Fleksitarianizm to ciekawa dieta, która łączy elementy diety wegetariańskiej z dopuszczeniem okazjonalnego spożycia mięsa. Wspomniana dieta opiera się na zdrowych zasadach żywieniowych — umiejętnie oraz rozważnie stosowana może przynieść wiele korzyści. Fleksitarianizm jest coraz częściej stosowany przez tzw. świadomych konsumentów, czyli ludzi, którzy interesują się zdrowym odżywianiem oraz pragną dbać o swoje zdrowie. Do jakich zasad należy stosować się podczas diety fleksitariańskiej? Jesteś zainteresowana? Wszystkie nurtujące odpowiedzi znajdziesz w poniższym tekście.
Nazwa, korzyści i stosowanie
Fleksitarianizm w wolnym tłumaczeniu można uznać za elastyczny wegetarianizm. Podstawę jadłospisu będą stanowić warzywa i produkty pełnoziarniste — dopuszczalnym dodatkiem będzie sporadyczne spożywanie produktów mięsnych. Dieta jednakże nie określa jak często, powinniśmy jeść mięso oraz w jakich ilościach. Według diety mięso czerwone powinno być zastępowane warzywami oraz nabiałem w jak największych ilościach. Ten styl żywienia cieszy się popularnością ze względu na nierestrykcyjny charakter diety, która korzystnie będzie wpływać na zdrowie — oczywiście należy pamiętać o odpowiednim zbilansowaniu diety, aby dostarczać organizmowi odpowiednią ilość białka, witamy B oraz żelaza. Właśnie to sporadyczne spożywanie mięsa pozwoli na zlikwidowanie niedoborów cennych dla zdrowia substancji i minerałów. Warto pamiętać, że w diecie fleksitanińskiej należy spożywać produkty pełnoziarniste, jaja oraz niedosładzane przetwory mleczne. Owoce w tym przypadku będą stanowić zdrowy zamiennik słodyczy i deserów. Istotnym dodatkiem do diety będzie spożywanie produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, np.: awokado czy orzechy.
Zalety diety
Ograniczenie mięsa świetnie wpłynie na organizm i będzie chronić przed najczęstszymi chorobami cywilizacyjnymi, tj. miażdżycą, otyłością, nowotworami oraz cukrzycą. Mięsa spożywane w nadmiernych ilościach, zwłaszcza mięso czerwone, przyczyniają się po powstawania złego cholesterolu, który zakwasza organizm oraz przyczynia się do zwiększonego ciśnienia krwi. Jako że jest to dieta bogata w warzywa oraz owoce dostarcza do organizmu mnóstwo cennych minerałów i witamin, co pozwala cieszyć się lepszą odpornością, jak również mocniejszymi kośćmi, skórą, włosami i paznokciami.
Odchudzanie
Fleksitarianizm nie jest typową dietą na redukcję tkanki tłuszczowej, ponieważ nie określa ona kaloryczności spożywanych posiłków, jak również nie wyklucza spożywania żadnych pokarmów. Jej głównym założeniem będzie przynoszenie korzyści zdrowiu. Zbędnych kilogramów jednak na pewno pozwoli pozbyć się indywidualnie stworzony zbilansowany jadłospis. Pomocne będzie zrezygnowanie z czerwonego mięsa i okazjonalne spożywanie mięsa białego. Przewaga warzyw pomoże w odkwaszeniu organizmu, a produkty bogate w błonnik przyśpieszą metabolizm. Badania potwierdzają, że waga fleksitarian jest o 15% niższa od wagi osób nieograniczających spożywanie mięsa.