Owsianka to potrawa, zazwyczaj śniadaniowa, która jest przyrządzona z płatków owsianych, mleka lub wody. W zależności od preferencji osoby jedzonej owsianka może być zalana wrzącą wodą lub gotowana, a także odstawiona do całkowitego wchłonięcia wody lub wcześniej wspomnianego mleka. Prosta owsianka może być przyrządzona z dodatkiem soli lub cukru, jednakże coraz częściej dodaje się do niej bakalie, owoce, nasiona, a także przyprawia cynamonem czy czekoladą, dzięki czemu owsianka nabiera niepowtarzalnego smaku i jest przyjemna w konsumowaniu. Sprawdź, co zyskujesz jedząc codziennie na śniadanie owsiankę!
Poprawiasz przepływ krwi
W płatkach owsianych znajdują się duże pokłady antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, których największe ilości możemy znaleźć w zielonej herbacie. Antyoksydanty wpływają na szereg czynności w naszym organizmie, jednakże przede wszystkim służą poprawianiu przepływu krwi oraz wspierają mechanizmy obronne komórek człowieka. Warto wspomnieć, że w owsiance występują również awentramidy, które pomagają nam zwalczać stany zapalne.
Zwiększasz pracę metabolizmu
Owsianka po spożyciu pęcznieje w żołądku, dlatego zazwyczaj przez dłuższy czas czujemy sytość. Co więcej, w płatkach owsianych znajdują się dość spore pokłady błonnika, który przyśpiesza proces przemiany materii, a także reguluje pracę jelit, dzięki czemu szybciej trawimy spożywane pokarmy. Dlatego owsianka tak bardzo polecana jest do jedzenia nie tylko dla sportowców, ale również dla osób, które przebywają na diecie. Codziennie jedząc owsiankę, nie będziemy chcieli podjadać, ponieważ znajdujące się w niej węglowodany stopniowo dodają nam energii.
Regulujesz pracę jelit
Jako że w płatkach owsianych znajdują się duże pokłady błonnika, jest to danie idealne dla osób, które zmagają się z zaparciami oraz wzdęciami. Płatki owsiane powinieneś spożywać, nawet jeżeli nie występują u Ciebie wspomniane dolegliwości. Naukowo udowodniono, że płatki owsiane mogą chronić przed rakiem jelita grubego. Płatki owsiane, jak już wcześniej wspomniano, regulują pracę jelit przyczyniając się do usprawnienia procesów trawiennych - dłużej nie czujemy głodu, ponieważ owies pokrywa żołądek i przewód pokarmowy. Wiele źródeł naukowych wykazuje, że owsianka może mieć zbliżone działanie do probiotyku.
Obniżysz zły cholesterol
Codziennie jedząc owsiankę, obniżasz poziom tzw. złego cholesterolu oraz zmniejszasz jego wchłanianie do organizmu. Jaki jest jeden ze sposobów na zbicie złego cholesterolu? Spożywanie 5 lub 10 gramów błonnika dziennie, a już w 100 g owsianki znajduje się ponad 10 g błonnika.
Doda Ci energii
Owsianka to istne źródło energii - nie wiem, czy wiesz, ale w płatkach owsianych dostępne są duże pokłady żelaza, a braki żelaza mogą przyczyniać się do utrzymywania się uczucia przygnębienia, zmęczenia i osłabienia. Oprócz żelaza w płatkach owsianych znajdują się również witaminy z grupy B, które oprócz dodania nam odpowiedniej ilości energii wpłyną na funkcjonowanie układu nerwowego.