Owies i jego przetwory od wieków doceniane są za swoje dobroczynne dla ciała właściwości. Stanowią źródło energii, mają działanie odchudzające i odmładzające, a przy tym dostarczają organizmowi ważnych wartości odżywczych, przez co go wzmacniają. Obecnie na rynku możemy znaleźć przeróżne produkty na bazie owsa: mleko owsiane, jogurty, chleb, a nawet "mięso". Najpopularniejszym sposobem spożywania owsa są jednak niezmiennie płatki owsiane, a co za tym idzie - owsianka. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej poranka. Dlaczego warto po nią sięgać? Jakie są korzyści spożywania owsa? Zapraszamy do lektury!
Jak przygotować owsiankę?
Sposób przygotowywania owsianki w dużej mierze zależy od indywidualnych preferencji oraz rodzaju płatków owsianych. Są bowiem ich różne wersje: cięte, zwykłe, górskie czy te w opcji bezglutenowej. Owsiankę można przyrządzić na bazie wody lub mleka - by osiągnąć gęstą konsystencję należy zachować ilość płatków i płynu w proporcji 1:2, a w przypadku ochoty na bardziej rzadką owsiankę, dodać kolejną jedną miarkę płynu. Jedną z pierwszych zalet owsianki jest to, że jest uniwersalna - można dodać do niej sos jabłkowy, świeże owoce, orzechy, ziarna oraz cynamon lub gorzkie kakao. Należy jednak pamiętać, by wszystkie zdrowe dodatki dorzucić na samym końcu. Inaczej podgrzane mogą stracić swoje cenne właściwości. Owsianka świetnie sprawdzi się w roli śniadania, ale też na kolację czy jako przekąska w ciągu dnia.
Jakie są zalety owsianki?
Owies jest spośród wszystkich zbóż, ziarnem o największej zawartości białka i najwyższej zawartości aminokwasów. W połączeniu z produktami mlecznymi czy roślinami strączkowymi, stanowi pełnowartościowe źródło białka, które w pełni zostanie wykorzystane przez organizm. Spożywając owsiankę dostarcza się organizmowi także solidną porcję witaminy B6 mającej pozytywny wpływ na pamięć, koncentrację i możliwość przyswajania wiedzy. Ponadto owies zawiera inne witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 i kwas pantotenowy, a także niezbędne dla systemu nerwowego selen i magnez. Tym, co go wyróżnia na tle innych zbóż jest też największa ilość błonnika rozpuszczalnego, czyli beta-glukanu. Węglowodan ten obniża poziom cholesterolu w organizmie, dzięki czemu chroni przed miażdżycą i innymi chorobami naczyniowymi, ma właściwości prebiotyczne i spowalnia procesy przyswajania cukrów, co sprawia, że obniża ich poziom u osób chorych na cukrzycę, zapobiega otyłości oraz zwiększa wydalanie toksyn. Beta-glukan poprawia również pracę jelit i daje uczucie sytości.
Jak przygotować owsiankę?
Sposób przygotowywania owsianki w dużej mierze zależy od indywidualnych preferencji oraz rodzaju płatków owsianych. Są bowiem ich różne wersje: cięte, zwykłe, górskie czy te w opcji bezglutenowej. Owsiankę można przyrządzić na bazie wody lub mleka - by osiągnąć gęstą konsystencję należy zachować ilość płatków i płynu w proporcji 1:2, a w przypadku ochoty na bardziej rzadką owsiankę, dodać kolejną jedną miarkę płynu. Jedną z pierwszych zalet owsianki jest to, że jest uniwersalna - można dodać do niej sos jabłkowy, świeże owoce, orzechy, ziarna oraz cynamon lub gorzkie kakao. Należy jednak pamiętać, by wszystkie zdrowe dodatki dorzucić na samym końcu. Inaczej podgrzane mogą stracić swoje cenne właściwości. Owsianka świetnie sprawdzi się w roli śniadania, ale też na kolację czy jako przekąska w ciągu dnia.
Jakie są zalety owsianki?
Owies jest spośród wszystkich zbóż, ziarnem o największej zawartości białka i najwyższej zawartości aminokwasów. W połączeniu z produktami mlecznymi czy roślinami strączkowymi, stanowi pełnowartościowe źródło białka, które w pełni zostanie wykorzystane przez organizm. Spożywając owsiankę dostarcza się organizmowi także solidną porcję witaminy B6 mającej pozytywny wpływ na pamięć, koncentrację i możliwość przyswajania wiedzy. Ponadto owies zawiera inne witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 i kwas pantotenowy, a także niezbędne dla systemu nerwowego selen i magnez. Tym, co go wyróżnia na tle innych zbóż jest też największa ilość błonnika rozpuszczalnego, czyli beta-glukanu. Węglowodan ten obniża poziom cholesterolu w organizmie, dzięki czemu chroni przed miażdżycą i innymi chorobami naczyniowymi, ma właściwości prebiotyczne i spowalnia procesy przyswajania cukrów, co sprawia, że obniża ich poziom u osób chorych na cukrzycę, zapobiega otyłości oraz zwiększa wydalanie toksyn. Beta-glukan poprawia również pracę jelit i daje uczucie sytości.