Dieta idealna na wiosnę

Nadeszła wiosna, a wraz z nią potrzeba oczyszczenia organizmu i zrzucenia paru zbędnych kilogramów. Dobra dieta na wiosnę powinna być oparta na dostępnych teraz warzywach i owocach tak, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych w tym czasie witamin i minerałów. Po zimie często czujemy się wyczerpani, a nasza cera wygląda na zmęczoną i poszarzałą. Często też w związku z zmianą pogody i przesileniem wiosennym nie czujemy się zbyt dobrze. Warto w tym okresie posilić się dobrą dietą, która wspomoże nasz układ odpornościowy i doda energii. Jaka jest dieta idealna na wiosnę?
Dieta na wiosnę

Owoce i warzywa na wiosnę
Wiosna to idealny czas, by korzystać z naturalnych składników odżywczych. Znajdują się one w dostępnych teraz nowalijkach. Nowalijki wzbogacą dietę dostarczając niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Warto właśnie teraz sięgać po rzodkiewki, które zapobiegają starzeniu się oraz działają wzmacniająco na włosy. Kolejnym pysznym, a zarazem wartościowym warzywem jest sałata, która zawiera błonnik. Ten składnik odżywczy wspaniale oczyszcza organizm i pomaga zrzucić nadmiar tłuszczu. Wiosenna kanapka nie może obejść się także bez szczypiorku, który zawiera składniki bakteriobójcze oraz poprawia przemianę materii. Oczywiście oprócz nowalijek, warto sięgać po całoroczne warzywa takie jak brokuły, marchew, kalafiory, rośliny strączkowe, czy paprykę. Najlepiej przy okazji każdego posiłku spożywać jakieś wybrane warzywo.
Nieodłącznym elementem zdrowej diety, także tej wiosennej powinny być owoce. Polskie owoce sezonowe dostępne są dopiero pod koniec maja np. truskawki, czereśnie. W kwietniu warto więc sięgać po owoce cytrusowe takie jak grapefruity, które zawierają dużo witaminy C i wspomogą przemianę materii. W okresie wiosennym dobrze spożywać też ananasy i melony. Te pierwsze bogate są w witaminy z grupy B, zawierają wapń i żelazo, a także korzystnie oddziałują na wątrobę. Melony natomiast zawierają przeciwutleniacze, witaminę C, beta karoten i potas. Dodatkowo obniżają stężenie cholesterolu.
Produkty pełnoziarniste, ryby i chude mięso
Wiosna to dobry moment, by zadbać o swoje zdrowie i zrzucić trochę tłuszczyku. Najlepiej w tym czasie zrezygnować z pszennego pieczywa na rzecz pieczywa pełnoziarnistego. Zawiera ono dużo mniej kalorii niż białe pieczywo, a przy tym dużo więcej składników odżywczych. Warto ograniczyć też lub całkowicie zrezygnować ze spożywanie czerwonego mięsa. Chude mięso można spożywać 3 razy w tygodniu. Wartościowym składnikiem wiosennej diety są także ryby. Dostarczają one niezbędnych w okresie wiosennym kwasów Omega 3 witaminę D oraz B12. Jednak zapotrzebowanie na nie na wiosnę jest dużo mniejsze niż w okresie zimowym. Wystarczy jeden posiłek zwierający rybę w tygodniu.
Odpowiednie nawadnianie organizmu
Wiosna to także czas, aby zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Korzystnie jest wypijać przynajmniej 2 litry wody w ciągu dnia. Najlepiej jeśli będzie to woda mineralna niegazowana. Doskonałym pomysłem jest także picie świeżo wyciskanych soków z owoców oraz zielonej herbaty, która doskonale oczyścić organizm z nagromadzonych przez zimę toksyn i wspomoże spalanie kalorii.
Dodaj komentarz
Czy inspiracja Dieta idealna na wiosnę pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Dieta idealna na wiosnę? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją radę w komentarzu
stosuje :) są efekty !!