Jesień to czas kiedy nasz organizm bardziej narażony jest na różne infekcje, przeziębienie, czy grypę. Z tego też względu zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym należy zadbać o odpowiednią ilość odpoczynku i snu, aktywność fizyczną, a przede wszystkim zbilansowaną dietę. Ważne, by sięgać po takie produkty spożywcze, które wzmacniają w sposób naturalny nasz system immunologiczny. Jakie produkty zwiększą odporność organizmu? Oto siedem z nich, dzięki którym będziemy się mogli cieszyć dobrym zdrowiem przez cały rok także jesienią czy zimą.
Witamina D3
O tym jak ważna jest witamina D3 w budowaniu naszej odporności nie trzeba nikogo przekonywać. Odgrywa ona istotną rolę w regulacji funkcji układu odpornościowego. Witamina ta nasila wytwarzanie katelicydyny, białka które ma właściwości bakteriobójcze. Jej niedobór wiąże się z licznymi chorobami infekcyjnymi, ale także autoimmunologicznymi czy nowotworowymi. W Polsce optymalne warunki do syntezy skórnej tej witaminy występują od kwietnia do września. Od października powinna być ona suplemnetowana. Do produktów spożywczych, które zawierają tę witaminę należą tran i tłuste ryby morskie takie jak: śledź, łosoś, sardynka.
Kiszonki
Wszystkim znane kiszonki takie jak kapusta kiszona, ogórki kiszone czy buraki kiszone mają dobroczynny wpływ na kształtowanie naszej odporności. Podczas kiszenia, które jest naturalną metodą konserwowania żywność cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego. Stwarza on doskonałe warunki do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych, które odpowiadają za odporność organizmu. Dodatkowo bakterie te wytwarzają podczas fermentacji witaminę C. Zatem oprócz walorów smakowych warto na stałe wprowadzić je do swojej diety i cieszyć się dobrym zdrowiem.
Warzywa cebulowe
Warzywa cebulowe to oczywiście cebula, czosnek, por i szczypiorek. Zawierają one związki siarkowe oraz witaminy: C, A, E, z grupy B, a także składniki mineralne czyli siarkę, selen, magnez, żelazo oraz olejki eteryczne. Dodatkowo czosnek i cebula mają w sobie fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Nikogo nie trzeba przekonywać o ich niezastąpionym działaniu w profilaktyce przeziębień i grypy, ale także w procesie ich leczenia.
Warzywa i owoce
Aby cieszyć się dobrą odpornością organizmu nie należy zapominać o warzywach i owocach, które są naturalnym źródłem witaminy C i B-karotenu. Zawierają także liczne składniki soli mineralnych. Najwięcej B-karotenu znajduje się w marchewce, pietruszce, jarmużu, szpinaku, szczypiorku, czerwonej papryce, botwinie oraz w owocach takich jak: melony, morele, śliwki i brzoskwinie. Z kolei dobrym źródłem witaminy C są brukselka, chrzan, jarmuż, natka pietruszki, czerwona i zielona papryka, szpinak, kalafior i kalarepa, czarne porzeczki, truskawki, poziomki, kiwi , cytryna grejpfrut i pomarańcza.