Gdy dopadnie nas przeziębienie, katar czy kaszel to najczęściej od razu wybieramy się do apteki po syrop i tabletki. Warto jednak postawić na domowe sposoby, i przygotować samemu syrop z cebuli. Ten domowy specjał działa bakteriobójczo, wykrztuśnie i przeciwkaszlowo. Fakt, dla osób które nie przepadają za cebulą, sam zapach syropu może przyprawić ich o zawrót głowy. Jednak jest prosty w przygotowaniu i skuteczny. Syrop z cebuli jest szczególnie wskazany jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia.
właściwości
Cebula w przeciwieństwie do innych warzyw podczas obróbce termicznej nie traci dużo na swoich właściwościach odżywczych. Wystarczy dosłownie trzy łyżki gotowego syropu dziennie, by dostarczyć do organizmu dodatkowych witamin (A, B1, B2, C, PP) oraz mikroelementów tj. cynk - budujący odporność przeciwwirusową, selen - zapobiegający miażdżycy, fosfor - będący budulcem kości oraz wapnia. Syrop z cebuli pomoże również na problemy związane z górnymi drogami oddechowymi. Wzbogacony o wysokie zawartości witamin, żelaza i substancji odżywczych skutecznie pomaga w leczeniu anemii.
czego będziesz potrzebować?
Składniki potrzebne do przygotowania syropu z cebuli to oczywiście cebula – 2 główki, pół szklanki miodu lub cukru i słoik, w którym zrobisz syrop.
przygotowanie
Od czego zacząć przygotowanie syropu z cebuli? To bardzo proste. Zacznij od krojenia cebuli w cienkie plasterki lub posiekania na drobne kawałki. Następnie cebulę układamy warstwami w słoiczku i przesypujemy warstwy łyżką cukru bądź miodu. Słoik zakręcamy i pozostawiamy na 6-12 godzin w ciepłym miejscu, aż cebula puści sok i syrop będzie gotowy.
dawkowanie
Ile syropu z cebuli podać żeby lek zadziałał? Dla osób dorosłych syrop z cebuli można podawać maksymalnie trzy razy na godzinę po jednej łyżce, dla dzieci trzy łyżeczki dwa razy dziennie.