Witamina B12, czyli kobalamina jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej niedobór obniża nasze samopoczucie i jest bardzo groźny dla zdrowia. Niski poziom B12 jest kojarzony przede wszystkim z anemią, jednak wywołuje również wiele innych dolegliwości. Jak rozpoznać niedobór witaminy B12 i co może być jego przyczyną?
Jaka jest funkcja witaminy B12 w naszym organizmie?
Witaminę B12 powinniśmy dostarczać organizmowi regularnie, ponieważ pełni ona wiele istotnych funkcji. Przede wszystkim reguluje produkcję czerwonych krwinek, chroniąc przed anemią. Wpływa również na układ nerwowy. Odpowiedni poziom witaminy B12 zmniejsza ryzyko demencji starczej i Alzheimera oraz pozwala zachować sprawność umysłową nawet w podeszłym wieku. Pobudza również apetyt i bierze czynny udział w procesach metabolizujących.
Jakie mogą być przyczyny niedoboru witaminy B12?
U osób zdrowych, niski poziom witaminy B12 jest spowodowany brakiem odpowiednich składników pokarmowych w diecie. Witamina B12 jest obecna w produktach zwierzęcych, zwłaszcza w rybach, mięsie, jajach i przetworach mlecznych. Na niedobory narażeni są więc wegetarianie, a w szczególności weganie, którzy witaminę B12 muszą dostarczać poprzez suplementację. Nie tylko osoby eliminujące z diety produkty odzwierzęce mogą posiadać niski poziom witaminy B12. Do jego obniżenia przyczynia się palenie papierosów i spożywanie alkoholu w dużych ilościach. Niektóre leki także mogą utrudnić wytwarzanie w organizmie kobalaminy. Jej niski poziom może być także związany z niektórymi chorobami, takimi jak: niedoczynność tarczycy, celiakia, zapalenie trzustki, czy choroba Leśniowskiego-Crohna.
Jakie są objawy niedoboru witaminy B12?
Pierwsze objawy, jakie pojawiają się w związku z niskim poziomem witaminy B12 w organizmie mogą przypominać niektóre choroby o podłożu psychicznym. Charakterystycznym symptomem jest nagła zmiana zachowania. Mogą pojawić się problemy z pamięcią, a nawet halucynacje. Wiele osób uskarża się również na przewlekle zmęczenie, rozdrażnienie, osłabienie i apatię. Często występują również objawy neurologiczne, takie jak mrowienie w kończynach, kłucie w opuszkach palców, niestabilny chód, a nawet drgawki. Warto więc zadbać o właściwą dietę i włączyć do jadłospisu więcej ryb, mięsa i jaj. Jeśli natomiast z powodów zdrowotnych lub etycznych rezygnujemy ze spożywania produktów odzwierzęcych, zadbajmy o odpowiednie uzupełnienie poziomu witaminy B12 poprzez suplementację. Długotrwały niedobór nasila ryzyko wystąpienia nowotworów, stwardnienia rozsianego i Alzheimera.