Wydaje ci się, że mycie rąk jest na tyle prostą czynnością, że nie można podczas niej popełnić żadnych błędów? Nic bardziej mylnego. Mało kto z nas robi to poprawnie, przez co na dłoniach pozostaje mnóstwo drobnoustrojów. To właśnie nieprawidłowe mycie rąk jest jedną z najczęstszych przyczyn infekcji i wirusów. Warto zatem poznać kilka zasad, które nas przed tym uchronią.
Kiedy należy myć ręce?
Mycie rąk powinno być naturalnym nawykiem nie tylko po skorzystaniu z toalety, ale również przed jedzeniem czy podczas przygotowywania posiłków. Za każdym razem gdy dłonie mają styczność z surowym mięsem lub rybami, także powinniśmy je umyć, zanim przejdziemy do kolejnych czynności. Warto również dbać o higienę rąk po każdym przyjściu do domu, a także gdy mieliśmy kontakt ze zwierzętami lub chorymi osobami.
Czym i jak długo myć ręce?
Do umycia rąk wystarczy ciepła, bieżąca woda i mydło. Nie zabijemy tym co prawda bakterii, ale usuniemy je z powierzchni dłoni. Bardzo ważny jest również czas mycia rąk. Zaleca się, aby robić to przez minimum 20 sekund. Większość z nas poświęca niestety tej czynności ledwie kilka sekund. Wydłużając ten czas możemy pozbyć się 90 proc drobnoustrojów. Nie jesteśmy w stanie usunąć ich wszystkich, ale taka ilość, która pozostanie na skórze po dokładnym umyciu rąk, nie będzie zagrażała naszemu zdrowiu. Ważne jest również dokładne osuszanie rąk. Wilgotne dłonie stwarzają doskonałe warunki bakteriom do rozmnażania się, dlatego nie warto pomijać tej czynności.
Jaką technikę mycia rąk stosować?
Dokładną instrukcję mycia rąk przygotowała Światowa Organizacja Zdrowia. Należy zwilżyć dłonie ciepłą wodą, a następnie nałożyć na nie mydło. Rozprowadzamy środek po całych dłoniach - na części wewnętrznej, zewnętrznej i pomiędzy palcami. Myjemy dokładnie kciuki, opuszki i nadgarstki. Na koniec starannie spłukujemy wszystko pod wodą, kierując dłonie w dół.
O czym warto pamiętać?
Opinie na temat artykułu
Nowe artykuły




Losowe artykuły



