niestety znajduje się w niej toksyczny bisfenol A, który możne przenikać do żywności i przyczyniać się do takich problemów zdrowotnych jak kłopoty hormonalne, choroby serca czy otyłość. Ponadto do żywności przedostawać się może również glin, czyli aluminium. Najczęściej pojawia się w produktach kwaśnych i solonych, np. przecierach pomidorowych czy konserwach rybnych. Chociaż u zdrowego człowieka wydalany jest razem z moczem, może być groźny dla dzieci, kobiet w ciąży i osób zmagających się z problemami nerkowymi.

Jak wybierać konserwy?
Spożywana jako dodatek do posiłków lub w trakcie podróży, żywność z puszki nie powinna nam zaszkodzić, o ile przyjmujemy są okazjonalnie. Nawet w takiej sytuacji jednak warto zainteresować się składem produktu i jego etykietą. W produktach mięsnych istotne jest, by zawierały dużo mięsa, a jak najmniej tłuszczu i konserwantu. Dobra konserwa nie powinna mieć wypukłego wieczka i wydawać syczącego odgłosu przy otwieraniu. W przeciwnym razie można zatruć się jadem kiełbasianym.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy opis porady Czy jedzenie z puszki jest zdrowe? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Czy jedzenie z puszki jest zdrowe?? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w komentarzu
~Porada Czy jedzenie z puszki jest zdrowe?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
ciekawe może i tak...
~Ignacy Czarnecki
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności