Najlepsze Porady ZdrowieDieta na stłuszczoną wątrobę – fosfolipidy i ich rola

Dieta na stłuszczoną wątrobę – fosfolipidy i ich rola

Dieta na stłuszczoną wątrobę – fosfolipidy i ich rola

Stłuszczona wątroba to niestety coraz częstszy problem w naszym społeczeństwie. Do tego stopnia, że dieta wątrobowa stała się dla wielu z nas przykrym obowiązkiem. Ale czy na pewno jest aż tak straszna? Mimo obiegowej opinii niesmacznej i mdłej, dieta na stłuszczoną wątrobę może być zarówno lekka, jak i ciekawa. Wystarczy wiedzieć co można i powinno się jeść. Z pewnością ważną rolę pełnią tutaj fosfolipidy – funkcje ochronne tych związków są drogocenne w walce z chorobami wątroby. Co zatem jeść, by zapewnić sobie zdrowie tego organu?


Choroby wątroby – coraz bardziej widoczne w społeczeństwie

Odpowiednie zadbanie o naszą wątrobę jest niezwykle istotne. Statystyki wskazują bowiem na fakt, że o ile wcześniej schorzenia tego organu dotykały głównie osoby cierpiące z powodu choroby alkoholowej, obecnie ich występowanie przybiera na sile również wśród osób pijących alkohol okazyjnie lub wcale. Termin „niealkoholowe stłuszczenie wątroby” pochodzi z 1980 roku. Choroba dotyczy nadmiernego gromadzenia się tłuszczów – szczególnie trójglicerydów – w samej wątrobie. Diagnoza pojawia się, gdy ich stężenie w organie przekracza 5 proc.

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby dotyczy głównie krajów rozwijających się. Niektórzy badacze sądzą, że cierpi na nie już od 17 do 33 proc. populacji! Główne powody to nadwaga i otyłość, co również nie napawa optymizmem: statystyki pokazują, że na nadwagę cierpi już ponad 50 proc. populacji, zaś na otyłość – 30 proc. Związek chorób wątroby z nadwagą i otyłością został potwierdzony przez Światową Organizację Zdrowia. Istnieją też inne czynniki, choć znacznie mniej częste: podłoże genetyczne, wrodzona hiperlipidemia, a także wrodzone leki i wirusy.

Fosfolipidy – jak mogą pomóc naszej wątrobie?

Fosfolipidy – jak mogą pomóc naszej wątrobie?

Cenną bronią w walce z chorobami wątroby są fosfolipidy. Błona komórkowa komórek wątrobowych – hepatocytów – w 65 proc. składa się z fosfolipidów. Funkcje tych substancji to udział w proliferacji – powstawaniu nowych hepatocytów oraz silna regeneracja organu. Bez fosfolipidów hepatocyty obumierają. Substancje te przeprowadzają również detoksykację wątroby – usuwając niepotrzebne związki i produkty przemiany materii. Według naukowców, podawanie fosfolipidów może zahamować stan zapalny wątroby, zatem należy dbać o ich właściwy poziom w organizmie (źródło: Hepatil). Najważniejszą rolę pełni cholina – składnik lecytyny.

Lecytyna pomaga w usprawnianiu pamięci i myślenia, stąd znalazła swoje zastosowanie w licznych suplementach diety wspomagających układ nerwowy. Te właściwości zawdzięcza dobroczynnej cholinie – prekursorowi acetylocholiny, neuroprzekaźnika, który uczestniczy w transmisji neuronalnej. To na niej opiera się przekaźnictwo chemiczne mózgu – bez acetylocholiny i samej choliny nie bylibyśmy w stanie myśleć. Cholina odpowiada za rozgałęzianie się dendrytów odbierających sygnał w komórce nerwowej, zapobiega chorobie Alzheimera, czuwa nad prawidłowym rozwojem płodu i... wspomaga regenerację wątroby. Dzięki niej, tłuszcz nie zalega w organie, tylko rozkłada na dalszych etapach procesu przemiany materii.

Dieta wątrobowa – co jeść, by mieć zdrową wątrobę?

Ważnym warunkiem leczenia i zapobiegania chorobom wątroby jest odpowiednio dostosowana i zdrowa dieta. Niektórzy narzekają, że dieta wątrobowa należy do nijakich i niesmacznych. Czy to prawda? Na pewno musi być niskokaloryczna oraz lekkostrawna, dzięki czemu wątroba po posiłku nie będzie nam dokuczać w postaci pojawiającego się i uporczywego bólu brzucha w tej okolicy.

Nie jest jednak prawdą, że musi być to dieta nieciekawa! Tłuszcze należy po prostu ograniczyć na rzecz białek, nie trzeba ich jednak całkowicie eliminować z jadłospisu. Wystarczy zamienić tłuszcze zwierzęce na tłuszcze roślinne. Niezbędne jest też wzbogacenie naszej diety o dużą ilość warzyw i owoców, by dostarczyć sobie niezbędnego w procesach detoksykacji wątroby błonnika. Odpowiednia dieta i dobrane pod nią suplementy to ważny krok na drodze ku zdrowieniu tego organu. Więcej o tym, jak wygląda dieta wątrobowa i co jeść przy chorobie wątroby, możesz przeczytać w artykule Dziennika Zachodniego.

Dieta wątrobowa – jakich produktów lepiej unikać, a jakie wprowadzić do jadłospisu?

W przypadku stłuszczenia wątroby, pewnych składników diety lepiej unikać. Na pewno należy do nich alkohol. Choć wielu z nas ciężko z niego zrezygnować, pamiętajmy, że aż piętnaście procent wszystkich wydatków związanych z leczeniem populacji to wydatki poświęcone na leczenie chorób związanych ze spożywaniem alkoholu. W USA piętnaście milionów mieszkańców jest uzależnionych od tej substancji; w Europie przeciętny mieszkaniec spożywa aż jedenaście litrów czystego alkoholu na głowę rocznie. Te statystyki robią wrażenie; zwłaszcza że równie szkodliwie jak na wątrobę, alkohol wpływa na układ nerwowy i psychikę człowieka.

Inne składniki, które warto ograniczyć przy stłuszczonej wątrobie, to mięso i nabiał. Z drugiej strony, musimy jednak dbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka. Stąd w codziennym menu sprawdzą się pełnoziarniste pieczywo oraz kasze, a także makarony. Dobrym rozwiązaniem jest kasza jaglana i kuskus. Błonnik z pewnością dostarczą nam kanapki ze świeżymi warzywami. Bądźmy natomiast ostrożni, jeśli chodzi o zioła. Niektórzy badacze wskazują na fakt, że rośliny takie jak świeca wróżka czy popularny żywokost lekarski, mogą być toksyczne dla naszej wątroby.

W razie wątpliwości, z pewnością warto poradzić się specjalisty: lekarza, farmaceuty lub dietetyka klinicznego. Oni pomogą nam dobrać dietę w oparciu o konkretny przypadek. Jedno jest pewne: przy odrobinie dobrej chęci i pomysłowości oraz uważnemu przejrzeniu dostępnych w Internecie przepisów, dieta wątrobowa może być lekka, smaczna i ciekawa jednocześnie!

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Źródła:

  • Bukol-Krawczyk, K. (2010). Niealkoholowe stłuszczenie wątroby-leczyć czy nie leczyć?. In Forum Zaburzeń Metabolicznych (Vol. 1, No. 1, pp. 66-72).
  • Habior, A. (2012). Zioła i suplementy diety a ryzyko uszkodzenia wątroby. Gastroenterologia Kliniczna. Postępy i Standardy, 4(2), 59-68.
  • Rybeczka-Gacek, A., Muszyńska, B., & Piwkowski, J. (2015). Naturalne–uzdrowiskowe metody leczenia chorób wątroby. Farm Pol, 71(4), 219-226.
  • Kłosiewicz-Latoszek, L. (2010). Otyłość jako problem społeczny, zdrowotny i leczniczy. Probl Hig Epidemiol, 91(3), 339-343.
  • Orlik, B., Handzlik, G., & Olszanecka-Glinianowicz, M. (2010). Rola adipokin i insulinooporności w patogenezie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby The role of adipokines and insulin resistance in the pathogenesis of nonalcoholic fatty liver disease. Postepy Hig Med Dosw (online), 64, 212-219.
  • Jung RT. Obesity as a disease. Br Med Bul 1997 53:307-21.
  • https://gastrologia.mp.pl/choroby/watroba/50949,ostre-wirusowe-zapalenie-watroby-wzw
  • https://gastrologia.mp.pl/choroby/watroba/50948,watroba-budowa-i-funkcje
  • Gasiorowska, A., & Talar-Wojnarowska, R. Świeżo wykryta bezobjawowa cukrzyca wtórna u chorych na przewlekłe alkoholowe zapalenie trzustki (PAZT)-wskaźnik prognostyczny uszkodzenia tego narządu?.Presentation: poster at XI Kongres PTG-E, Sesja tematyczna 1., by Anita Gasiorowska
  • Moskalewicz, J., Sierosławski, J., & Dąbrowska, K. (2005). Dostępność fizyczna alkoholu a szkody zdrowotne. Alkoholizm i Narkomania, 18(4), 51-64.
  • Czech, E., & Hartleb, M. (2007). Tradycyjne i nowe wskaźniki biologiczne spożywania alkoholu w ilościach szkodliwych dla zdrowia. Alkoholizm i Narkomania, 20(1), 103-118.
  • Cichoż-Lach, H., Grzyb, M., Celiński, K., & Słomka, M. (2008). Nadużywanie alkoholu a alkoholowa choroba wątroby. Alkoholizm i Narkomania, 21(1), 55-62.

Dodaj komentarz


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Najlepszy na cellulit są zabiegi endermologii, skóra ogólnie...
He super
ja chce mieć takiego ale tata nie chcę się zgodzuić
mam i sobie chwale - w lecie zasłaniam słonce w zimie...
Ufff, jedyne co z tej listy jadłam to batony zbożowe, które...
Interesująca publikacja.
Hotele w czasie koronawirusa powinny skupić się najbardziej na...
Nigdy nie próbowałam cydru. Gdy jabłka będą już gotowe do...