09.02.2024

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Krzysztof Szymański
Krzysztof jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką psychologii i rozwoju osobistego. Jego artykuły zawierają praktyczne wskazówki dotyczące radzenia sobie ze stresem, budowania pewności siebie oraz osiągania sukcesu w życiu osobistym i zawodowym.
Udostępnij

Obecnie, gdy mamy szeroki dostęp do owoców i warzyw z najodleglejszych zakątków świata, mało kto zaprząta sobie głowę, aby jeść sezonowo. Jedzenie zgodnie z porą roku ma jednak mnóstwo korzyści. Jest dobre zarówno dla twojego zdrowia, ale również dla portfela. Korzystaj więc z darów natury i jedz owoce oraz warzywa, które aktualnie dojrzewają. Dzięki temu dostosujesz organizm do naturalnego rytmu i dostarczysz najlepszych dla niego składników pokarmowych. 


Na czym polega jedzenie sezonowe?

Jedzenie sezonowe polega na spożywaniu warzyw oraz owoców, które występują w naszej strefie klimatycznej we właściwym dla nich czasie. Dzięki temu wykorzystujemy je wtedy gdy są dojrzałe, a co za tym idzie smaczne i pełne witamin. Do dojrzewania nie potrzebują dużej ilości sztucznych nawozów, ponieważ warunki klimatyczne są dla nich wtedy optymalne. Warzywa i owoce, które uprawiane są w szklarniach mają mniejszą zawartość witamin i minerał od tych pochodzących z naturalnych upraw. Przykładem są truskawki, które najlepiej smakują właśnie wtedy, kiedy jest na nie "sezon". Wtedy też możemy kupić je najtaniej. 

Co jeść w lecie?

Lato i jesień to doskonały czas na jedzenie warzyw i owców. Drzewa uginają się w tym czasie pod ciężarem śliwek, jabłek i gruszek. Polskie pola pełne są warzyw, a lasy obfitują w jagody. To także dobra okazja, aby zrobić przetwory na zimę. Warto pomyśleć zwłaszcza o kiszonkach, które doskonale wpływają na florę bakteryjną i wspomagają układ odpornościowy. Do kiszenia nadają się nie tylko ogórki i kapusta, ale również kalafior, papryka oraz rzodkiewka. Do słoików można wrzucić także wiele innych warzyw i zrobić z nich sałatki, które będą idealne na zimę. Polecane są także konfitury oraz przeciery domowej roboty. 

Co jeść w zimie?

Letnią porą jedzenie sezonowe wydaje się proste. Co jednak robić zimą, gdy w polach już nic nie rośnie? Wtedy warto sięgnąć po warzywa korzeniowe, rośliny strączkowe oraz kapustę. Z owoców warto wybierać jabłka i gruszki. W tym czasie można jeść także importowane cytrusy, które w wielu krajach dojrzewają zimową porą. Jako przekąska świetnie sprawdzą się orzechy oraz owoce. Jeśli poczujemy tęsknotę za latem możemy sięgnąć po przygotowane wcześniej przetwory lub mrożonki. 

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy opis porady Dlaczego warto jeść sezonowo? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Dlaczego warto jeść sezonowo?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją radę w komentarzu
~Porada Dlaczego warto jeść sezonowo?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
hmmm ciekawe
~Mateusz Wilk
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności