09.02.2024

Dlaczego warto jeść kukurydzę?

Dlaczego warto jeść kukurydzę?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Karolina Wiśniewska
Karolina jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z domem i ogrodem. Jej artykuły zawierają praktyczne porady dotyczące aranżacji wnętrz, pielęgnacji roślin, oraz organizacji przestrzeni wokół domu.
Udostępnij

Kukurydza to warzywo, z którym spotykamy się na co dzień - jest składnikiem wielu sałatek, pizzy czy zapiekanek. Choć wygląda niepozornie, okazuje się, że to bogate źródło witamin i minerałów. Pomaga także w walce z cukrzycą i nadciśnieniem, chroni przed wadami rozwojowymi układu nerwowego oraz zapobiega chorobom serca. A to tylko część z jej zdrowotnych właściwości. Jeśli chcecie się dowiedzieć, jakie inne właściwości ma kukurydza i dlaczego warto ją spożywać, zapraszamy do lektury!


Wspomaga pracę jelit
Kukurydza zawiera dużą ilość błonnika - jedna szklanka jej ziaren pokrywa niemalże jedną piątą dziennego zapotrzebowania na niego. Wspomaga on pracę układu trawiennego, stymuluje wydzielanie soków trawiennych i pomaga zapobiegać powstawaniu hemoroidów, zachorowaniu na raka jelita grubego oraz rozwiązuje problemy z zatwardzeniami i biegunkami.

Źródło dobroczynnych substancji 
Kukurydza jest źródłem wielu dobrych dla naszego organizmu związków. Zawiera między innymi witaminy z grupy B, w tym tiaminę i niacynę, znaczną ilość kwasu foliowego, kwas pantotenowy orz witaminę E. Wszystkie one pomagają naszemu organizmowi w zdrowym funkcjonowaniu, utrzymują prawidłowy metabolizm i budują odporność na różne choroby. Ponadto kukurydza dostarcza nam minerałów takich jak magnez, mangan, cynk, fosfor czy żelazo. Pozytywnie wpływają one na nasze kości i funkcjonowanie nerek. 

Chroni nasz organizm
Według badań, kukurydza jest źródłem przeciwutleniaczy, których ilość zwiększa się po gotowaniu, co sprawia, że gotowane warzywo jest nawet zdrowsze od surowego. Przeciwutleniacze zwalczają powodujące raka wolne rodniki, a zawarty w ziarnach kwas felurowy ma działanie przeciwnowotworowe, które potwierdzono w czasie badań nad rakiem piersi i rakiem wątroby. Oprócz tego, spożywanie oleju kukurydzianego zapobiega wielu chorobom układu sercowo-naczyniowego. Obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu, zawału oraz reguluje ciśnienie krwi. Kukurydza bogata jest także w witaminę B12, kwas foliowy i żelazo, które zapobiegają anemii i pomagają w walce z nią. 

Pomaga utrzymać ładny wygląd
Kukurydza zawiera beta-karoten, który przez nasz organizm przekształcany jest w witaminę A. Jest ona niezbędna do zachowania zdrowego wzroku i pięknej skóry, a przy tym to bardzo silny antyoksydant. Skrobia kukurydziana jest także chętnie wykorzystywana w kosmetyce - może zastąpić olej parafinowy oraz wazelinę, a także być stosowana w celu złagodzenia uczuleń skórnych. 

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy porada Dlaczego warto jeść kukurydzę? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Dlaczego warto jeść kukurydzę?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w komentarzu
~Porada Dlaczego warto jeść kukurydzę?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
ciekawa porada
~Mieszko Kaczmarczyk
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności