09.02.2024

Jak myć warzywa i owoce?

Jak myć warzywa i owoce?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Jan Kowalski
Jan jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematyce technologii i nowoczesnych rozwiązań. Jego artykuły zawierają recenzje nowych gadżetów, wskazówki dotyczące korzystania z internetu oraz informacje o nowych trendach technologicznych.
Udostępnij

Zarówno warzywa, jak i owoce powinny stanowić podstawę diety każdego z nas, ponieważ są pełne witamin i minerałów potrzebnych nam do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich więcej ich zjadamy, tym bardziej powinniśmy dbać o ich prawidłowe przygotowanie. Warzywa i owoce w sklepach są dotykane przez obce osoby, co sprzyja roznoszeniu się wielu bakterii, oraz, co gorsza, pasożytów. Często osiadają na nich również zanieczyszczenia z powietrza, pozostałości z pestycydów oraz substancje konserwujące produkty, które są nakładane na czas transportu czy woski nabłyszczające. Czasami zwykłe przepłukanie warzyw i owoców pod bieżącą wodą może okazać się niedostateczne. Zatem jak prawidłowo myc warzywa i owoce?


1. Po pierwsze...
Na samym początku warto zadbać o poziom higieny swoich rąk oraz otoczenia (zlew), w którym będziesz myć owoce i warzywa. Wstępnie nasze produkty należy opłukać wodą. W sklepach ekologicznych dostępne są specjalne płyny bazujące na naturalnych substancjach, których zadaniem jest usunięcie z owoców oraz warzyw drobnoustrojów czy pozostałości z pestycydów. Jednakże wspomniane płyny nie należą do najtańszych, dlatego pokażemy Ci jak zrobić to samemu w domu!

2. Usuwanie bakterii
Aby pozbyć się bakterii z naszych ulubionych owoców i warzyw należy nalać litr wody do wcześniej umytego dokładnie zlewu, a następnie dodać do niej pół szklanki octu winnego lub octu jabłkowego. W taki roztworze nasze dary natury należy płukać przez ok. 2 lub 3 minuty.

3. Resztki pestycydów i nabłyszczaczy
Po przepłukaniu produktów w roztworze o kwaśnym odczynie, zanurz je ponownie w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (jedna łyżka sody na litr wody) na podobną ilość czasu. Po wykonaniu tej czynności przepłucz owoce i warzywa pod bieżącą wodą. Owoce, które są podejrzanie błyszczące, warto sparzyć i obrać ze skórki — taką samą czynnością warto potraktować cytrusy.

4. A co z warzywami i owocami obranymi ze skórki?
Dotykając nieumytych owoców, wszelkie drobnoustroje i pasożyty przenoszą się na nasze dłonie, a następnie na wnętrze produktu. Dlatego warto myć nawet takie owoce jak: jabłko, pomarańczę czy banana.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy porada Jak myć warzywa i owoce? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak myć warzywa i owoce?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w komentarzu
~Porada Jak myć warzywa i owoce?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
ciekawe może i tak...
~Olgierd Kozłowski
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności