09.02.2024

Dlaczego warto spożywać owsiankę?

Dlaczego warto spożywać owsiankę?

Ocena artykułu

Na podstawie 4 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Magdalena Jankowska
Magdalena jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertką od urody i pielęgnacji skóry. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące pielęgnacji ciała, makijażu, oraz wyboru odpowiednich kosmetyków.
Udostępnij

Owies i jego przetwory od wieków doceniane są za swoje dobroczynne dla ciała właściwości. Stanowią źródło energii, mają działanie odchudzające i odmładzające, a przy tym dostarczają organizmowi ważnych wartości odżywczych, przez co go wzmacniają. Obecnie na rynku możemy znaleźć przeróżne produkty na bazie owsa: mleko owsiane, jogurty, chleb, a nawet "mięso". Najpopularniejszym sposobem spożywania owsa są jednak niezmiennie płatki owsiane, a co za tym idzie - owsianka. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej poranka. Dlaczego warto po nią sięgać? Jakie są korzyści spożywania owsa? Zapraszamy do lektury!


Jak przygotować owsiankę?
Sposób przygotowywania owsianki w dużej mierze zależy od indywidualnych preferencji oraz rodzaju płatków owsianych. Są bowiem ich różne wersje: cięte, zwykłe, górskie czy te w opcji bezglutenowej. Owsiankę można przyrządzić na bazie wody lub mleka - by osiągnąć gęstą konsystencję należy zachować ilość płatków i płynu w proporcji 1:2, a w przypadku ochoty na bardziej rzadką owsiankę, dodać kolejną jedną miarkę płynu. Jedną z pierwszych zalet owsianki jest to, że jest uniwersalna - można dodać do niej sos jabłkowy, świeże owoce, orzechy, ziarna oraz cynamon lub gorzkie kakao. Należy jednak pamiętać, by wszystkie zdrowe dodatki dorzucić na samym końcu. Inaczej podgrzane mogą stracić swoje cenne właściwości. Owsianka świetnie sprawdzi się w roli śniadania, ale też na kolację czy jako przekąska w ciągu dnia.

Jakie są zalety owsianki?
Owies jest spośród wszystkich zbóż, ziarnem o największej zawartości białka i najwyższej zawartości aminokwasów. W połączeniu z produktami mlecznymi czy roślinami strączkowymi, stanowi pełnowartościowe źródło białka, które w pełni zostanie wykorzystane przez organizm. Spożywając owsiankę dostarcza się organizmowi także solidną porcję witaminy B6 mającej pozytywny wpływ na pamięć, koncentrację i możliwość przyswajania wiedzy. Ponadto owies zawiera inne witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 i kwas pantotenowy, a także niezbędne dla systemu nerwowego selen i magnez. Tym, co go wyróżnia na tle innych zbóż jest też największa ilość błonnika rozpuszczalnego, czyli beta-glukanu. Węglowodan ten obniża poziom cholesterolu w organizmie, dzięki czemu chroni przed miażdżycą i innymi chorobami naczyniowymi, ma właściwości prebiotyczne i spowalnia procesy przyswajania cukrów, co sprawia, że obniża ich poziom u osób chorych na cukrzycę, zapobiega otyłości oraz zwiększa wydalanie toksyn. Beta-glukan poprawia również pracę jelit i daje uczucie sytości.

Jak przygotować owsiankę?
Sposób przygotowywania owsianki w dużej mierze zależy od indywidualnych preferencji oraz rodzaju płatków owsianych. Są bowiem ich różne wersje: cięte, zwykłe, górskie czy te w opcji bezglutenowej. Owsiankę można przyrządzić na bazie wody lub mleka - by osiągnąć gęstą konsystencję należy zachować ilość płatków i płynu w proporcji 1:2, a w przypadku ochoty na bardziej rzadką owsiankę, dodać kolejną jedną miarkę płynu. Jedną z pierwszych zalet owsianki jest to, że jest uniwersalna - można dodać do niej sos jabłkowy, świeże owoce, orzechy, ziarna oraz cynamon lub gorzkie kakao. Należy jednak pamiętać, by wszystkie zdrowe dodatki dorzucić na samym końcu. Inaczej podgrzane mogą stracić swoje cenne właściwości. Owsianka świetnie sprawdzi się w roli śniadania, ale też na kolację czy jako przekąska w ciągu dnia.

Jakie są zalety owsianki?
Owies jest spośród wszystkich zbóż, ziarnem o największej zawartości białka i najwyższej zawartości aminokwasów. W połączeniu z produktami mlecznymi czy roślinami strączkowymi, stanowi pełnowartościowe źródło białka, które w pełni zostanie wykorzystane przez organizm. Spożywając owsiankę dostarcza się organizmowi także solidną porcję witaminy B6 mającej pozytywny wpływ na pamięć, koncentrację i możliwość przyswajania wiedzy. Ponadto owies zawiera inne witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 i kwas pantotenowy, a także niezbędne dla systemu nerwowego selen i magnez. Tym, co go wyróżnia na tle innych zbóż jest też największa ilość błonnika rozpuszczalnego, czyli beta-glukanu. Węglowodan ten obniża poziom cholesterolu w organizmie, dzięki czemu chroni przed miażdżycą i innymi chorobami naczyniowymi, ma właściwości prebiotyczne i spowalnia procesy przyswajania cukrów, co sprawia, że obniża ich poziom u osób chorych na cukrzycę, zapobiega otyłości oraz zwiększa wydalanie toksyn. Beta-glukan poprawia również pracę jelit i daje uczucie sytości.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(4)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Najczęściej na śniadanie jem właśnie owsiankę. Codziennie dodaje do niej inne składniki: orzechy, nasiona, owoce mrożone, miód, cynamon... Zawsze wychodzą pyszne i bardzo sycą.
~~Małgosia
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Owsianka spożywana rano sprawia, że mam więcej energii.
~Klara
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy inspiracja Dlaczego warto spożywać owsiankę? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Dlaczego warto spożywać owsiankę?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w komentarzu
~Porada Dlaczego warto spożywać owsiankę?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
porada dość ciekawa
~Marcin Jabłoński
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności