Syrop z czarnuszki to idealny lek na wiele jesiennych dolegliwości. Jest naturalny, chroni przed chorobami układu oddechowego i świetnie odtyka nos przy katarze. Co więcej jest pyszny, w smaku przypominając cukierki. Sama czarnuszka zawiera wiele minerałów i witamin. Jest bogata w witaminy A, E, magnez, żelazo, potas wapń, cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe. Działa pozytywnie na nerki i ma działanie antynowotworowe. Zabija wirusy, grzyby, bakterie i pasożyty. Świetnie wzmacnia odporność i działa jak naturalny antybiotyk. Czarnuszka radzi sobie z takimi dolegliwościami jak: gorączka, stany zapalne, bóle głowy, problemy żołądkowe, wysoki poziom cukru czy podwyższony cholesterol. Jak zrobić syrop z czarnuszki? Oto prosty przepis.
Składniki:
- 100 g czarnuszki
- 20 goździków
- 100 ml miodu
- nasiona z 3 gwiazdek anyżu
- 10 kropli olejku tymiankowego
Sposób przygotowania:
Ziarna należy zmielić i wymieszać z miodem oraz olejkiem tymiankowym. Syrop jest gotowy. Warto wspomnieć, że należy przechowywać go w lodówce. Można spożywać go bezpośrednio z butelki jak klasyczny syrop, ale także dodawać do herbaty lub smarować nim pieczywo.